#
96
16
May
2024

Cambodja

16
May
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Stel je voor dat het Vrijheidsbeeld op de Amerikaanse vlag zou staan. Of de Brandenburger Tor op de Duitse. Dat zou nogal een uiting van nationale cultuurhistorische trots zijn. Niemand durfde zoiets aan, of niemand vond het nodig. Behalve Cambodja, en met recht. Maar het gevaar is dat we Cambodja gaan zien als Angkor Wat plus achterland. Een toeristische knaller met een grote achtertuin. En wij zijn er natuurlijk om uit te zoeken of dat wel of niet terecht is.

Laten we voorlopig concluderen: het is niet terecht.

Cambodja is het mooie, bescheiden meisje op de dansvloer dat tegenwoordig geen aandacht tekort komt. Maar leuk is die aandacht lang niet altijd, en Cambodja zou wel wat feller van zich af mogen bijten. Maar zo fel als ze vijftig jaar geleden haar tanden in zichzelf zette, dat nooit meer. Dat nooit meer.

Paspoortje

Oppervlakte: Ruim 4 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Uruguay.

Aantal inwoners: 17 miljoen.

Hoofdstad: Phnom Penh.

Andere stad: Seam Reap.

Valuta: Riel.

Religie: Boeddhisme.

Taal: Khmer.

Meest voorkomende achternamen: Sok, Chan, Chea, San, Kong, Sam, Heng, Seng, Li, Phan.

Vlag: Drie horizontale banen blauw, rood, blauw en Angkor Wat in het midden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
De Zuidoost-Aziatische Aya Sofia?
Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, is ooit gebouwd als hindoeïstisch complex. In de eeuwen daarna is het omgevormd tot boeddhistische gebedsplaats, wat het nog steeds is.
Op campagne voor de troon
In Cambodja heb je één koning op één troon, maar waar twee koningshuizen aanspraak op maken. Eens in de zoveel tijd wisselt het koningschap van koninklijke familie, afhankelijk van de resultaten van een stemming: het is een van de weinige electorale monarchieën ter wereld.
Sihanouk City
Ooit in het slaperige kustplaatsje Sihanoukville geweest? Dat is in drie jaar uitgegroeid tot Zuidoost-Aziatische steunpilaar van de Nieuwe Zijderoute. De plaats ging in minder dan drie jaar van 60.000 naar 300.000 inwoners, waarvan 200.000 Chinezen. Alleen voor liefhebbers.
Tosti Tarantula
De plaats Skuon heet in de volksmond ook wel Spiderville vanwege de lokale delicatesse: gefrituurde spinnen. Groot en klein. Als je spinnen wilt eten, geldt Cambodja als het beste land in de wereld.
Cambodjarig
De Khmer vieren niet echt hun verjaardag. Zij vieren drie dagen lang het nieuwe jaar en doen dan ook meteen of iedereen jarig is.
Taalkoning
De koning van Cambodja is de enige koning ter wereld die Tsjechisch spreekt.
Tonlé Sapmeer of minder
In Cambodja heb je het Tonlé Sapmeer, dat het grootste zoetwatermeer is in Zuidoost-Azië. In het droge seizoen is het zo'n 2.600 vierkante kilometer groot. Dan stroomt het water af richting de Mekong. Maar wanneer het regenseizoen is, stijgt de waterstand in de Mekong zo extreem, dat het water de andere kant op gaat. Dan kan het meer zo'n 16.000 vierkante kilometer groot zijn.
Schietbaan
De schietbanen van Cambodja hebben niks te maken met het regime van de Rode Khmer, maar voorzien in de perverse behoefte van toeristen om van alles kapot te knallen. Tegen betaling kun je als toerist met geweren of bazooka's schieten op traditionele huizen, tuktuks, oude auto's vol ontvlambare jerrycans en op sommige illegale ranges zelfs op levende dieren.
Killing fields
In Choeung Ek vind je vele massagraven uit de tijd van de Rode Khmer. Ze gooiden gif in de massagraven, enerzijds om overlevenden van de slachtingen alsnog te doden, anderzijds om de ontbinding tegen te gaan en daarmee stank en achterdocht van mensen in de omgeving te voorkomen. Dat gif is ook de reden dat de meeste graven nooit geopend zijn. Het is simpelweg te gevaarlijk.
Horrormuseum
De oude gevangenis Tuol Sleng is nu een museum. Er worden foto's tentoongesteld van de martelpraktijken van de Rode Khmer en er is een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers. Het kan zijn dat je na een bezoekje wat slachtofferhulp kan gebruiken. Gezinnen met kinderen wordt afgeraden om het museum te bezoeken.
Met de winden mee
De Cambodjaanse Volkspartij is al sinds de jaren '70 aan de macht. Het was eerst de partij van de nationaalcommunist Pol Pot, daarna van de communistische Vietnamezen die hem verjoegen, en sinds de jaren '90 van de huidige centrumrechtse, liberale regering.
Geopolitieke brainfart
De Rode Khmer waren zo nietsontziend dat ze eind jaren ‘70 zelfs de voormalige communistische bondgenoten in Vietnam tegen zich in het harnas joegen. En dus waren het uitgerekend de Vietnamezen die een einde kwamen maken aan het regime van Pol Pot. En nu komt het bizarre: het westen was zo vastgeroest in de anti-Vietnamese houding, dat het de Rode Khmer van Pol Pot bleven zien als de legitieme regering van Cambodja.
Nationaalcommunisme
Niet alle kroegfeitjes zijn leuk voor bij de borrel. Het schrikbewind van de Rode Khmer onder Pol Pot kent geen weerga. Hij wilde Cambodja etnisch zuiveren en er een klassenloze agrarische samenleving van maken. Dat betekende de dood voor alle etnische minderheden, ondernemers, geletterden, anderstaligen, gelovigen en kunstenaars: eigenlijk iedereen die geen eenvoudige, Cambodjaanse boer was. Zo'n twee miljoen mensen (een kwart van de bevolking) werden vermoord.
Omgekeerde erfopvolging
Koning Norodom Sihanouk werd in 1955 opgevolgd door zijn vader, zodat Sihanouk zelf zijn handen vrij had om premier te worden. Toen zijn vader in 1960 overleed, volgde hij hem weer op als koning. Best bijzonder voor een land dat eigenlijk geen erfopvolging kent, maar de koning kiest.
No items found.

Tips 💡

Ga wel/niet naar Sihanoukville
👂
👀
📚
Kijktip
Reportage van een Indiase travelvlogger.
Bekijken
Ruben Terlou in Sihanoukville
👂
👀
📚
Kijktip
Een portret van de gevolgen van Chinese interesse in een weerloos kuststadje.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen