#
11
27
Jan
2022

Costa Rica

27
Jan
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Rijke Kust, oftewel Costa Rica. Speel je een modern bordspel over energie-opwekking, dan ben je verzekerd van de winst als je Costa Rica bent. Ooit een nutteloze uithoek van koloniaal Spanje, nu wereldwijde uitblinker in democratie, energie en pacifisme. 

Landen als Costa Rica geven de wereld hoop. Het is een paradijs dat goed voor zichzelf zorgt. Een reservaat voor alles wat de wereld mooi maakt. Een brochure voor duurzaamheid. Je hoort het, we hebben een hoop te bespreken. 

Paspoortje

Oppervlakte: ietsje groter dan Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Bosnië-Herzegovina.  

Aantal inwoners: zo'n 5 miljoen.

Hoofdstad: San José, net zoveel mensen als de gemeente Utrecht.

Andere steden: Cartago, Heredia.

Religie: christelijk, katholiek om precies te zijn. Een kwart van de bevolking heeft geen religie.

Taal: Spaans, plus lokale talen als Bribri, Patois, Limónees.

Meest voorkomende achternamen: Rodriguez, Vargas, Jimenez.

Vlag: vijf horizontale banen: blauw, wit, rood, wit, blauw. De rode baan is twee keer zo breed als de andere. Costa Rica is een van de landen waarbij de vlag zichzelf afbeeldt.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Arturo Kinch
Arturo Kinch is een van de weinige wintersporters uit Costa Rica. Hij nam in 1980, 1984, 1988, 2002 en 2006 deel aan verschillende disciplines op de Olympische winterspelen. In de buurt van de medailles kwam hij nooit.
Plof
Dat hoor je om de haverklap als je in een hutje slaapt in de Costa Ricaanse natuur. Luiaarden klimmen namelijk graag in bomen, maar als ze in slaap vallen donderen ze wel eens naar beneden.
Digitale nomaden
Sinds de coronacrisis verstrekt Costa Rica visa aan digitale nomaden. Je mag er nu een jaar lang met je laptop op workation. Pura vida!
Ecotoerisme
Costa Rica trekt de meeste toeristen van Midden-Amerika en is een pionier op het gebied van ecotoerisme. Veel toeristen komen voor de natuur en veel opbrengsten worden gebruikt voor natuurbeheer.
Pacifisme
Costa Rica is het grootste land ter wereld zonder leger. Het land heeft een lange pacifistische traditie en bemiddelt vaak in conflicten in buurlanden.
Droste-vlaggen
Costa Rica is samen met de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Haïti, Mexico en Peru een van de zeven landen wiens vlag zichzelf afbeeldt. Een droste-effect van één level dus. De vlag van Costa Rica beeldt bijvoorbeeld een bootje af, waarop de vlag van Costa Rica wappert.
Zon, wind en water genoeg
Sinds enkele jaren draait Costa Rica gemiddeld zo'n 300 dagen per jaar op volledig hernieuwbare energie.
Lekker bezig
Costa Rica staat ongeveer standaard op nummer 1 op de Happy Planet Index (HPI). Dat is een index van het menselijk welzijn gedeeld door de impact op het klimaat.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen