#
42
10
Nov
2022

Qatar

10
Nov
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Qatar. Dat krijgen oranje-supporters straks te horen, mits ze zich niet teveel gedragen als oranje-supporters. Dat hoorden trouwens ook de tienduizenden contractarbeiders uit Zuid-Azië, voordat ze met gevaar voor eigen leven stadions begonnen te bouwen. 

Wie het ook te horen krijgen? De zakenpartners die helpen de Qatari helpen om hun zuurverdiende geld zo internationaal mogelijk onder te brengen. Want er wordt goed verdiend in dit woestijnstaatje. En wie geld heeft, heeft vrienden. Toch?

Paspoortje

Oppervlakte: een kwart Nederland

Ongeveer net zo groot als: Gambia.

Aantal inwoners: bijna 3 miljoen. Aantal Qatari? Iets meer dan 300.000.

Hoofdstad: Doha.

Andere steden: eigenlijk niet echt, maar laten we Al-Khawr noemen.

Religie: islam.

Taal: Arabisch, plus wat de arbeidsmigranten spreken.

Meest voorkomende achternamen: Khan, Kumar, Ali, Ahmed, Mohamed.

Vlag: Twee verticale banen (wit en bordeauxrood/paarsbruin), die van elkaar gescheiden worden door een gekartelde rand.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Investeren kunnen ze vastgoed
Er zijn eigenlijk maar iets meer dan 300.000 Qatari. Toch zijn zij voor een aanzienlijk deel de eigenaar van Heathrow, volledig eigenaar van warenhuis Harrods, volledig eigenaar van voetbalclub PSG, én zijn ze de grootste vastgoedeigenaar van Londen.
Sjeik de friemel
Qatar is steenrijk. Je denkt vast meteen aan oliesjeiks. Maar in 2011 heeft gas olie ingehaald als grootste inkomstenbron. We kunnen ze dus beter gassjeiks gaan noemen!
Een parel van een uitvinding
In the olden days leefde praktisch de hele Perzische Golf van de parelvisserij. Totdat een Japanner, Kokichi Mikimoto, erin slaagde om parels te kweken. Toen was het gedaan met de pareleconomie.
Lege-nest-syndroom
Het Britse Rijk had in 1945 buiten Groot-Brittannië nog zeggenschap over 700 miljoen andere aardbewoners. In 1965 waren dat er nog maar 5 miljoen. Hoezo, het einde van een tijdperk?
Breedbeeldvlag
Qatar heeft de breedste vlag ter wereld: 1 : 2,5. Omdat dit feitje wel zou ontbreken als we 't niet zouden noemen.
Qatarkartel
De kartels op de vlag van Qatar bestaat uit 9 zigzagjes. Die zigzagjes staan voor de 9 emiraten die bijna samen een land hadden gevormd. Het werden uiteindelijk de Verenigde Arabische Emiraten (7), Qatar en Bahrein.
Qatarkleur
Is de Qatari vlag rood? Of bordeauxrood? Of bruin? Of paars? Of paarsbruin? In het Engels heeft het zelfs een eigen naam: 'Qatar maroon'.
Glamping
In Qatar zijn niet genoeg hotelbedden voor alle voetbalsupporters. Daarom zijn in de woestijn een aantal luxe campings ingericht om fans te huisvesten.
Stadium 974
Stadium 974 is gebouwd van 974 oude zeecontainers en ander gerecycled materiaal. Na het WK voetbal wordt het stadion gedemonteerd en kan het ergens anders weer worden opgebouwd. Uruguay heeft interesse getoond, indien zij het WK van 2030 krijgen toegewezen.
Voetballand
Qatar heeft bepaald geen voetbaltraditie, maar heeft inmiddels toch wel naam gemaakt in de voetbalwereld. In de Qatarese competitie spekken talloze uitgebloeide topvoetballers hun pensioenpotje, Paris Saint Germain wordt met Qatarese miljoenen naar de top gestuwd en in 2022 organiseert het land tot afgrijzen van velen het WK voetbal. Maar het nationale team van Qatar zit ook aardig in de lift: in 2019 won het de Aziëcup, door onder andere af te rekenen met Zuid-Korea en Japan.
Fietspad
Qatar is nou niet echt een fietsland, maar toch ligt er het langste ononderbroken fietspad ter wereld: het is 32 kilometer lang en 7 meter breed. Het kronkelt door heel Doha, is compleet vrijliggend en kruist autowegen met tunnels en bruggen.
Moderne architectuur
Veel culturele instellingen in Doha zijn gehuisvest in pareltjes van moderne achitectuur. De indrukwekkende nationale bibliotheek van Qatar is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Ook het nationaal museum en Islamitisch museum mogen er zijn. Deze pracht en praal heeft natuurlijk wel een enorme schaduwzijde, gelet op de erbarmelijke omstandigheden waarin de bouwvakkers moeten werken en leven.
Al Jazeera
Nieuwszender Al Jazeera is in 1996 opgericht en wordt volledig gefinancierd door de emir van Qatar. Dat zorgt voor enige achterdocht, maar Al Jazeera heeft door de jaren heen bewezen een onafhankelijk en zeer betrouwbaar nieuwsmedium te zijn. Het speelde een belangrijke rol in de wereldwijde verslaggeving van de Arabische lente.
No items found.

Tips 💡

De coup van Qatar
👂
👀
📚
Luistertip
Deze zesdelige podcast van NRC gaat over de machtsgreep van de Golfstaten in het internationale voetbal. Hoe is het Qatar gelukt om het WK binnen te halen? En ten koste van wie?
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen