#
6
27
Apr
2023

De erfenis van Pinochet

27
Apr
2023
Met special guest:
Carmen Gonsalves
Ambassadeur
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Wat zaten we de afgelopen decennia toch lekker hè, in onze unipolaire wereld? De muur was gevallen, het rode gevaar was geweken, en er waren alleen nog Amerikaanse lakens over om uit te delen. Maar je zou bijna vergeten dat de wereld kort daarvoor een strijdtoneel was van ideologieën. Een strijdtoneel dat groter was dan waar we ons als wereld comfortabel bij voelden.

Chili is een van de beste voorbeelden van dit strijdtoneel. Als een balletje in een flipperkast stuitert Chili al meer dan een halve eeuw door het woeste landschap van politieke stromingen. Nogmaals: ijskoude dictators, heetgebakerde demonstranten.

Wat voor een land dit heeft opgeleverd? Dat kunnen we het beste vragen aan iemand die elke dag door de straten van Santiago loopt, om de Nederlandse belangen te behartigen in dit bloedmooie land. Welkom dus, ambassadeur Carmen Gonsalves!

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
No items found.
No items found.

Tips 💡

La batalla de Chile: La lucha de un pueblo sin armas
👂
👀
📚
Kijktip
Tip van Carmen: deze driedelige documentaire kwam uit tussen 1975 en 1979 en gaat over de politieke spanning en de daaropvolgende militaire coup tegen Salvador Allende in 1973.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen