#
7
15
Jun
2023

China's wereldambitie

15
Jun
2023
Met special guest:
Eva Rammeloo
Journalist
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ooit was de wereld overzichtelijk en eendimensionaal. Landen beklommen voorzichtig de ladder van de vooruitgang. Hoe die ladder eruitzag, en hoe hoog landen mochten komen, werd vooral bepaald door het Westen. Of je als land modern was, hing toch een beetje af van of je je schikte naar Westers model.


En toen was er de 21e eeuw. Knipper drie keer met je ogen en China is terug op het wereldtoneel. En hoe. Op de ladder van de vooruitgang kun je tegenwoordig afslagen nemen. Er valt wat te kiezen. Voor ons is dat spannend, want er worden niet alleen maar Westerse lakens meer uitgedeeld. Voor China is het ook spannend, want met ambitie komen er verwachtingen. En voor de rest van de wereld is het eigenlijk ook gewoon spannend. Want hoe ziet de wereld van de toekomst eruit?


Dat zien we in het infrastructurele vehikel dat China heeft geschapen: de Nieuwe Zijderoute. Het grootste infrastructurele project ooit. Maar ook een van de meest mysterieuze en ongrijpbare. Willen we de wereld duiden, dan moeten we de Nieuwe Zijderoute duiden. En dat doen we vandaag met een gast! Ze is 9 jaar correspondent geweest, maar sinds kort weer terug in Nederland. Tijd dus om even bij te praten. Welkom, Eva Rammeloo.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
No items found.
No items found.

Tips 💡

Alles onder controle
👂
👀
📚
Leestip
In haar boek beschrijft Eva Rammeloo de alsmaar groeiende macht van Xi Jinping en zijn partij.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio