Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Stroke City
De ‘stroke’ is het leesteken dat wij kennen als ‘slash’. Die komt handig van pas in de plaatsnaam Londonderry/Derry, omdat niet iedereen even groot fan is van het London-deel. Wel onhandig, dus ze noemen de stad vaak ‘Stroke City’.
VK: Noord-Ierland
Hoog, hoger, hoogst
Als je niet La Paz, maar Sucre als hoofdstad van Bolivia beschouwt (waar wel wat voor te zeggen is), dan is Quito de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. De stad ligt op een meter op 2850 boven zeeniveau.
Ecuador
The Wings of Tatev
Dit is de langste omkeerbare kabelbaan ter wereld. De rit duurt 11-15 minuten (5.752 meter lang) en de cabine biedt plaats aan maximaal 30 personen. Het bereikt een hoogte van 320 meter. Neem je een boek mee voor onderweg?
Armenië
Zwartvoeten
De Franse kolonisten in Algerije werden ‘pied-noirs’ genoemd: zwartvoeten. Die naam had twee betekenissen. Voor Algerijnen waren het zwartvoeten, want zwarte laarzen. Voor Europeanen waren het zwartvoeten, verwijzend naar de bijna zwarte voeten als gevolg van een leven in de zon.
Algerije
Veganistisch tipje
Dierlijke eiwitten zijn de hoeksteen van de Roemeense keuken. Een slechte plek voor vegetariërs en veganisten dus. Behalve op woensdag en zaterdag: orthodoxe christenen hebben namelijk geen vastenmaand, maar vasten iedere woensdag en vrijdag en vermijden dan dierlijke producten.
Roemenië
Zolderkamerbedrijfje
De 17-jarige Ingvar Kamprad richtte in 1943 met wat geld dat hij van zijn vader kreeg voor zijn eindexamen het bedrijf IKEA op: afkorting van Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd, de namen van zijn boerderij en zijn dorp. Dat dorp lag trouwens in de Zweedse regio Smaland, jonge ouders welbekend.
Zweden
Marathon
De marathon was nooit een onderdeel op de klassieke Olympische Spelen.
Griekenland
Nieuwe vlag
Fiji was al een jaar of drie bezig met een nieuwe vlag. Minder Verenigd Koninkrijk en meer Fiji. Het werd maar uitgesteld en uitgesteld, en tot overmaat van ramp won Fiji in 2016 Olympisch Goud op de Rugby Sevens. De vlag werd ineens weer populair, en Fiji heeft inmiddels afgezien van de plannen voor een nieuwe vlag.
Fiji
Sint Pieter
De Sint Pieter was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. Nu zijn ze voorgestreefd door de Basilique Notre-Dame de la Paix, in Yamoussoukro, Ivoorkust.
Vaticaanstad
Doornroosje
Het kasteel van Doornroosje - en dus die van Disneyland Parijs - is gebaseerd op Schloss Neuschwanstein in Beieren.
Duitsland
Fresco
Een fresco is muur- of plafondschildering terwijl de kalk nog nat is. Daarmee onderscheidt het zich van een secco, die op droge kalk geschilderd wordt. Het is dus eigenlijk de naam van een methode, die ook soortnaam is geworden van het eindresultaat.
Vaticaanstad
Swahalhamdoelillah
Tot diep in de 19e eeuw werd Swahili geschreven in Arabisch schrift. Pas toen een Duitse missionaris de Bijbel vertaalde, ging men over op het Latijnse alfabet. Diezelfde man was trouwens ook de eerste Europeaan die Mount Kenya en de Kilimanjaro zag. Prima levensverhaal.
Kenia
Met de winden mee
De Cambodjaanse Volkspartij is al sinds de jaren '70 aan de macht. Het was eerst de partij van de nationaalcommunist Pol Pot, daarna van de communistische Vietnamezen die hem verjoegen, en sinds de jaren '90 van de huidige centrumrechtse, liberale regering.
Cambodja
Alsjelieft Denemarken
De Deense taal heeft geen woord voor 'alsjeblieft'.
Denemarken
Hilti
De gereedschapsfabrikant Hilti is verreweg het grootste bedrijf van Liechtenstein. In het land werken 2.000 mensen voor Hilti, op een totale bevolking van 40.000 inwoners. Stel dat er daarvan 20.000 in de werkzame leeftijd zijn, dan werkt dus 1 op de 10 voor Hilti. Oké, er forenzen ook nog eens dagelijks 20.000 Zwitsers en Oostenrijkers naar Liechtenstein, waarvan ook een deel voor Hilti werkt, maar toch.
Liechtenstein
Al-Nuq
Er is één moslim op Groenland: Wassam Azaqeer. Een Libanees. Hij runt een restaurant in Nuuk. En hij vast in sommige Ramadan-jaren tot 21 uur per dag.
Groenland
Dutch Woke Basketbal
Er is een sport uitgevonden in Noord-Holland, dat is Korfbal. Volgens het officiële verhaal maakte de Amsterdamse leraar Nico Broekhuysen in 1902 tijdens een bezoek aan het Zweedse Nääs kennis met ringboll, een balsport waarbij gemengde teams met jongens en meisjes probeerden een bal te gooien door een ring op drie meter hoogte. Terug in Amsterdam paste hij de regels naar behoeven aan en introduceerde het spel onder zijn leerlingen. In 1920 en 1928 was het een zogenaamde Demonstratiesport op de Olympische Spelen.
Noord-Holland
Het waren twee fantastische dagen
Arthur Seyss-Inquart is met twee dagen de kortst dienende Bondskanselier die Oostenrijk ooit heeft gehad. De nationaalsocialist realiseerde direct na zijn aantreden in 1938 de Anschluss, waarna zijn functie kwam te vervallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij Rijkscommissaris van het bezette Nederland.
Oostenrijk
Zij die niet op antwoord wachten
De Vandalen kwamen na de ineenstorting van het Romeinse Rijk helemaal vanuit Duitsland, via Frankrijk en Spanje, naar Noord-Afrika om daar het Vandaalse Rijk te stichten. Hebben niet zo’n beste indruk achtergelaten, grotendeels onterecht. Maar je kent dus het woord vandalisme vanwege hun plunderingen.
Algerije
Dystopisch Benidorm
Varosha is een wijk in het Turks-Cypriotische Famagusta. In de jaren ‘60 de meest toeristische plek van het land. En toen werd het land opgedeeld en verviel het tot spookstad. Sindsdien mag er niemand in.
Cyprus
Baltisch kruis
Veel Esten zijn voorstander van het plan om de driekleurige Estse vlag om te zetten naar een Scandinavisch kruis, met precies die kleuren. Het is deel van de overtuiging dat Estland meer een Noord-Europees land is dan een Oost-Europees land.
Estland
Lets naams
Poolse achternamen eindigen steevast op -ski, Russische op -ov. In Letland eindigen de meeste achternamen op -s. Het grappige: voornamen doen dat ook. Voorbeelden zijn voetballer Roberts Uldrikis en schaatser Haralds Silovs. Zie je dus voor- en achternaam eindigend op een -s? Dan kijk je waarschijnlijk naar een Let.
Letland
Scheef bevolkingsdiagram
Geen land had in de Eerste Wereldoorlog per hoofd van de bevolking zo veel doden te betreuren als Servië. 16% van de bevolking kwam om, en zelfs 57% van de volwassen mannen.
Servië
Mongolian barbecue
Mongolian barbecue heeft niks met de Mongoolse keuken te maken. Het concept is bedacht door een Chinees uit Beijing die naar Taiwan was gevlucht. Hij wilde zijn restaurantformule eigenlijk Beijing barbecue noemen, maar die naam lag in Taiwan te gevoelig.
Mongolië
Piri piri
Mozambique gaf de wereld piri piri, of pili pili. Dit betekent in het Swahili "peper". Het zijn zogenaamde vogeloogpepertjes, maar er wordt vooral saus van gemaakt. Die is pittig, kruidig ​​en totaal verslavend.
Mozambique
Skikampioenen
Oostenrijk is één van de slechts drie landen met meer olympische medailles op de winterspelen dan op de zomerspelen. Noorwegen en Liechtenstein zijn de andere twee. Ruim de helft van de medailles wonnen ze met alpineskiën. Daarin zijn ze het best presterende land ter wereld.
Oostenrijk
Namibië |-| Zimbabwe
Zimbabwe grenst nét niet aan Namibië. Zambia en Botswana grenzen elkaar op die plek daardoor nét wel, over een lengte van amper 150 meter. Daarmee is het de grens tussen Zambia en Botswana de kortste landsgrens ter wereld.
Zimbabwe
Ecotoerisme
Costa Rica trekt de meeste toeristen van Midden-Amerika en is een pionier op het gebied van ecotoerisme. Veel toeristen komen voor de natuur en veel opbrengsten worden gebruikt voor natuurbeheer.
Costa Rica
Nutrisi
De komodovaraan kan in een maaltijd 80% van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Ze laten maar zo’n 12% van hun prooi over en eten dus andere dieren met huid, haar, hoeven en botten op. En ze eten ook hun eigen jongen. Party party.
Indonesië
Klimaatmars avant la lettre
Op 6 november 1975 organiseerde koning Hassan II de “Groene Mars”. Een mars van zo'n 350.000 ongewapende Marokkaanse mannen, vrouwen en kinderen, die de grens met de Westelijke Sahara overstaken om symbolisch aanspraak te maken op het gebied.
Westelijke Sahara
Arturo Kinch
Arturo Kinch is een van de weinige wintersporters uit Costa Rica. Hij nam in 1980, 1984, 1988, 2002 en 2006 deel aan verschillende disciplines op de Olympische winterspelen. In de buurt van de medailles kwam hij nooit.
Costa Rica
Oldlands
A Campingflight to Lowlands Paradise begon in 1967 in de Jaarbeurs, Utrecht. Er waren toen twee edities waarvan de tweede legendarisch zou moeten worden. Het hele festival werd maanden verplaatst omdat Jimi Hendrix zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet want hij brak zijn been onderweg naar het vliegtuig.
Flevoland
Japoud
Het oudste bedrijf ter wereld is Japans, een bouwbedrijf opgericht in 578.
Japan
We dansen allemaal de Cumbia
De muziekstijl Cumbia komt uit Colombia. Shakira - ook Colombiaans - maakt er wel eens nummers mee.
Colombia
Waakkrokodillen
Oud-president Félix Houphouët-Boigny zette krokodillen uit in de wateren van Yamoussoukro, om zijn paleis te bewaken. De krokodillen hebben zich na zijn dood vermenigvuldigd en verspreid over de hele stad. Ze vormen een levensgevaarlijke plaag.
Ivoorkust
Baarle-Emir
Nahwa is een stuk Verenigde Arabische Emiraten in een stuk Oman, dat weer in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Dat noemen we een counter-enclave. Er zijn nog 7 andere counter-enclaves in de wereld. Die liggen allemaal in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
Verenigde Arabische Emiraten
Diaspora
Er wonen bijna drie keer zoveel Grenadianen buiten Grenada als op Grenada zelf.
Grenada
Peter Peper
De Seychellen moesten van de Franse kolonisten hun eigen specerijen gaan verbouwen. Daarvoor werd een plantkundige aangenomen: Pierre Poivre. Peter Peper.
Seychellen
Wereldbeker voor de buitenbeentjes
Als voorbereiding op - en als protest tegen - het WK 2006 in Duitsland nodigde de Hamburgse voetbalclub St. Pauli de nationale teams van Noord-Cyprus, Zanzibar, Groenland, Gibraltar en Tibet uit om een alternatief WK te spelen. St. Pauli riep zelf ook nog even snel de onafhankelijkheid uit om met een jeugdteam mee te kunnen doen aan het toernooi. Noord-Cyprus won het toernooi.
Tibet
Buitengesloten
In Maleisië wonen veel Chinezen, maar in Singapore verhoudingsgewijs nog veel meer. Dat was precies de reden waarom Singapore aanvankelijk niet welkom was toen de andere Maleise staten zich verenigden. Toen In Singapore een socialistische revolutie dreigde, was het voor Maleisië kiezen tussen twee kwaden: een socialistische buur of een Chinese meerderheid. Ze kozen voor het laatste, maar het huwelijk was van korte duur. Na 2 jaar vol etnische spanningen werd Singapore weer overboord gegooid.
Maleisië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo