#
101
27
Jun
2024

Servië

27
Jun
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De broeierige familie van Balkan-staten heeft nogal wat meegemaakt. Opa Tito hield de familie bijeen, in het grote huis waar alle ooms en tantes en hun kinderen een kamer hadden. Maar opa overleed en toen was het ruzie. Oom Servië had de grootste kamer, speelde de baas over andermans kinderen en wilde graag door in het huis.

Maar daar dachten de andere ooms en tantes anders over. Oude geschillen werden onder het tapijt vandaan gehaald en in de familie knetterde het als nooit tevoren. Ooms en tantes pakten hun biezen, sommige kinderen wilden wel terug naar het huis van opa en er werd gevochten om de voogdij.

En dertig jaar later zitten drie geografen zich af te vragen of dit wel een goede samenvatting was van de rol van Servië in de Joegoslavische burgeroorlog.

Paspoortje

Oppervlakte: Ruim 2 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Jordanië.

Aantal inwoners: 6,5 miljoen.

Hoofdstad: Belgrado.

Andere steden: Novi Sad, Niš.

Valuta: Servische Dinar.

Religie: Ruime meerderheid is Servisch-Orthodox.

Taal: Servisch.

Meest voorkomende achternamen: Jovanović, Nikolić, Petrović, Đorđević, Ilić.

Vlag: Drie horizontale banen: rood, blauw, wit. Links van het midden een wapenschild met een tweekoppige adelaar en een kruis.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Diepnau
Op het smalste punt - bij de IJzeren Poort in Oost-Servië - is de Donau liefst 100 meter diep. Dat maakt het verreweg de diepste rivier van Europa en zelfs een van de diepste van de wereld. Alleen de Yangtze en de Congo zijn dieper.
Можете да прочитате овај?
Servisch wordt zowel in het Latijnse als in het Cyrillische alfabet geschreven. Servisch is hiermee een zeldzaam voorbeeld van "Synchrone digrafie": het naast elkaar bestaan ​​van twee of meer schrijfsystemen voor dezelfde taal.
Ontspannen woningmarkt
Behalve in Rusland en Oekraïne kun je in geen Europese stad goedkopere huizen huren dan in Niš.
Scheef bevolkingsdiagram
Geen land had in de Eerste Wereldoorlog per hoofd van de bevolking zo veel doden te betreuren als Servië. 16% van de bevolking kwam om, en zelfs 57% van de volwassen mannen.
Wederopbouw part #44
Belgrado is in militair opzicht een gewilde stad. In totaal werd de stad 44 keer verwoest in oorlogstijd.
Caesarvië
Servië leverde maar liefst 18 keizers aan het Romeinse Rijk, meer dan elk ander land na Italië. Ook keizer Constantijn de Grote, die je kent van de stad Constantinopel, was een Serviër.
GOAT
Laat het de fans van Federer en Nadal niet horen, maar kijkend naar het aantal grandslamtitels is Novak Đoković toch echt de grootste aller tijden. Hij sleepte er 24 binnen. Bovendien stond hij langer bovenaan de wereldranglijst dan ieder ander.
Groot, groter, grootsters-orthodox
De kathedraal van de Heilige Sava in Belgrado is het grootste Oosters-orthodoxe kerkgebouw ter wereld.
Kosmopoliet
Monica Seles heeft de Hongaarse én de Amerikaanse nationaliteit, maar de in Servië geboren tennister werd onder Joegoslavische vlag de jongste grandslamwinnares ooit. Ze was 16 jaar en 189 dagen toen ze in 1990 Roland Garros won. In 1997 pakte de Slowaaks-Zwitserse Martina Hingis dit record van haar over.
Loopt de ovenklok nou weer achter?
In 2018 hadden Servië en Kosovo ruzie over het elektriciteitsnet. Frequentiewisselingen zorgden ervoor dat elektronische klokken in heel Europa langzaam achter gingen lopen.
Stiekem naar Servië?
Reis dan via Kosovo. De grens tussen Servië en Kosovo wordt door Servië niet bewaakt, want die zien het niet als grens.
EXIT
Lang niet alle Serviërs waren het eens met de gewelddadige manier waarop Slobodan Milošević probeerde om Joegoslavië bij elkaar te houden. In 2000 leidden grootschalige studentenprotesten tot de oprichting van het EXIT Festival in Novi Sad. Een meerdaags muziekfestival dat in eerste instantie bedoeld was om de volkeren van de Balkan in vrede te verenigen.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen