Moskou was lange tijd de hoofdstad van het Russische Keizerrijk. Het was de hoofdstad van de Sovjet-Unie en nu van Poetins Rusland. Maar is Moskou nog van de Moskovieten? Na het overzichtelijke Sovjetleven waarin het meeste niet te koop was, volgden de wilde jaren ‘90 waarin alles te koop leek. Tegenwoordig ís alles te koop in het Moskou van het grote geld. Behalve voor de normale Moskovieten, die we voor het gemak maar even Joeri en Irina noemen.
Wie geluk heeft, heeft 30 jaar bouwdrift vóór zich zien werken. Vanuit de luxe woontorens kijk je zo op het Rode Plein. Wie pech heeft, zit nog altijd in zijn Chroesjtsjov-flat waar de verwarming het wél of niet doet. De kosmopolitische oligarchen lopen rondjes door dezelfde parken waar in de lente de doodgevroren zwervers onder de sneeuw vandaan komen, die de Moskovieten ‘sneeuwklokjes’ noemen.
Moskou is een stad van radicale vooruitgang en oneindige nostalgie tegelijk. Van ongebreideld kapitalisme tot melancholische Sovjetherinneringen. Dus wat wil een Kleine Podcastlas-stedenspecial nog meer?
Paspoortje
Oppervlakte: de stad zelf is ongeveer net zo groot als Luxemburg; het metropoolgebied komt ongeveer overeen met Noord-Macedonië.
Aantal inwoners: 13 miljoen (stad zelf); 21 miljoen (metropoolgebied).
Religie: van de 100 Moskovieten zijn er 55 oosters-orthodox, zijn er 28 niet religieus en 8 moslim.
Taal: overgrote deel van de bevolking is Rus en spreekt dus Russisch. Minderheidstalen zijn Oekraïens, Armeens, Azeri, Oezbeeks en Tataars.
Meest voorkomende achternamen: Ivanov(a), Kuznetsov(a) en Smirnov(a).
Vlag: donkerrood met een beeltenis van Joris van Cappadocië die te paard een draak doodsteekt: Sint Joris en de Draak dus.


Kroegfeitjes 🍻

