#
39
25
Aug
2022

Brazilië

25
Aug
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Temperament. Het swingende voetbal van de Goddelijke Kanaries. Tropische stranden. Levendige stranden. Christus de Verlosser op de berg. Samba. De Amazone. Caipirinha's. Het carnaval in Rio. Misschien een favela hier en daar. Denk je aan Brazilië, dan denk je meteen aan steekwoorden. Steekwoorden waar niemand aan twijfelt. Vraag het je buurvrouw, en die noemt driekwart van deze lijst. Vraag het de coach van je sportteam, waarschijnlijk hetzelfde verhaal. 

Maar stel je voor dat je in een wereldstad bent, en je reist per metro van hoogtepunt naar hoogtepunt. Je geniet van elke attractie, maar je krijgt maar geen gevoel bij de stad. Je loopt er niet rond. Je verdwaalt er niet. Je leert er de weg niet kennen, en je kunt de puntjes op de kaart niet met elkaar verbinden. Die puntjes op de kaart, dat zijn de steekwoorden die we net noemden. En deze aflevering gaan wij een poging doen om ze voor je te verbinden. 

Paspoortje

Oppervlakte: 203 keer Nederland. 48% van oppervlak van Zuid-Amerika.

Ongeveer net zo groot als: de VS, als Brazilië nog wat beter zijn best doet.  

Aantal inwoners: 212 miljoen.

Hoofdstad: Brasilia, ongeveer 4,5 miljoen.

Andere steden: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Fortaleza, Belo Horizonte.

Religie: bijna iedereen van de 90% gelovigen is christen. Meeste daarvan zijn katholiek.

Taal: Portugees, maar wel wat swingender dan Portugees Portugees.

Meest voorkomende achternamen: Da Silva, Dos Santos, Pereira, Alves, Ferreira, De Oliveira, Silva, Rodrigues, De Souza, Gomes.

Vlag: groene vlag met een horizontale gele ruit erin, met weer daarin een blauwe wereldbol met het sterrenbeeld boven Brazilië. Plus de tekst 'Ordem e Progresso'.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Lezen loont
Braziliaanse gevangenen kunnen strafvermindering krijgen door veel te lezen. Voor ieder boek dat ze lezen, gaat er 4 dagen van hun straf af, tot een maximum van 48 dagen per jaar.
Carnaval
Het carnaval van Rio de Janeiro is het grootste ter wereld. De beroemde parade vindt plaats in het Sambadrome: een 700 meter lange straat met aan weerszijden hoge tribunes.
Iguasuwatervallen
De Iguasuwatervallen op de grens tussen Brazilië en Argentinië vormen het grootste watervalsysteem ter wereld.
Cristo Redentor
Het Christus Verlosserbeeld werd in 1931 gemaakt in Frankrijk en cadeau gedaan aan Brazilië. Het werd in 16 delen verscheept. Sounds familiar? Het vrijheidsbeeld in New York heeft een identieke ontstaansgeschiedenis. De berg in Rio de Janeiro waar het beeld op staat, ligt trouwens midden in een door de mens aangelegd regenwoud van 33 vierkante kilometer. Daarmee is het het grootste bos ter wereld dat middenin een stad ligt.
Goddelijke kanaries
Geen land werd vaker wereldkampioen voetbal dan Brazilië (5x). Het is ook het enige land wat zich tot nu toe voor alle WK's wist te kwalificeren.
Capoeira
Capoeira is een typisch Braziliaanse sport. Het is een soort vechtdans op muziek, die oorspronkelijk werd beoefend door tot slaaf gemaakte Afrikanen. Er wordt gezegd dat zij het beoefenden als gevechtstraining, maar tegenover hun eigenaren deden alsof ze gewoon een dans uitvoerden.
Nederlands Brazilië
Nederland is 24 jaar (1630-1654) kolonisator geweest van Brazilië. De hoofdstad van Nederlands-Brazilië, ook wel Nieuw-Holland, was Mauritsstad. Die stad kennen we nu als Recife.
Big Brazil
Brazilië bedekt bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse landoppervlak (48%). Er zijn maar twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen: Chili en Ecuador.
No items found.

Tips 💡

Tropa de Elite 1 & 2
👂
👀
📚
Kijktip
Geweldige actiefilms over de elite eenheid van de politie van Rio versus de Favela's.
Bekijken
Cidade de Deus
👂
👀
📚
Kijktip
Filmtip over twee jongens die opgroeien in een van de gevaarlijkste wijken van Rio - de favela met de bijnaam 'Cidade de Deus' (stad van god). In hun poging te ontsnappen uit de armoede slaan ze ieder een andere weg in. Eén van hen begint drugs te dealen en de ander wordt fotograaf.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen