#
22
21
Apr
2022

Laos

21
Apr
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Laos stond niet vooraan toen de kustlijn werd uitgedeeld in Zuidoost-Azië, maar toch hebben ze aan water geen gebrek. Met de Mekong als levensader en het regenwoud in het noorden, leven de Laotianen met het water. Dat is fijn voor het dagelijks leven, maar levert ook fraaie feestdagen op.

Helaas was het niet alleen de regen die uit de lucht kwam vallen. Laos werd meegezogen in de grote conflicten van de vorige eeuw en heeft daar nog altijd last van. Maar het figuurlijke vaarwater is de afgelopen jaren een stuk rustiger geworden, waardoor de schoonheid van het land weer boven komt drijven. En daar gaan we het vandaag over hebben.

Paspoortje

Oppervlakte: 5,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Roemenië.  

Aantal inwoners: ruim 7 miljoen.

Hoofdstad: Vientiane.

Andere steden: Luang Prapang. En Ban Naan.

Religie: tweederde is boeddhist. Natuurgodsdiensten zijn ook groot.

Taal: Lao. Veel lokale talen.

Meest voorkomende achternamen: Inthavong, Chanthavong, Yang, Lee, Thammavong. Vong betekent familie.

Vlag: drie horinzontale banen: rood (kwart), donkerblauw (helft), rood (kwart). In het midden staat een witte stip.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Lan Xang Hom Khao
Het rijk dat als voorloper van het moderne Laos kan worden gezien heette Lan Xang Hom Khao: letterlijk vertaald het koninkrijk van een miljoen olifanten onder de witte parasol. We hebben een winnaar in de categorie 'Mooiste naam voor je koninkrijk'.
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Lao-Lao
Lao-Lao is de goedkoopste sterkedrank ter wereld en kost minder dan een euro per liter. Door illegaal stoken kan de veiligheid van het drankje echter niet altijd worden gegarandeerd. Er zijn gevallen bekend waar het drinken van Lao-Lao tot blindheid heeft geleid.
IJskoffie
IJskoffie is populair in Laos en over op straat te koop. Meestal in een plastic zak, met veel ijs en een rietje.
Laoswortel
Laos is samen met Chili het enige land dat je kan eten. De gele laoswortel komt echter niet uit Laos, maar uit Indonesië.
Kleefrijst
In Laos is men dol op kleefrijst, met 171 kilo per persoon per jaar is het de grootste consument ter wereld. Let op: sushirijst plakt wel, maar is níet hetzelfde als kleefrijst. Probeer het eens bij je lokale toko.
Laotiaanse folk - mor lam
Mor lam is de benaming voor de Laotiaanse folk. Een verhalenverteller met muzikale ondersteuning. Dit mag je van ons op elke verjaardag aanzetten, zeker als onze Hugo in de buurt is: https://youtu.be/FxUSdo4Fg6o
Boun Bang Fai
Het Laotiaanse raketfestival is een jaarlijks hoogtepunt. Men verjaagt de geesten door er zelfgebouwde raketten op af te vuren. Zij wiens raket hapert worden getrakteerd op een modderbad en rijstwhisky.
Laotiaans nieuwjaar
Laotiaans nieuwjaar, sterke boeddhistische traditie, draait allemaal om water. Heel vroom, maar het ontaardt elk jaar ook in een groot watergevecht waarin mensen elkaar met waterpistolen te lijf gaan. Sommige locals doen een beetje bloem in het water, waardoor iedereen een grote deegbal wordt.
Laotiaanse olifantenvlag
Tot 1975 had Laos een rode vlag met een driekoppige olifantenvlag erop. Een stuk spannender dan de huidige!
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen