Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Hooghout
In Levoča staat het hoogste houten altaar ter wereld. Het is bijna 20 meter hoog en supermooi gedecoreerd.
Slowakije
Een parel van een uitvinding
In the olden days leefde praktisch de hele Perzische Golf van de parelvisserij. Totdat een Japanner, Kokichi Mikimoto, erin slaagde om parels te kweken. Toen was het gedaan met de pareleconomie.
Qatar
Estonia Startup Nation
Geen land heeft zoveel startups per capita als Estland. De tafeltennistafels en hippe neon-logo's zullen goed verkopen daar.
Estland
Il più vecchio
Op 3 September 301 werd San Marino gesticht. San Marino is dus de oudste republiek ter wereld.
San Marino
Gegen apartheid!
Het WK Voetbal van 1966 is het enige WK ooit dat door een geheel continent geboycot is. Heel Afrika deed niet mee als protest tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Zuid-Afrika zelf was verbannen van het toernooi.
Zuid-Afrika
Kijk daar! Oh nee, weinig te zien
Turkmenistan heeft ‘s werelds grootste indoor reuzenrad. Eigenlijk vooral een reuzenrad met een enorme kooi eromheen. Ja, van wit en goud. Maar daarmee zie je dus niet zo veel meer.
Turkmenistan
Aardbevingdiplomatie
In augustus 1999 vond in Turkije bij Izmit een verwoestende aardbeving plaats. De Grieken haalden alles uit de kast om de Turken te helpen. Drie weken later was er een zware aardbeving bij Athene, en schoten de Turken te hulp. Deze gebeurtenissen hebben het ijs tussen de landen plots gebroken, na eeuwen van animositeit, en leidden tot een revolutie in de onderlinge betrekkingen. Wetenschappers noemen dit fenomeen 'earthquake diplomacy'.
Griekenland
Harry Wales
De man die Wales annexeerde voor de Engelsen, bouwde tien kastelen om ze onder controle te houden. Als zoethoudertje beloofde hij dat zijn eerstgeborene in één van die kastelen geboren zou worden en hij de titel zou krijgen "Prins van Wales". Daarom krijgt de huidige Britse troonopvolger de titel "Prince of Wales".
VK: Wales
Internationale studenten in Australië
Australië telt zo'n 875.000 internationale studenten. 1 op de 28 mensen in Australië is dus internationale student. Eenderde daarvan komt uit China. Dat betekent dat 1 op de 5000 Chinezen momenteel in Australië studeert.
Australië
Out of place
Geloof het of niet, maar Libanon is een populaire wintersportbestemming. Voor de burgeroorlog werden hier zelfs wereldbekerwedstrijden alpineskiën gehouden. Op de pistes eet je braadworst en rook je waterpijp, en later op de dag kun je zelfs nog een duik nemen in de Middellandse Zee.
Libanon
Denemarken vlag
De Deense vlag is de oudste nationale vlag die nog in gebruik is. Hij stamt uit de 14e eeuw!
Denemarken
Treppenwitz
De Duitse taal staat bekend om haar originele woorden. Een treppenwitz, 'trappengrapje', is bijvoorbeeld de omschrijving van een gevat antwoord waar je nét te laat op komt. Je loopt spreekwoordelijk alweer in het trappenhuis terug van je gesprek, en dan bedenk je je grapje pas.
Duitsland
Groeïspurt
Tussen 1947 en 2006 ging de bevolking van Groot-Caïro van ongeveer 3 miljoen naar meer dan 16 miljoen. Deze bevolkingsexplosie leidde tot de opkomst van ashwa'iyyat, ongereguleerde huisvesting. In 2009 woonde ruim 63% van de bevolking van Groot-Caïro in deze wijken, maar dat was slechts 17% van de totale oppervlakte. Dit zijn niet allemaal sloppenwijken, maar alle sloppenwijken zijn wel ashwa'iyyat.
Caïro
Waterkracht exporteren
Paraguay produceert 5x meer elektriciteit uit waterkracht dan het zelf consumeert. Het overschot wordt geëxporteerd. Het land is daarmee de grootste elektriciteitsexporteur ter wereld. Dit heeft Paraguay vooral te danken aan de Itaipudam op de grens met Brazilië. Dat is na de Drieklovenstuwdam in China de grootste stuwdam ter wereld.
Paraguay
Cultuur in ballingschap
Het leven van de meeste Sahrawi speelt zich af in Algerijnse vluchtelingenkampen. Ook het hoofdkantoor van de voetbalbond is er gevestigd, en de nationale competitie vindt plaats binnen de grenzen van het kamp. Het Sahara International Film Festival is het enige filmfestival ter wereld dat wordt georganiseerd in een vluchtelingenkamp. De hoofdprijs? De witte kameel.
Westelijke Sahara
Medailleoogst
Griekenland behaalde op de moderne Olympische Spelen 102 of 121 medailles, waarvan 25 of 35 keer goud, 37 of 45 zilver en 40 of 41 brons: het is maar hoe je het bekijkt. De Grieken wonnen tijdens de Spelen van 1896 namelijk 10 keer een onderdeel, werden 18 keer tweede en 19 keer derde. Maar toen kreeg je als winnaar een zilveren medaille, als nummer twee een bronzen medaille en als nummer 3 niks.
Griekenland
Niet alleen Joeri
De Sovjets hadden ook de eerste satelliet in een baan om de aarde, de Spoetnik 1 in 1957. Het eerste levende wezen in de ruimte, hond Laika, de eerste vrouw in de ruimte, Valentina Tereshkova, de eerste ruimtewandeling, de eerste onbemande landing op de maan, het eerste ruimtestation en de eerste koppeling van ruimtevaartuigen.
Rusland
BNP
Tuvalu heeft het kleinste bruto nationaal product van alle landen. In 2021 was het 65 miljoen. Daar kun je Frenkie de Jong niet eens voor kopen.
Tuvalu
Grootste populatie van de wereld!
LEGO-poppetjes (Deens natuurlijk) zijn 's werelds grootste populatie, met meer dan 4 miljard. Gemiddeld zijn er 80 LEGO-stenen voor elke persoon op aarde.
Denemarken
Schaakbord
Het stratenpatroon van de binnenstad van Maputo is een schaakbord van de gehele linkerkant van de Koude Oorlog. Hun ‘avenidas’ verwijzen onder meer naar Mao Zedong, Vladimir Lenin, Julius Nyerere, Siad Barre en Salvador Allende.
Mozambique
Chaco-oorlog
In de jaren '30 vochten Paraguay en Bolivia de Chaco-oorlog uit. De inzet was de Chaco Boreal, een uitgestrekt gebied tussen de landen waar niemand eerder naar omkeek, maar wat nu aardolie leek te bevatten. Na een jarenlange bloedige strijd, mede gefinancierd door westerse oliemaatschappijen, kreeg Paraguay het grootste gedeelte van het gebied in handen. Enkele jaren later bleek er echter geen olie te vinden.
Paraguay
Wow, you're going to Belize
In de hitserie Breaking Bad wordt "Going to Belize" gebruikt als synoniem om iemand te laten ombrengen. Als in, "you can always send him to Belize".
Belize
Methusalem der vulkaanuitbarstingen
De Yasur, een vulkaan op eiland Tanna, barst al onafgebroken uit sinds Captain Cook ‘m in 1774 brandend aantrof. Het is de enige vulkaan waarvan men niet weet hoelang hij al aan het uitbarsten is.
Vanuatu
Taboe
De Nederlanders noemden het hoofdeiland van Tonga Amsterdam. Maar, xenofiel als we zijn, namen we ook een woord mee terug: taboe is een leenwoord uit het Tongaans.
Tonga
Klein Venetië
Christoffel Columbus kwam als eerste Europeaan in 1498 aan in het huidige Venezuela. Maar hij noemde het land niet zo. Dat was namelijk de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hij noemde het gebied naar Venetië nadat hij de plaatselijke huizen op palen boven het water had gezien. Venezuela betekent klein Venetië.
Venezuela
Hendrik de 'Zeevaarder'
Hendrik de Zeevaarder was een sleutelfiguur in de ontdekkingsreizen van Portugal. Hij maakte de plannen, bracht wetenschappers en financiers bij elkaar, maar ging zelf nooit de zee op.
Portugal
Veel land, weinig mensen
Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld. Nederland zou 88.000 inwoners hebben met de Mongoolse bevolkingsdichtheid. Andersom zou Mongolië 663 miljoen inwoners hebben met onze bevolkingsdichtheid. En dan woont ook nog de helft van de Mongolen in Ulaanbaatar.
Mongolië
Karakumkanaal
Met 1400 kilometer is dit het langste irrigatiekanaal ter wereld. Het maakt katoenteelt mogelijke in de Karakum (de droge binnenlanden van Turkmenistan). Vroeger heette het trouwens het Leninkanaal en later het Turkmenbaşikanaal.
Turkmenistan
Churchill's favorite
Tijdens de Jaltaconferentie bracht Josef Stalin Armeense brandewijn mee, die rijkelijk vloeide. De toekomst van Europa werd dus bepaald met Armeense brandewijn als smeermiddel. Winston Churchill raakte er zo aan verknocht, dat hij elk jaar 400 flessen liet importeren voor persoonlijk gebruik.
Armenië
Van Duitsen bloed
Toen Griekenland onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk, gingen ze Europese vorstenhuizen langs op zoek naar een koning. Uiteindelijk kwamen ze na een lange zoektocht uit bij een Beierse prins, genaamd Otto. Die nam een heel legertje aan Beierse soldaten en ambtenaren mee en belandde zodoende op de Griekse troon.
Griekenland
Wafelijzerpolitiek
Wafelijzerpolitiek betekende dat tegenover iedere investering in Vlaanderen een even grote investering in Wallonië moest staan. Dat heeft geleid tot de mooiste, lelijkste, ongebruikte of onafgewerkte projecten in Europa: De Grote Nutteloze Werken.
België
Niet veel te wenen in Wenen
Wenen is al drie jaar op rij uitgeroepen tot de ‘meest leefbare stad van de wereld’. Dat komt door goedkoop en overzichtelijk openbaar vervoer, veel groen, goede scholen en vooral: heel veel betaalbare woningen omdat de lokale overheid veel woningen in bezit heeft en daar geen hoge prijzen voor vraagt. Daardoor kan iedereen door elkaar wonen.
Oostenrijk
Opera Tifosi
Teatro alla Scala in Milaan, volgens kenners het beste operahuis ter wereld, herbergt de 'loggionisti', fervente operafans in de goedkope bovengalerij. Deze enthousiastelingen staan bekend om hun onverbiddelijke kritiek. Zo werd tenor Roberto Alagna in 2006 tijdens Aida zo heftig uitgejouwd dat zijn vervanger, Antonello Palombi, abrupt de scène op moest zonder kostuum.
Italië
Schaapjes op het natte
Wales is geen land, maar zou anders toetreden tot het illustere rijtje van landen die meer schapen hebben dan mensen: ratio 3 - 1. Je bevindt je dan in gezelschap van Australië, Mongolië en koploper Nieuw-Zeeland (ratio 7,7 - 1). Jammer ook dat de Falklandeilanden geen onafhankelijk land zijn, die hebben zo’n 200 schapen per inwoner.
VK: Wales
Iraaks vlagvliegen
Fareed Lafta is de eerste gekwalificeerde kosmonaut uit Irak en staat 10 keer in het Guinness Book of Records. Hij deed mee aan de eerste skydive boven de Mount Everest én hij heeft de grootste vlag ter wereld gesky-dived. Uiteraard een Irakese vlag.
Irak
Afmeerpiek
De piek van het Empire State Building was oorspronkelijk bedoeld als afmeerpaal voor zeppelins.
New York City
Tussen de rivieren
Het oude Mesopotamië betekende ‘Tussen de Rivieren’, of ‘Tweestromenland’. Voor als je je afvroeg of de Eufraat en de Tigris misschien belangrijke rivieren zijn in Irak.
Irak
Ze smelten de gletsjers
In de afgelopen eeuw is 50% van de Oostenrijkse gletsjers verdwenen. Sterker nog, recent Oostenrijks onderzoek heeft laten zien dat er waarschijnlijk in 2050 geen gletsjers meer zijn in het land.
Oostenrijk
Buenos Aires Beach
Uruguay staat niet op de radar van de meeste reizende westerlingen. Wel op die van de Argentijnen. Wat Zandvoort is voor Amsterdam, is de Uruguayaanse badplaats Punta del Este voor Buenos Aires. We vonden Punta del Este trouwens wel een bedenkelijke naam voor het zuidelijkste puntje van je land.
Uruguay
Ooit een meer, nu steeds minder water
Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Op dezelfde plek waren Teotihuacán en Tenochtitlan ook al eens een van de grootste steden ter wereld. Niet dat de stad op een handige plek ligt, de hele stad ligt op een drooggelegd meer en de bodem daalt op sommige plekken met een halve meter per jaar.
Mexico

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo