#
24
5
May
2022

Portugal

5
May
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als Europa een schip is, is Portugal het kraaiennest. Dit is je laatste stuk land voordat je de onmetelijke oceanen betreedt. Niets van jouw moderne leven had bestaan zonder de eeuwen van ontdekkingsreizen waarvoor de Portugezen het startschot gaven. Voor veel 15e- en 1eeuwse aardbewoners was een João, een Afonso of een Tristão de eerste Europeaan die ze zagen. Roerige tijden braken aan in de eeuwen daarna. 

Als natie van zeevaarders hebben de Portugezen daarna veel vijanden, maar ook veel vrienden gemaakt. Wij Nederlanders zijn hun vrienden op cultureel, economisch en politiek vlak. Maar, eens in de paar jaar komt het tot een confrontatie op de grasmat, en kunnen we die jammerende en kermende Portugezen wel schieten. Verder is alles koek en ei. Maak je klaar voor een zonnige aflevering.

Paspoortje

Oppervlakte: twee keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Hongarije.  

Aantal inwoners: ruim 10 miljoen.

Hoofdstad: Lissabon, inclusief voorsteden bijna 3 miljoen.

Andere steden: Porto, Braga, Coimbra, Aveiro.

Religie: vier op de vijf Portugezen is katholiek.

Taal: Portugees.

Meest voorkomende achternamen: Silva, Santos, Ferreira, Pereira, Costa, Oliveira, ga zo maar door.

Vlag: twee verticale banen: groen (kleiner) en rood (groter). Op de grens van de banen staat het nationale wapenschild.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Overzeese hoofdstad
Toen Napoleon Lissabon bezette, werd Rio de Janeiro de nieuwe hoofdstad van het Portugese rijk. Dit bleef het tot de onafhankelijkheid van Brazilië.
Oost west...
De Portugezen verwierpen het idee van Spanje dat Azië via het westen bereikt kon worden. De Portugezen en Spanjaarden zaten elkaar dan ook nauwelijks in de weg en beklonken dat met het verdrag van Tordesillas: het westen voor het Spanje van Columbus, het oosten voor het Portugal van Vasca da Gama.
Hendrik de 'Zeevaarder'
Hendrik de Zeevaarder was een sleutelfiguur in de ontdekkingsreizen van Portugal. Hij maakte de plannen, bracht wetenschappers en financiers bij elkaar, maar ging zelf nooit de zee op.
Best friends forever
Het verdrag van Windsor tussen Engeland en Portugal werd getekend in de 14e eeuw. Dat verdrag geldt nog steeds en is daarmee de oudste diplomatieke alliantie ter wereld.
Kurkeiken
In Portugal groeit de kurkeik en die heeft een aanzienlijk commercieel belang. Meer dan de helft van alle kurk uit de wereld komt uit Portugal.
Versterkte wijn
In Portugal is men dol op versterkte wijn, met port en madeira als beste voorbeelden. Door het toevoegen van extra alcohol stopt het gistingsproces, blijft de wijn zoet en blijft de wijn langer houdbaar. Wel zo handig op al die lange ontdekkingsreizen. Madeira is een van de langst houdbare wijnen ter wereld. Er zijn flessen uit de 18e eeuw die nog altijd lekker zijn.
Kloostergebak
Monniken en nonnen gebruikten eiwit om kleding te stijven. Met al het eigeel dat overbleef, zijn ze enthousiast gaan bakken. Het bekendste voorbeeld zijn Pasteis de Nata. Andere gebakjes verwijzen duidelijk naar het monastieke leven, zoals barriga de freira (de buik van de non), papos d'anjo (de dubbele kin van de engel) en toucinho do céu (spek uit de hemel).
Tempura
Tempura komt oorspronkelijk uit Portugal. Zij introduceerden het in de 16e eeuw in Japan.
Bakalhau
In Portugal eet men graag bakalhau: gedroogde en gezouten kabeljauw. Dit gerecht heeft ook zijn weg gevonden in de Surinaamse keuken, waar we het kennen als bakkeljauw.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen