#
68
17
Aug
2023

Guinee

17
Aug
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Guinee is geen land van superlatieven. Ze hebben niet de bekendste muzikale exportproducten, niet de pittigste jollofrijst en gelukkig ook niet de bloedigste burgeroorlogen van West-Afrika. Geen voetballegendes die bekender zijn dan het land waar ze vandaan komen. Nee, bij Guinee is het even zoeken.

Deze keer moesten we dus iets dieper graven. Zeker wij, want geen experts. Maar liefhebbers zijn we wel van dit land geworden. Als we dan toch in diamantgebied zitten, is Guinee wel een ruwe die we even moesten slijpen. Maar wat blijkt: het ontbrak Guinee niet aan karakteristieke postkoloniale presidenten, en ze geven heel West-Afrika te drinken.

En kijk na deze aflevering maar eens goed rond in je woonkamer, en vraag je eens af waar je zou zijn zonder Guinee. Of, laten we voorzichtig zeggen, Gui-ja.

Paspoortje

Oppervlakte: 6 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Het Verenigd Koninkrijk.

Aantal inwoners: 14 miljoen.

Hoofdstad: Conakry.

Andere steden: Nzérékoré, Kankan.

Valuta: Guineese frank.

Religie: Overwegend (soennitisch) islamitisch.

Taal: Officieel Frans, maar thuis spreken de meesten Pular of Mandingo.

Meest voorkomende achternamen: Diallo, Camara, Bah, Barry.

Vlag: Horizontale banen: rood, geel, groen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Zeg Guinee tegen buitenlandse muziek
Bij de onafhankelijkheid riep de president een cultuur van 'authenticité' uit. Dat was volledig Afrocentrisch en riep op tot 'een zelfbewustzijn van voorouderlijke waarden'. Onder de noemer authenticité werden de muzikanten van Guinee aangemoedigd om de muzikale folklore van hun regio's te onderzoeken en die van de Franse kolonisten te verwerpen.
Ridrieren
Guinee is de bron van rivieren. Zowel de Gambiarivier, de Senegalrivier als de Niger ontspringt er.
Originaliteitsprijs
De bedenkers van de Nederlandstalige vogel- en ook plantensoorten verdienen in onze ogen een lintje. Had je ooit gedacht dat okra een doosvrucht was uit de kaasjeskruidfamilie?
Mijnbouwxiet
De grootste voorraden bauxiet, waaruit je aluminium maakt, vind je niet in Australië, de VS of China, maar in Guinee. Met recht een economische raison d’être: de helft van China’s aluminium wordt gemaakt met Guineaans bauxiet.
Broedertwist
De gebroeders Pogba zijn de beroemdste voetballers uit Guinee. Helaas komt de beste van de drie, Paul, niet uit voor Guinee maar voor Frankrijk. De andere twee, Florentin en Mathias zijn van een iets ander niveau. Mathias deed vooral van zich spreken door zijn eigen broer Paul en Kylian Mbappé af te persen voor 13 miljoen euro.
Helaas pindacavia
De Guinea Pig komt niet uit Guinee. En ook niet uit Papua Nieuw Guinea. En ook niet uit Guinee-Bissau. En zelfs niet uit Equatoriaal Guinea.
De geschiedenis herhaalt zich
De politieke geschiedenis van Guinee is tamelijk makkelijk samen te vatten: leider komt aan de macht, organiseert geen vrije verkiezingen, onrust, militaire staatsgreep, nieuwe leider. En dan begint het hele verhaal weer van voren af aan.
Grande mosquée de Conakry
Deze moskee is écht Grande. De meest Grande van Sub-Sahara-Afrika: er kunnen 25.000 mensen tegelijk bidden. Gebouwd én onderhouden met Saudisch geld.
Não!
President Touré van Guinee steunde als panafrikanist logischerwijs de onafhankelijkheidsbeweging in naburig Guinee-Bissau. Mocht ook wel een keertje zou je zeggen, in 1970. Maar daar dacht Portugal, de kolonisator van Guinee-Bissau, anders over. Ze vielen Guinee aan en drongen door tot in het presidentieel paleis. Touré kon ternauwernood ontsnappen.
No items found.

Tips 💡

Africa in my kitchen
👂
👀
📚
Luistertip
Podcast van twee Canadese vrouwen van Nigeriaanse komaf. Ze bespreken elke aflevering een Afrikaans gerecht, van jollofrijst tot malvapudding en van doro wot tot de in deze aflevering besproken mangoé rafalari.
Bekijken
Tirailleurs
👂
👀
📚
Kijktip
Film uit 2022 over de West-Afrikaanse troepen die meevochten aan geallieerde zijde in WOII. Met Omar Sy in de hoofdrol.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen