#
1
30
Jan
2023

Drenthe

30
Jan
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Moi lu! Welkom in Drenthe: de dunstbevolkte provincie van ons land. Veel mensen komen naar Drenthe voor rust en ruimte. Voor de bossen, de heide, de meren, de glooiende hondsrug of de uitgestrekte veenkoloniën.

Wie de geschiedenisboeken openslaat, leest vooral over de prehistorie. Over hoe het land door het ijs is gevormd en over de neolithische grafkamers die altijd in één adem met deze provincie worden genoemd. Maar Drenthe was ook het toneel voor een paar van de roerigste hoofdstukken uit de recente vaderlandse geschiedenis. Hoog tijd om deze mooie provincie eens wat beter te leren kennen.

Paspoortje

Oppervlakte: De 7e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Luxemburg.

Aantal inwoners: bijna 500.000.

Hoofdstad: Assen.

Andere grote steden: Emmen, Hoogeveen.

Grootste gemeente: Midden-Drenthe.

Kleinste gemeente: Meppel.

College van gedeputeerde staten 19-'23: PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie.

Vlag: witte vlag met twee horizontale banen. Tussen de banen staan 6 sterren en de toren van het kasteel van Coevorden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Creatief met zooi
De VAM-berg tart alle wetten van Nederland als plat fietsland. Een kunstmatige (afval)berg, met uitdagende kasseienklimmen en op de top een bord: “Col du VAM - 4800cm boven NAP”.
Talenhobbel
De band Mooi Wark is de beste versie van ‘boerenrock’ in Drents dialect. De keuze om in dialect te zingen was snel gemaakt. Frontman Bert Koops zegt zelf: “ik kan geen Engels en mijn Nederlands is te slecht”.
Dwingeloo
Rijksmonument De Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) heeft in de geschiedenis twee kleine sterrenstelsels ontdekt in de buurt van de Melkweg. Die heten nu voor altijd, ook internationaal, Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.
Molukkers
In Drenthe zijn in de jaren '50 veel Molukkers opgevangen, eerst in kampen, daarna in Molukse wijken. De meesten zitten er nog steeds en in Assen vind je de grootste Molukse wijk van Nederland.
Kano van Pesse
De kano van Pesse is 10.000 jaar oud en de oudste boot die ooit ter wereld is gevonden. Een Deense wetenschapper betwistte de zeewaardigheid van deze uitgeholde boomstam, het zou waarschijnlijk gewoon een bloembak geweest zijn. Maar een replica bleek uitstekend te kunnen varen.
Veenlijken
In veengebieden staat de grondwaterspiegel zo hoog, dat organisch materiaal niet kan rotten. Zo ontstaan dikke veenlagen, maar kom je er ook wel eens een behoorlijk intact lijk tegen. In Drenthe zijn veenlijken gevonden van duizenden jaren oud.
Pingoruïne
Tijdens de laatste ijstijd lag Nederland in een permafrostgebied. In permafrostebieden komen pingo's voor: heuvels die ontstaan door het uitzetten van het grondwater. Als het ijs weer smelt, stort de heuvel in en krijg je een kuil: een pingoruïne. Die kuilen vullen zich met water en zo komt Drenthe aan zijn meertjes.
No items found.

Tips 💡

Cuby + the Blizzards museum
👂
👀
📚
Kijktip
Dit museum in Grolloo over Nederlands bekendste bluesband is een absolute aanrader!
Bekijken
Holland International Blues Festival
👂
👀
📚
Luistertip
Drenthe ademt blues. Dit festival in het Drentse Grolloo is het meest prestigieuze bluesfestival van Nederland.
Bekijken
Reizen Waes
👂
👀
📚
Kijktip
Tom Waes bracht op zijn reis door Nederland ook een bezoek aan Molukkers in Drenthe. Hij spreekt met enkele van de kapers van de trein bij Wijster in 1975.
Bekijken
Een klein land met verre uithoeken
👂
👀
📚
Leestip
Dit boek van Floor Milikowski vertelt mooie verhalen uit heel Nederland, waaronder een hele mooie over Wildlands Emmen.
Bekijken

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen