De kleuren van de regenboog hadden ze al in Namibië, en nu gloort er ook hoop voor homorechten

24/6/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Seks met iemand van hetzelfde geslacht is niet meer strafbaar in Namibië; een goed begin van het einde van de homofobie in het land.

In Namibië kan de regenboogvlag uit. Wetten die seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht verbieden zijn in strijd met de grondwet. Het hooggerechtshof in Windhoek bepaalde dat deze ‘onnatuurlijke seksuele overtredingen’ voortaan niet meer strafbaar zijn. Of ze voortaan worden gezien als ‘toe te juichen uitingen van wederzijdse liefde’ valt nog te bezien.

Namibië kent een lange historie van homofobie, die juridisch gezien verankerd is in oude koloniale wetten die gretig werden gehandhaafd door latere politici. Zo liet de eerste Namibische president, Sam Nujoma, graag optekenen dat alle homoseksuelen moeten worden gedeporteerd.

In dat licht is het huidige nieuws een teken van hoop, een lovenswaardige viering van de mensenrechten. En Namibië staat niet alleen. Eerder al maakten buurlanden Angola en Botswana eenzelfde beweging, en Zuid-Afrika is de regio al jaren een paar stappen voor. Maar het tegenovergestelde is ook zichtbaar in andere delen van het continent. Ghana, Kenia en vooral Oeganda zijn blikvangers van repressie tegen de lhbti-gemeenschap.

Gaat de regenboogvlag definitief uit in Windhoek, dan zal het kleurenpalet de bevolking niet choqueren. In Namibië zijn de woestijnduinen feloranje, de oceaan azuurblauw en de geïrrigeerde golfbanen knalgroen. Hele steden zijn opgetrokken uit Duitse koloniale vakwerkhuisjes in de bontste kleuren en de bevolking is enorm divers. Het was dus hoog tijd dus voor een progressieve wind uit deze hoek van de wereld.

Landgenoten Namibië

Ligging In Zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika

Oppervlakte Bijna twintig keer zo veel als Nederland

Inwoners Ruim zeven keer zo weinig als Nederland

Hoofdstad Windhoek

Meest voorkomende achternaam Johannes

Bekendste spookstad Kolmanskop

Klimaat Droog

Kust Scheepswrakken en skeletten

Zand Veel

Gemiste kans Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe hebben op 150 meter na een vierlandenpunt

Vlag Bijna alle kleuren van de regenboog

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen