Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Ecoloog Adolf
De uitgestrekte en onbegaanbare Pripjatmoerassen splitsten in de Tweede Wereldoorlog het oostfront in tweeën. En dus trokken allerlei vluchtelingen en partizanenstrijders naar het gebied. De Duitsers wilden het gebied droogleggen, de bewoners uitroeien en er Duitse kolonisten vestigen. Adolf Hitler himself zou dit plan hebben tegengehouden, omdat hij bang was dat de drooglegging zou zorgen voor verwoestijning.
Belarus
Het Aralmeer, een van 's werelds grootste ecologische rampen
Het Aralmeer, ooit twee keer zo groot als België, is voor 90% opgedroogd. De Sovjets besloten dat het een goed idee was om in Oezbekistan katoen te gaan telen en om daar een hoop rivieren voor af te tappen.
Kazachstan
Founding father
Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, werd geboren op Nevis. Hij viel op toen hij een goed essay schreef over een orkaan die het eiland trof en verdiende daarme een studiebeurs in New York.
Saint Kitts & Nevis
Hans en Beertje
Bruine beren zijn heel slim. Ze kunnen plannen maken, problemen oplossen en nog mooier: ze kunnen hun eigen voetsporen uitwissen, bijvoorbeeld om niet gevonden te worden door jagers.
Roemenië
Baikalmeest
Het Baikalmeer, formaatje België, is het oudste én diepste meer ter wereld. Daarmee is het ook het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Bijna een kwart van al het wereldwijde zoetwater zit in dit meer.
Rusland
Idem Tito
In de Koude Oorlog voerde Birma een zeer isolationistische socialistische politiek. Met wie waren ze dus als enige goede vrienden? Jawel, het Joegoslavië van Tito.
Myanmar
Vodou
Vodou was het geloof van de meeste tot slaaf gemaakten in Haïti. Toen de bevolking werd gekerstend, bleven de tot slaaf gemaakten stiekem vodou aanhangen, door hun geesteswezens, de Loa, te vermommen als katholieke heiligen. Vodou en het christendom zijn op die manier vermengd in Haïti. Een veel gehoorde uitspraak is: Haïti is 85% katholiek, 15% protestant en 100% vodou.
Haïti
1848
Zwollenaar Johan Rudolph Thorbecke ontwierp in 1848 in opdracht van koning Willem II een nieuwe grondwet. Opmerkelijk, want Willem II perkte hiermee vrijwillig zijn eigen macht in. Zijn zoon Willem III zat met de gebakken peren toen hij een jaar later de troon besteeg en het koningschap was gereduceerd tot een ceremoniële functie.
Overijssel
Vogel dood? Jij dood.
Het doden van wilde dieren is in Bhutan streng verboden. Flik het al helemaal niet bij de zwarthalskraanvogel, want op het doden daarvan staat de doodstraf.
Bhutan
Oranje beneden
"Fryslân Boppe!” betekent: “Friesland bovenaan”. Deze uitspraak gebruikt het Friese volk om hun trots over Friesland te uiten. De oorspronkelijke uitspraak is: “Fryslân Boppe, Hollân yn’e groppe” Dit betekent dat de Friese provincie bovenaan, de rest van Nederland in de greppel.
Friesland
Nieuw-Caïro
Caïro is dus eigenlijk helemaal niet zo oud: net iets ouder dan 1000 jaar. Niets geen farao's, mummies of sfinxen in de stad.
Caïro
De Belgische Randstad
De Vlaamse Ruit is het Belgisch equivalent van de Randstad. De steden die de ruit vormen, hebben ook een Nederlandse evenknie: Antwerpen is een soort Rotterdam, Gent een soort Utrecht, Leuven een soort Leiden en Brussel een soort Den Haag en Amsterdam ineen.
België
Best friends forever
Het verdrag van Windsor tussen Engeland en Portugal werd getekend in de 14e eeuw. Dat verdrag geldt nog steeds en is daarmee de oudste diplomatieke alliantie ter wereld.
Portugal
Voetbalrebellen
In 1987 boycotte de regering van Vanuatu de Pacific Games in Nieuw Caledonië, uit onvrede over de strijd die daar gaande was tussen de Fransen en de lokale bevolking. Het voetbalteam van Vanuatu reisde stiekem toch af naar Nieuw Caledonië en haalden bijna een bronzen medaille. De overheid was not amused bij terugkomst.
Vanuatu
De puntlaars
Mongolen dragen laarzen met omhoog wijzende punten. Zo beschadigen ze de heilige aarde niet voor hun vee.
Mongolië
Oudman
De geschiedenis van de staat Oman gaat terug naar 749 na Christus. Daarmee is het de oudste staat in de Arabische wereld.
Oman
Quechua
De Quechua zijn de grootste groep inheemse Peruvianen. Maar jij kent ze vooral als huismerk van de Decathlon, geef maar toe.
Peru
Putting the Rica in Costa Rica
Het Osa-schiereiland is ongeveer "de biologisch meest intense plek op aarde" genoemd. Het propt 2,5% van de biodiversiteit van de planeet op slechts 0,001% van haar oppervlakte.
Gustave de Verschrikkelijke
De beruchtste inwoner van Burundi heet Gustave, en is een 900 kilo zware krokodil met drie schotwonden. Hij zou al zo’n 300 mensen verschalkt hebben en is al jaren op de vlucht. Wie ‘m vindt mag ‘m houden.
Burundi
Smokey Scotch
Hoe de Schotse whisky zo rokerig komt? Doordat het verhit wordt boven brandend turf. Vraag maar aan Hugo.
VK: Schotland
Grottislav
Weinig landen zijn gezegend met zo'n groot volume aan grotten ter wereld. Er zijn ruim 7.500 grotten bekend, waarvan er maar 400 zijn verkend en er maar 20 bezocht kunnen worden.
Slowakije
ViraalKontakte
Rapper Max Korzh besloot te stoppen met zijn studie, wat geld te lenen van zijn moeder en de studio in te duiken om een eerste plaatje op te nemen. Kort daarna werd hij opgeroepen voor militaire dienstplicht. Toen hij terugkwam, bleek zijn nummer viraal te zijn gegaan op VKontakte, het grootste social media platform van Rusland. Tegenwoordig is het een superster in het hele Russische taalgebied.
Belarus
Quetzal
De quetzal is de nationale vogel van Guatemala. In de paartijd groeien de staartveren van de mannetjes uit tot lange, sierlijke slierten. De vogel siert de vlag én is naamgever van de munteenheid.
Guatemala
Blijven betalen
Als 'straf' voor de onafhankelijkheid, heeft Frankrijk Haïti een boete opgedrongen die zo hoog was, dat ze er 122 jaar over hebben gedaan om af te betalen. De laatste betaling vond plaats in 1947.
Haïti
Koninkrijk Ghana
Een van de staatkundige voorlopers van Mali was het Koninkrijk Ghana. Dat koninkrijk heeft dus niks te maken met het land Ghana zoals we dat nu kennen.
Mali
Omen est nomen
De Sherpa zijn een bevolkingsgroep uit de Nepalese bergen. Ze zijn daar zo thuis dat ze vaak werken als drager of gids in de bergen, en daar zijn ze zo goed in dat veel mensen denken dat Sherpa een beroep is. Maar nee, het is de naam van de bevolkingsgroep.
Nepal
Teatro Colón
Ieder theater dicht zichzelf een geweldige akoestiek toe. Maar het Teatro Colón in Buenos Aires heeft recht van spreken. Uit akoestisch onderzoek bleek dat de zaal de beste akoestiek voor opera's heeft ter wereld, en de één na beste voor concerten.
Argentinië
Hartverscheurend
Michelle Bachelet en Evelyn Matthei waren hartsvriendinnen, tot de coup van 1973. Bachelets familie werd gemarteld en vermoord, Matthei’s familie werd machtig onder Pinochet. 40 jaar later kwamen ze elkaar weer tegen: Bachelet als eerste vrouwelijke president van het land, Matthei als haar grootste uitdager!
Chili
Olympisch vredesvuur
Fidel Castro opperde om de Spelen van 1988 niet alleen in Zuid-Korea, maar ook in Noord-Korea te laten plaatsvinden. Als verzoening. Het kwam helaas niet van de grond en Noord-Korea en Cuba boycotten de Spelen, die dus alleen in Seoul gehouden werden. Als reactie op het nieuwe Olympische stadion in Seoul bouwde Pyongyang nog wel even een van de grootste stadions ter wereld, met een capaciteit van 150.000 man.
Seoul
Desert desertion
De Sahrawische atleet Salah Ameidan liep zijn wedstrijden jarenlang in het shirt van de Marokkaanse ploeg. Tot in 2004. Toen wisselde hij tijdens een wedstrijd in Frankrijk zijn Marokkaanse tenue in voor een Sahrawisch tenue. Hij kwam wapperend met de vlag van de Sahrawi over de finish. Hij vroeg meteen asiel aan in Frankrijk.
Westelijke Sahara
Ultratrekvogel
Er is één dier dat op beide polen leeft: de Noordse stern. Een trekvogel die ieder jaar van Groenland naar Antarctica vliegt en weer terug. Met afstand het dier met de langste migratieroute van alle dieren.
Groenland
Lan Xang Hom Khao
Het rijk dat als voorloper van het moderne Laos kan worden gezien heette Lan Xang Hom Khao: letterlijk vertaald het koninkrijk van een miljoen olifanten onder de witte parasol. We hebben een winnaar in de categorie 'Mooiste naam voor je koninkrijk'.
Laos
Kleine federatie
St. Kitts & Nevis is het kleinste land van het westelijk halfrond. En toch is het een federatie, gevormd door beide eilanden.
Saint Kitts & Nevis
Here be dragon trees
380 kilometer ten zuidoosten van het vasteland van Jemen en 250 kilometer ten oosten van Somalië ligt Socotra: de Galapagos van de Indische Oceaan. Je hebt daar mokertje veel inheemse flora en fauna, maar het allerbeste is de drakenboom. Een soort buitenaardse parapluboom die zelf water opvangt en rood sap bloedt. Nu googelen.
Jemen
Barack "Fionn O'Connor" Obama?
Ten minste 22 presidenten van de Verenigde Staten hebben (of ja claimen) een Ierse afkomst, waaronder Barack Obama.
Ierland
Griekenkust
Er is geen plek in Griekenland die meer dan 137 kilometer van de zee is. Werkt ook wel mee als je 16.000 kilometer kustlijn hebt.
Griekenland
Sherpa's in Noorwegen
Het vermogen van Sherpa's om voor langere tijd goed functioneren op grote hoogte bleef in Noorwegen niet onopgemerkt. Die huren al tientallen jaren Sherpa's in om wandelpaden aan te leggen door de bergen. Ze kunnen zware stenen op hun rug dragen op plekken waar machines er niet bij kunnen. Met het werk verdienen ze in een Noorse zomer meer dan in 30 jaar in Nepal.
Nepal
Kattegat aan de Bosporus
Istanbul telt honderdduizenden straatkatten. De hele stad leeft in volle harmonie met de beestjes en de gemeente plaatst zelfs automaten met kattenvoer, waar bewoners en toeristen muntjes in kunnen gooien om de katten eten te geven.
Istanbul
Wish to escape
Dit was de naam van een niet al te succesvol Engelstalig bandje. De doorbraak kwam toen ze Nederlands- én Friestalig gingen zingen en zich omdoopten tot De Kast.
Friesland
Kazungulandenpunt
Kazungula is qua landsgrenzen de grootste gemiste kans van onze tijd. Het had 150 meter gescheeld of hier had een vierlandenpunt gelegen. De grens van Botswana met Zambia is dus 150 meter lang, en Namibië en Zimbabwe grenzen dus net niet aan elkaar.
Namibië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo