#
2
5
Jan
2023

Moskou

5
Jan
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Moskou was lange tijd de hoofdstad van het Russische Keizerrijk. Het was de hoofdstad van de Sovjet-Unie en nu van Poetins Rusland. Maar is Moskou nog van de Moskovieten? Na het overzichtelijke Sovjetleven waarin het meeste niet te koop was, volgden de wilde jaren ‘90 waarin alles te koop leek. Tegenwoordig ís alles te koop in het Moskou van het grote geld. Behalve voor de normale Moskovieten, die we voor het gemak maar even Joeri en Irina noemen.

Wie geluk heeft, heeft 30 jaar bouwdrift vóór zich zien werken. Vanuit de luxe woontorens kijk je zo op het Rode Plein. Wie pech heeft, zit nog altijd in zijn Chroesjtsjov-flat waar de verwarming het wél of niet doet. De kosmopolitische oligarchen lopen rondjes door dezelfde parken waar in de lente de doodgevroren zwervers onder de sneeuw vandaan komen, die de Moskovieten ‘sneeuwklokjes’ noemen.

Moskou is een stad van radicale vooruitgang en oneindige nostalgie tegelijk. Van ongebreideld kapitalisme tot melancholische Sovjetherinneringen. Dus wat wil een Kleine Podcastlas-stedenspecial nog meer?

Paspoortje

Oppervlakte: de stad zelf is ongeveer net zo groot als Luxemburg; het metropoolgebied komt ongeveer overeen met Noord-Macedonië.

Aantal inwoners: 13 miljoen (stad zelf); 21 miljoen (metropoolgebied).

Religie: van de 100 Moskovieten zijn er 55 oosters-orthodox, zijn er 28 niet religieus en 8 moslim.

Taal: overgrote deel van de bevolking is Rus en spreekt dus Russisch. Minderheidstalen zijn Oekraïens, Armeens, Azeri, Oezbeeks en Tataars.

Meest voorkomende achternamen: Ivanov(a), Kuznetsov(a) en Smirnov(a).

Vlag: donkerrood met een beeltenis van Joris van Cappadocië die te paard een draak doodsteekt: Sint Joris en de Draak dus.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Prekrasnaya
De metro van Moskou heeft 265 stations. 44 daarvan zijn zo mooi dat ze worden beschouwd als cultureel erfgoed.
Rise comrad
Van de 20 hoogste gebouwen in Europa, staan er 13 in Moskou. Van de top 10 zelfs 7.
Het Rode/mooie plein
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de naam van het Rode Plein niets te maken met de crimson kleur van de gebouwen en ook niet met de rode kleur van de Communistische Partij. Vroeger stond het Rode Plein bekend als Trinity Square, ter ere van de Trinity Kathedraal die er toen stond. Vanaf de 17e eeuw begonnen de Russen het plein echter de naam "Krasnaya Ploschad" te geven. De naam is afgeleid van het woord krasnyi, dat mooi betekent in het Oud-Russisch en pas later ook de betekenis rood kreeg.
Groot sportland
De Sovjet-Unie haalde op hun eigen Zomerspelen in Moskou van 1980 maar liefst 80 keer goud (in totaal 195 medailles). Behalve de VS in 1904 is dat de beste prestatie ooit. Maar ja, de halve wereld boycotte de Spelen. Maar vergis je niet; bij elke Spelen waar de Sovjet-Unie aan meedeed werden ze eerste of tweede.
Groot Decor
Het Bolsjojtheater was de Sovjets veel waard. In de Tweede Wereldoorlog hebben ze het gebouw vermomd als normaal gebouw. Andersom werd ook een ander gebouw vermomd tot Bolsjojtheater. Je zal er maar wonen!
Bolshoi Imperiya
De vorming van de Sovjet-Unie werd in 1922 beklonken in het Bolsjojtheater.
Charmeoffensief
Oleg Popov, geboren in Moskou, is misschien wel ‘s werelds bekendste clown. Hij werd, als onderdeel van het staatscircus, gebruikt als goodwill-ambassadeur van de Sovjets in de Koude Oorlog. Trad onder meer op in een uitverkocht Madison Square Garden en in Havana tijdens de Cubacrisis.
Klokje van Kirill
Kirill is patriarch van Moskou en staat daarmee aan het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. Hij aanbidt Poetin en is om nog wel meer redenen controversieel. In 2009 werd hij gefotografeerd met een horloge van 30.000 euro. Korte tijd later was het horloge uit de foto geshopt en ontkende Kirill in alle toonaarden. Ze waren alleen vergeten om het horloge weg te shoppen uit de weerspiegeling van een tafel, waarop Kirill alsnog publiekelijk excuses moest maken.
Tactiek van de verschroeide aarde
Toen Napoleon in 1812 Rusland binnentrok, pasten de terugtrekkende Russen de tactiek van de verschroeide aarde toe: ze verbrandden alles wat ze achterlieten, zodat de veroveraars er niks aan hadden. Inclusief de stad Moskou. Na een maand in het kremlin te hebben gezeten, te midden van een afgebrande stad, blies Napoleon de aftocht. Op de terugtocht lieten bijna al zijn soldaten het leven door uithongering, ziekte en kou. 130 jaar maakte Hitler dezelfde fout, met vergelijkbaar gevolg.
Nageslacht afgeslacht
Ivan de Verschrikkelijke kreeg 8 kinderen, waarvan 5 zonen. 2 daarvan stierven heel jong. 2 anderen werden vermoord, waarvan 1 door hemzelf in een driftbui. De enige overgebleven jongen, Fjodor, werd daarom tsaar. Hij was gehandicapt, kreeg na veel moeite een dochter die op 2-jarige leeftijd overleed. Hij stierf daarom zonder opvolger, waardoor de familielijn eindigde.
Ivan
Ivan de Grote was getrouwd met een Byzantijnze prinses op het moment dat Constantinopel in handen viel van de Ottomanen. Hij meende daarom dat de Romeinze keizerstitel op hem was overgegaan en ging zich tsaar noemen. Twee generaties later was Ivan de Verschrikkelijke de eerste die daadwerkelijk tot tsaar van Rusland werd gekroond.
Kremlin
Bij de naam kremlin denken we al snel aan het Kremlin van Moskou, waar de Russische regering zetelt. Veel oude Russische steden hebben echter kremlins. Een kremlin betekent namelijk gewoon 'versterkte stadskern'. Een vestingstad dus.
Twee paspoorten
Russen hebben twee paspoorten: een internationaal paspoort en een binnenlands paspoort. Die laatste heb je nodig om te reizen door Rusland en houdt ook bij waar je staat ingeschreven. Op deze manier kunnen de autoriteiten controleren of je niet illegaal in Moskou bent komen wonen. Die illegale bewoning is een groot probleem voor de uitpuilende stad.
Europa's grootste
Moskou is qua inwoners de grootste stad die geheel in Europa ligt. Dat laatste moet je erbij zeggen, anders gaat Istanboel er met de prijs vandoor.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen