#
93
25
Apr
2024

Bahama's

25
Apr
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als je had gezegd dat de Bahama’s hun naam ontlenen aan de klank van genot, dan hadden we je geloofd. Ohhh, Bahaaaaama’s. Dit is de staat waarin je grootste zorg het zand is dat tussen je tenen blijft zitten. En waarin streeploos bijbruinen je grootste uitdaging is. De Bahama’s móéten wel zijn opgespoten voor zorgeloos zonplezier. Niet waar?

Nee inderdaad, niet waar. Maar het is ook weer niet alsof de Bahama’s een grote encyclopedie zijn van sektarisch bendegeweld, Sovjet-zeeblokkades of bloedige onafhankelijkheidsoorlogen. Als dit een aflevering in mineur wordt, hebben wij onze dag niet. En laten we maar alvast zeggen, we zijn weer eens goed gemutst.

Paspoortje

Oppervlakte: Een derde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Montenegro.

Aantal inwoners: Ruim 400.000.

Hoofdstad: Nassau.

Andere stad: Afwezig.

Valuta: Bahamaanse dollar.

Religie: Overwegend christelijk.

Taal: Officieel Engels, maar op straat veel Bahaams creools.

Meest voorkomende achternamen: Rolle, Johnson, Smith, Knowles.

Vlag: Drie horizontale banen turquoise, geel, turquoise. Links een zwarte driehoek.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Canama’s en Bahada
In 1911 is er een serieus plan geweest om de Bahama’s op te laten gaan in Canada. Beide gebieden kwamen steeds meer los van het VK en verkenden de mogelijkheden om samen op te trekken. Maar, je raad het al, ze waren toch te verschillend voor een serieuze relatie.
Bahamaaarrghhh matieeees
Op de Bahama’s ontstond in 1706 de enige serieuze Piratenrepubliek die de wereld ooit gekend heeft. Op de schepen ging het er opvallend democratisch aan toe, inkomensverschillen waren kleiner dan bij koopvaardijschepen, het moraal was hoger. Tot zover je beeld van piraten als moordende boeven.
Willemstad maar dan anders
De Bahama’s waren van Engeland, maar die kregen in de 17e eeuw een Nederlandse koning: Willem III. Als eerbetoon aan hem werd de hoofdstad van de Bahama’s gewijzigd van Charles Town naar Nassau. Oranje tintje!
John Canoe?
Tweede Kerstdag op de Bahama’s is een soort turbocarnaval: Junkanoo. Kostuums, dansen, parades, alles. Vroeger kregen tot slaafgemaakten maar 1 dag vrij en dat moesten ze natuurlijk uitbundig vieren. Het hele gebeuren schijnt vernoemd te zijn naar een legendarische Akan-krijger uit Ghana wiens naam is verwesterd tot John Canoe, oftewel Junkanoo.
Konsjh
Het beroemdste eten van de Bahama's zijn conch fritters, maar die spreek je uit als 'konk'.
Bahamedaillespiegel
De Bahama's hebben het hoogste aantal medailles per hoofd van de bevolking. Met acht gouden medailles en zestien in totaal. Verreweg de meeste medailles van landen met minder dan een miljoen inwoners en, met een bevolking van 408.000 mensen in 2023, hebben de Bahama’s ongeveer 1 goud per 50.000 inwoners en een medaille per 25.000 inwoners.
Pig beach
Op het onbewoonde eilandje Big Major Cay kun je zwemmen met varkens. En dat doen echt héél veel mensen. Er gaan allemaal verhalen de rondte over hoe die varkens daar zijn gekomen. Hebben piraten ze achtergelaten? Hebben ze schipbreuk geleden en zijn ze naar het eiland gezwommen? Zijn ze er gedropt om toeristen te trekken? Nou, waarschijnlijk hebben bewoners van een naburig eiland ze er gewoon gestald voor de vleesconsumptie, bij gebrek aan ruimte voor een boerderij op het eigen eiland.
Vliegvelden als bushaltes
De luchtvaartinfrastructuur op de Bahama's is extreem fijnmazig. Wij telden 61 vliegvelden, sommigen op piepkleine eilandjes. De meeste vliegvelden worden niet bediend door commerciële vluchten, maar wel door privéjets van alle rijke Amerikanen, Canadezen en Britten die van hun poen genieten op de Bahama's.
Bronzen rif
Het Andros Barrièrerif is het op twee na grootste barrièrerif ter wereld, na het Grote Barrièrerif en het Barrièrerif van Belize.
Onderwaterkloof
Tussen de eilanden van de Bahama's ligt een van de grootste onderwaterkloven ter wereld. The Great Bahama Canyon zou de Grand Canyon echt kleineren als ie boven water zou liggen. De bodem van de kloof is namelijk 4.000 meter diep. De kloof is 225 kilometer lang en gemiddeld 37 kilometer breed.
Zandbanken
De Bahama's zijn als enige eilandengroep in Midden-Amerika geen Antillen. Ze liggen ook buiten die boog van vulkanische eilanden en hebben een hele andere ontstaanswijze. Eigenlijk zijn het zandbanken die onderdeel maken van het continentaal plat van Noord-Amerika.
No items found.

Tips 💡

De echte Piraten van de Caraïben
👂
👀
📚
Luistertip
We kunnen ze niet vaak genoeg tippen: Alle Geschiedenis Ooit. Deze aflevering onthult de ware aard van de piraten van de Caraïben.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen