#
6
16
Feb
2023

Friesland

16
Feb
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Hjoed gean wy nei it hege noarden fol wetter, waad en eilân. Hjir mixt men al iuwenlang tradysje mei modern en dat fynsto werom yn de gebouwen, de taal en benammen de kultuer. Do kinst hjir Skûtsjesilen, keatse en fierljeppen. De histoarje is ryk en fan alle merken thús. Hja brochten Nederlân bergen gouden winterspelenmedailles, sûkerbôle en M.C. Escher. Meitsje dy klear. De grize jit my over de grouwe want hjoed besprekt De Grutte Podcast-las de prachtige provinsje Fryslân.

Paspoortje

Oppervlakte: De 3e provincie van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Noord-Cyprus.

Aantal inwoners: 650.000, ongeveer evenveel als Rotterdam.

Hoofdstad: Leeuwarden.

Andere grote steden: Drachten, Sneek, Heerenveen.

Grootste gemeente: Súdwest Fryslân.

Kleinste gemeente: Harlingen.

College van gedeputeerde staten 19-'23: CDA, VVD, PvdA, FNP (Fryske Nasjonale Partij).

Vlag: diagonaal blauw-wit gestreepte vlag, met in de witte banen zeven rode pompeblêden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Oranje beneden
"Fryslân Boppe!” betekent: “Friesland bovenaan”. Deze uitspraak gebruikt het Friese volk om hun trots over Friesland te uiten. De oorspronkelijke uitspraak is: “Fryslân Boppe, Hollân yn’e groppe” Dit betekent dat de Friese provincie bovenaan, de rest van Nederland in de greppel.
Prullenbak
Jiskefet, van het programma, betekent prullenbak in het Fries.
Joe ken spiek Inglish wid mie
Het Engels en het Fries zijn nauw verwant aan elkaar en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe nauwer de verwantschap wordt. Zie bijvoorbeeld woorden als kei, swiet en tsiis, die betekenen key, sweet en cheese.
Magna Frisia
Vroeger zaten Noord-Holland en Friesland zo goed als aan elkaar vast en tijdens het grote Magna Frisia was het dan ook één groot 'rijk'. Vandaar dat we de kop van Noord-Holland nog steeds West-Friesland noemen.
Skûtsjesilen
Dit is een van de vele typisch Friese sporten. De boten waarmee men zeilt, Skûtsjes, zijn groot en log en waren oorspronkelijk bedoeld om bulkgoederen zoals mest en aardappelen mee te vervoeren. Zeker niet ontworpen om wedstrijden mee te zeilen dus, maar ze gaan keihard als de Friese dorpen en steden het ‘s zomers met ieder hun eigen boot tegen elkaar opnemen.
Wêr bisto
Met dit nummer bestormde Twarres in 2001 de hitlijsten. Het werd de eerste Friestalige nummer 1-hit in Nederland én Vlaanderen.
Wish to escape
Dit was de naam van een niet al te succesvol Engelstalig bandje. De doorbraak kwam toen ze Nederlands- én Friestalig gingen zingen en zich omdoopten tot De Kast.
Eise Eisinga
In Franeker staat het oudste werkende planetarium ter wereld. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het in zijn woonkamer nadat een lokale dominee ten onrechte had voorspeld dat al onze planeten op elkaar zouden botsen. Toen Eisinga er in 1781 de laatste hand aan legde, werd Uranus ontdekt. Daar was alleen geen plek meer voor.
Afsluitdam
Eigenlijk heeft de Afsluitdijk de verkeerde naam. Een dijk scheidt namelijk het land van het water. Aangezien het IJsselmeer nooit volledig is ingepolderd, loopt de Afsluitdijk dwars door het water. Afsluitdam was dus een betere naam geweest.
Wad zeg je?
Ken je die helft van Nederland die onder NAP ligt? Eigenlijk kun je de Waddenzee daar ook onder rekenen. Alleen biedt de Noordzeekust in het noorden niet genoeg bescherming tegen de zee, waardoor het achterland steeds onder kan lopen. Dat achterland is de Waddenzee.
No items found.

Tips 💡

Treurtips
👂
👀
📚
Leestip
Een reisgids van Mark van Wonderen langs alle mooie lelijke plekken van Nederland, inclusief het Friese Drachten.
Bekijken
Toerisme en Recreatie op de Waddeneilanden, een verkenning van verdringingseffecten
👂
👀
📚
Leestip
Vernieuwend onderzoek van de Waddenacademie naar de staat van het Waddentoerisme en de impact van modern toerisme op de Waddeneilanden.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen