#
98
30
May
2024

Ethiopië

30
May
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

We betreden vandaag de grootste tempel van pan-Afrikaans zelfbewustzijn: Ethiopië. Het beloofde land voor iedereen die dit continent en haar bevolking een warm hart toedraagt. Als enige Afrikaanse land dat de westerse kolonisatoren buiten de deur wist te houden, blijft Ethiopië een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Maar in eigen land toonden de bronnen zich verre van onuitputtelijk. Droogtes, hongersnoden en andere ellendige zaken proberen al een halve eeuw in te beuken op het krachtige beeld van een onoverwinnelijk Ethiopië. En helaas, met succes. Want weinig mensen zullen dit land alleen nog maar zien als een fleurig boeketje van rozengeur en maneschijn. Voorlopige tussenstand: een land van plussen en minnen. Maar reken maar dat Ethiopië swingend door onze hoofdstukjes vliegt.

Paspoortje

Oppervlakte: 26 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Bolivia.

Aantal inwoners: 130 miljoen.

Hoofdstad: Addis Abeba.

Andere steden: Dire Dawa, Mekelle.

Valuta: Birr.

Religie: Twee derde is chisten (waarvan het grootste deel Ethiopisch Orthodox), een derde is moslim.

Taal: Bijna 100. Oromo en Amhaars zijn het grootst.

Meest voorkomende achternamen: Tesfaye, Tadesse, Abebe, Kedebe, Bekele.

Vlag: Drie horizontale banen: groen, geel en rood. In het midden een blauwe cirkel met een vijfpuntige ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Specialisme?
Ethiopië heeft begin 2024 in totaal 58 olympische medailles gehaald. Allemaal atletiek, allemaal hardlopen. In totaal maar 5 onder de 3000 meter. Die weten waar ze goed in zijn.
Lappendeken
Op moment van schrijven heeft Ethiopië de meest complexe reisadviezenkaart van alle landen. Geel, oranje en rood wisselen elkaar per kilometer af.
Drama sells
De jaren '80 stonden in het teken van grote goededoelenacties. Live Aid trok het grootste tv-publiek ooit, Do They Know It's Christmas werd het best verkochte Engelse nummer ooit. Maar of dat de wereld ook echt zou redden?
De afrekening
Dictator Haile Mengistu Mariam liet familieleden van geëxecuteerde landgenoten betalen voor de kogels van de executie. Brr.
Influencers
Veel vlaggen van Afrikaanse landen zijn afgeleid van de Ethiopische, omdat het land nooit gekoloniseerd is. Pan-Afrikaanse trots.
Real life leeuwenkoning
In 1999 brak in het oosten van Ethiopië een oorlog uit tussen leeuwen en hyena's over een territorium, waarschijnlijk als gevolg van droogte en dus beperkte beschikbaarheid van voedsel. De leeuwen zegevierden na een week van bloedige strijd. 35 hyena's en 6 leeuwen kwamen om het leven.
Nijlbron
Als mensen op zoek gaan naar de bron van de Nijl, dan volgen ze meestal de Witte Nijl tot aan het Victoriameer of zelfs verder, want die tak van de Nijl is veel langer. Maar 80% van al het Nijlwater komt uit de Blauwe Nijl, die ontspringt in het Tanameer in het Ethiopisch Hoogland. Even dankjewel zeggen Egypte.
Dystopisch Dallol
Dallol is een geothermisch veld rond een vulkaan in de Danakildepressie. Uit die vulkaan stroomt regelmatig blauw lava. De lava kleurt blauw door de verbranding van zwavelgas dat ontstapt uit de lava. En dat zwavel zorgt dan weer dat de rest van het geothermische veld helemaal geelgroen kleurt.
Moeder aller lavameren
In de Danakildepressie vind je de Erta Ale: een schildvulkaan en één van de vier vulkanen ter wereld met een permanent lavameer in de krater. Van die vier lavameren bestaat deze het langste.
Suburbaan Ethiopië
In Ethiopië wonen 130 miljoen mensen, maar de tweede stad is kleiner dan Den Haag. De verstedelijking moet nog een beetje op gang komen dus.
Ethiopische kalender
Het Ethiopische kalenderjaar bestaat uit 12 maanden van 30 dagen en een 13e maand van 5 of 6 dagen. Op 10 of 11 september vieren ze nieuwjaarsdag en ze lopen 6 of 7 jaar achter op onze jaartelling.
Ethiopische orthodoxie
Als aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk kun je maar beter een boekenwurm zijn. Geen enkele kerkgemeenschap heeft zoveel verschillende bijbelboeken: 83 maar liefst. Het is ook de zuidelijkste kerkgemeenschap ter wereld die stamt van vóór de Europese kolonisaties.
Ethiopisch schrift
Het Ethiopisch schrift werd ooit bedacht voor het Ge'ez, nu het alfabet van onder andere het Amhaars en het Tigrinya. Het is het enige inheemse schrift in sub Sahara Afrika. Elders arriveerde het Latijnse schrift, voordat men de lokale talen ging opschrijven.
Wat
Wat is het nationale gerecht uit Ethiopië.
Naar de bron van de boon
Ethiopië wordt algemeen beschouwd als de geboorteplaats van de koffie. Het speelt ook een hele belangrijke rol in de gemeenschap en je hebt speciale koffieceremonies.
Ras Tafari
De laatste Ethiopische keizer werd geboren als Tafari Makonnen en had de titel ‘Ras’. Dat is iets als Hertog. Hij was dus Ras Tafari Makonnen, maar jij kent 'm beter als Haile Selassie.
Ethiyo, dat is veel
Van 2004 tot 2017 groeide de economie van Ethiopië met meer dan 10% per jaar, waarmee ze beter presteerden dan alle landen ter wereld, behalve Qatar.
Ethiyo, dat is oud
in 1270 (!) werd het Keizerrijk Ethiopië gesticht (inclusief het huidige Eritrea). Dat hele feestje heeft geduurd tot 1974.
No items found.

Tips 💡

Een wolkenkrabber op de savanne
👂
👀
📚
Leestip
Koert Lindijer blikt in dit boek terug op zijn 40 jaren correspondentschap in Afrika. De roerige jaren '80 en '90 in Ethiopië komen uitgebreid aan bod.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen