#
79
21
Dec
2023

Mozambique

21
Dec
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

We zijn in het zonovergoten Mozambique, waar Afrikaanse, Arabische en Portugese paden elkaar kruisen. Ook onder water is Mozambique een grote speeddatesessie: het zeeleven komt hier bij elkaar om zich tegoed te doen aan klein en groot snoepgoed.

We zijn Mozambique gaan kennen als een land dat verscheurd is, en daarna weer gelijmd. De Koude Oorlog werd hier net zo heet als de piripiri die we aan ze te danken hebben. Maar sinds de stabiliteit is teruggekeerd, hebben ze de weg naar boven gevonden. Die weg is niet zo steil als ze hadden gehoopt, maar met vals plat kom je ook een eind.

Paspoortje

Oppervlakte: 19 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Namibië.

Aantal inwoners: 34 miljoen.

Hoofdstad: Maputo.

Andere steden: Matola, Nampula, Beira.

Valuta: Metical.

Religie: Ruim de helft is christen, een vijfde moslim.

Taal: Portugees, maar dat is voor de meeste mensen de tweede taal.

Meest voorkomende achternamen: Langa, Cossa, Tembe, Sitoe, Manjate.

Vlag: Horizontale banen groen, zwart en geel, van elkaar gescheiden door witte strepen. Links een rode driehoek met daarin een boek, een schoffel en een Kalasjnikov.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Willem-Alexandrinho & Maximão
Ken je dat Mozambikaanse vakantiehuis nog, dat het koninklijk paar wilde kopen? Dat ging niet door. De villa heet nu The Monarch. Mooie knipoog.
Schaakbord
Het stratenpatroon van de binnenstad van Maputo is een schaakbord van de gehele linkerkant van de Koude Oorlog. Hun ‘avenidas’ verwijzen onder meer naar Mao Zedong, Vladimir Lenin, Julius Nyerere, Siad Barre en Salvador Allende.
MOZAMBIQUE
Groeperingen die iets willen met Mozambique schrijven graag in acroniemen. De twee strijdende partijen in de burgeroorlog waren FRELIMO en RENAMO, de VN-vredesmissie die het daarna mocht oplossen heette UNOMOZ.
Piri piri
Mozambique gaf de wereld piri piri, of pili pili. Dit betekent in het Swahili "peper". Het zijn zogenaamde vogeloogpepertjes, maar er wordt vooral saus van gemaakt. Die is pittig, kruidig ​​en totaal verslavend.
Giraffelektrisch
Bij de aanleg van elektriciteitskabels is de overheid verplicht om de palen minstens 12 meter hoog te laten zijn, om een veilige onderdoorgang van giraffes te garanderen.
Mussa Bin Bique
Er waren al sinds de 10e eeuw moslimhandelaren. Een van hen heette Mussa Bin Bique en hij was de sultan van het eiland dat nu nog Mozambique heet. Het vasteland is daar vervolgens ook naar vernoemd.
oaiue
Jahoor! De enige landsnaam ter wereld waarin alle klinkers precies één keer voorkomen.
Africa is a country
De film Blood Diamant met Leonardo di Caprio is opgenomen in Mozambique. Boeiend dat het verhaal zich 6.000 kilometer verderop afspeelt, in Sierra Leone.
Google Forest
Monte Mabu in Noord-Mozambique is 1700 meter hoog en vooral bijzonder omdat hij in 2005 is ontdekt door een stel wetenschappers die aan het rondkijken waren op Google Earth. De berg is volledig met oerbos bedekt en het bos wordt nu in populaire cultuur ook wel Google Forest genoemd.
Mozam en Bique
Mozambique ligt helemaal aan het andere uiteinde van de tektonische breuk die bij Djibouti begint en Afrika langzaam in tweeën breekt. Het zou dus goed kunnen dat Mozambique over een paar miljoen jaar in tweeën is gebroken.
Explosieven opruimingsdienst
Een overblijfsel van de burgeroorlog zijn de vele mijnen in het land. Daar worden nu ratten voor ingezet. Die ruiken de mijnen en zo kunnen ze worden opgeruimd. Dat is al gebeurd met 13.000 mijnen.
Zionisten
Veel christenen in Mozambique zijn lid van de zionistische kerk. Die dankt zijn naam aan de stad Zion (Illinois, VS) en heeft niks te maken met de zionistische ideologie. Overigens heb je in het christendom ook een stroming die bekend staat als het christenzionisme. Aanhangers daarvan omarmen wél het idee dat de Joden moeten terugkeren naar het Heilige Land, maar hebben dus niks te maken met de zionistische kerk.
Ik wil VLEESCH!
Het Portugees dat ze in Mozambique spreken heeft een aantal interessante afwijkingen van het standaard-Portugees. Onze favoriet is die voor het woord ontbijt. In Portugal noemen ze dat café da mañha. In Mozambique zeggen ze mata-bicho. Letterlijk vertaald: dood het dier. Met andere woorden, flikker op met je koffietje in de ochtend, ik wil gewoon een dier slachten en vlees eten.
No items found.

Tips 💡

Eusebio: Story of a Legend
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire over het leven van Eusebio. Wel zelf even uitvogelen hoe je ‘m moet kijken.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen