#
60
25
May
2023

Grenada

25
May
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

The Spice Isle! Zullen we het nog even een verrassing houden wélke spices? Dan hebben we nu heel even de tijd om je te doen watertanden over idyllische, hagelwitte stranden. Over vulkanische, felgroene bergen die als ijsbergen uit de zee oprijzen. En alsof het nog niet genoeg is, is elke kant die je ónder water op kijkt, weer een nieuw schilderij. 

En we moeten het hebben over lévenskunst, mensen. De Grenadianen zijn me er eentje. Een bont gezelschap, die zich jaarlijks uitdossen als gecontroleerde wildgroei van primaire kleuren. Wij beloven: big smile.

Paspoortje

Oppervlakte: 344 km2.

Ongeveer net zo groot als: Malta. Of gemeente Midden-Drenthe.

Aantal inwoners: 125.000.

Hoofdstad: Saint George's.

Andere steden: The Lime.

Valuta: Oost-Caribische dollar.

Religie: Bijna iedereen is christen.

Taal: Engels en twee Creoolse talen: een Franse en een Engelse.

Meest voorkomende achternamen: Charles, Joseph, Thomas, Williams.

Vlag: een diagonaal kruis waardoor vier driehoeken ontstaan: twee gele en twee groene. In het midden een staat een rood cirkeltje met een gele ster. De vlag heeft een rode rand, waar ook nog zes gele sterren instaan. En in de linker groene driehoek staat ook nog een geelrode muskaatnoot.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Spijs eiland
Grenada staat bekend als het 'Spice Island' vanwege de overvloed aan specerijen die er worden verbouwd, met de muskaatnoot als belangrijkste exportproduct. Op dit moment produceert Grenada 40% van alle nootmuskaat in de wereld.
Schop ze, Jenny
Bij Grenada ligt de vulkaan met de allerbeste naam van de wereld: Kick 'em Jenny. Het is een van de actiefste van het hele Caribische gebied: hij is 17 keer uitgebarsten sinds 1939 en de laatste keer was in 2017.
In beide goals
In een van de meest krankzinnige voetbalwedstrijden ooit, Grenada tegen Barbados, ontstond de situatie waarbij Grenada in twee doelen tegelijk probeerde te scoren en Barbados twee doelen tegelijk verdedigde.
One China Policy the other way
In het kader van ‘stadium diplomacy’ kreeg Grenada een cricketstadion cadeau van China. Inauguratieceremonie, Chinese ambassadeur uitgenodigd. Band begint te spelen. Oeps, Taiwanees volkslied. Grote rel.
Het gouden dwergje
Grenada is het kleinste onafhankelijke land dat ooit goud won op de Olympische Spelen. Vaticaanstad, mocht je dit lezen...
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Diaspora
Er wonen bijna drie keer zoveel Grenadianen buiten Grenada als op Grenada zelf.
God Save the Queen
In 1979 vestigde Maurice Bishop een communistische staat op Grenada. Ze bleven wel lid van het Gemenebest, en daarmee werd Grenada de enige communistische monarchie ooit.
La Concepción
Zo had Grenada eigenlijk moeten heten, als het aan 'ontdekker' Christoffel Columbus had gelegen. De Spanjaarden besloten anders en noemden het La Granada, naar de stad in Andalusië. Dat verfranste tot Le Grenade en de Britten maakten er tenslotte Grenada van.
No items found.

Tips 💡

Angel
👂
👀
📚
Leestip
Grenadiaanse roman van Merle Collins over de communistische revolutie en de daaropvolgende Amerikaanse invasie, gezien door de ogen van een klein meisje.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen