Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
The Story of the Kelly Gang
Dit was in 1906 de eerste langspeelfilm ter wereld. Er zijn nog maar weinig fragmenten bewaard gebleven. Van veel acteurs die claimden een rol te hebben gespeeld, kan dat dus niet worden bewezen.
Australië
Zandstuiven in Korea?
Elk jaar waait er zoveel zand vanaf de Gobi Woestijn in Mongolië (!) over naar Zuid Korea, dat ze daarvoor mondkapjes dragen omdat ze er te veel last van hebben.
Zuid-Korea
Koninklijke rat
Toen Queen Elizabeth II in 1985 kwam buurten bij de nieuwe onafhankelijke republiek Belize, kreeg ze een gebraden paca geserveerd. De paca is een groot knaagdier en sindsdien staat het beestje daar dan ook bekend als de "Royal Rat".
Belize
Tunnel of Death
De Tadzjiekse Anzob-tunnel staat bekend als de gevaarlijkste tunnel ter wereld. Voordat -ie werd aangelegd, konden Tadzjieken niet van de ene naar de andere kant van hun land zonder een stuk door Oezbekistan te rijden.
Tadzjikistan
That time of the month
Moederdag vindt in Zambia elke maand plaats. Als vrouw kun je één dag per maand, zonder opgaaf van reden, een dag wegblijven van werk vanwege de ongemakken van je menstruatie. Ook als je geen moeder bent.
Zambia
Hoe lang?
Het metronetwerk van Beijing is is het langste ter wereld: de 27 lijnen hebben een totale lengte van 836 kilometer. Er zijn 381 stations: ongeveer net zoveel als treinstations in heel Nederland.
Beijing
John Canoe?
Tweede Kerstdag op de Bahama’s is een soort turbocarnaval: Junkanoo. Kostuums, dansen, parades, alles. Vroeger kregen tot slaafgemaakten maar 1 dag vrij en dat moesten ze natuurlijk uitbundig vieren. Het hele gebeuren schijnt vernoemd te zijn naar een legendarische Akan-krijger uit Ghana wiens naam is verwesterd tot John Canoe, oftewel Junkanoo.
Bahama's
Volksmond
Officieel heette Seoul eeuwenlang Hanyang of Hanseong: (ommuurde) stad aan de rivier Han. In de volksmond sprak echter iedereen van Seoul: hoofdstad. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd dit ook de officiële naam.
Seoul
Samen tegen de Russen
Het pro-Europese Estland, ooit Sovjetstaat, is het land dat per hoofd van de bevolking de meeste hulp heeft gegeven aan Oekraïne.
Estland
Land down under
Men at work scoorde een hit met dit lied, dat bol staat van Australische stereotypes, zoals een vegemite sandwich. Het wordt beschouwd als het tweede volkslied van Australië.
Australië
Koloniale macht
Tot in de 19e eeuw was Oman een groot overzees rijk. De hoofdstad was toen niet Muscat, maar Stone Town, op het Afrikaanse eiland Zanzibar.
Oman
Panamericana
Tot slechts 3 miljoen jaar geleden lag op de plek van Panama nog een zeestraat die Noord- en Zuid-Amerika van elkaar scheidde. Toen kwam het land omhoog en ontstond de landbrug die Panama is. Noord- en Zuid-Amerika raakten aan elkaar verbonden en de Grote en Atlantische oceaan van elkaar gescheiden. Je kunt zelf bedenken wat voor een gamechanger dit was voor bijvoorbeeld de biodiversiteit en de zeestromen.
Panama
Dwingeloo
Rijksmonument De Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) heeft in de geschiedenis twee kleine sterrenstelsels ontdekt in de buurt van de Melkweg. Die heten nu voor altijd, ook internationaal, Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.
Drenthe
Eelt op je achterste
Sobhuza II zat langer op de troon dan welke andere monarch ter wereld. Praktisch vanaf zijn geboorte tot z’n sterfdag op 83-jarige leeftijd.
eSwatini
Kampioenen
Per hoofd van de bevolking is Uruguay misschien wel het beste voetballand ter wereld. Met slechts een paar miljoen inwoners wonnen ze twaalf keer de Copa América en werden ze twee keer wereldkampioen. Ze dragen vier sterren op hun shirt, omdat ze ook nog twee keer Olympisch kampioen werden in een tijd dat er nog geen wereldkampioenschap voetbal bestond.
Uruguay
Gurkhabrigade
De Britten raakten tijdens hun oorlog met Nepal (1814-1816) zo onder de indruk van de Gurkhastrijders, dat ze besloten om ze voortaan in te huren als regiment in het Britse leger. Dat doen ze nog steeds: het Gurkharegiment behoort tot de elitetroepen van het Britse leger.
Nepal
De vergeten Olympische Spelen
Athene organiseerde in 1906 een tussenliggende Olympische Spelen. De Grieken waren boos hoe er in Parijs (1900) en Saint Louis (1904) met hun erfgoed was omgesprongen. De Spelen waren niets meer dan een side-act van de wereldtentoonstellingen. In 1906 werd de glorie hersteld en sindsdien zijn de Spelen uitgegroeid tot het grootste sportevenement ter wereld. De editie van 1906 wordt alleen niet meer officieel erkend.
Griekenland
Ethiyo, dat is veel
Van 2004 tot 2017 groeide de economie van Ethiopië met meer dan 10% per jaar, waarmee ze beter presteerden dan alle landen ter wereld, behalve Qatar.
Ethiopië
Subway
De metro van New York City is een van de oudste en grootste ter wereld. Geen enkel ander metronetwerk heeft zoveel stations: 472 stuks. En het werkt als een trein: van alle grote steden in de Verenigde Staten, heeft New York de laagste gemiddelde reistijd voor woon-werkverkeer. Ook het gemiddelde brandstofverbruik ligt in New York relatief laag: dit is gelijk aan het gemiddelde van de Verenigde Staten in de jaren 1920.
New York City
Guaraniwoorden
Nooit gehoord van de taal Guaraní? Dat kan, maar ze hebben wel aardig wat woorden toegevoegd aan het Nederlands. Wat dacht je van de tapir? En via het Spaans en Portugees hebben we ook ananas, jaguar, tapioca en toekan aan ze te danken.
Paraguay
Zeemeermin
De Kleine Zeemeermin, tourist trap of niet, is zeer bekend. In 1964 is ze onthoofd door 'kunstenaar' Jörgen Nash. Ze is diverse keren aangekleed, waaronder met boerka. Op haar Wikipedia-pagina is zijzelf uitgesneden vanwege auteursrechten.
Denemarken
Nigiraffe
De Dabousgiraffen zijn 6.000 tot 8.000 jaar oude rotstekeningen van giraffen. Maar niet zomaar rotstekeningen: ze zijn 6,35 meter hoog en daarmee de grootste rotstekeningen van een dier die ooit zijn ontdekt.
Niger
Postzegelgeld
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd noodgeld uitgegeven. Er is toen een biljet gedrukt van nog geen 3 bij 4 centimeter, met een waarde van 10 bani (1/10e van een leu). Daarmee is het wereldwijd het kleinste bankbiljet ooit.
Roemenië
De slechtste 20e eeuw-award gaat naar…
In 1913 behoorde Argentinië per hoofd van de bevolking tot de tien rijkste staten ter wereld. Sindsdien is het negen keer failliet gegaan en is de economie een grote bende.
Argentinië
Ere wie ere toekomt
Jerzy Franciszek Kulczycki is de Oostenrijks-Hongaarse officier die na een veldslag met de Ottomanen een zak bonen in handen kreeg. Men dacht: dit is kamelenvoer. Hij identificeerde het als koffie. Hij brandde de bonen en begon de koffie te serveren - een regelrechte hit. In veel Weense koffiehuizen hangt zijn portret nog steeds aan de muur.
Oostenrijk
Nobelprijs
Frederik Willem de Klerk en Nelson Mandela kregen in 1993 samen de Nobelprijs voor de Vrede. De witte De Klerk van de nasionale party en de zwarte Mandela van het Afrikaans Nationaal Congres zetten zich samen in voor het beëindigen van de apartheid en legden het fundament voor een democratisch Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika
Kanonnenvoer
De Uruguayaanse onafhankelijkheidsoorlog, tegen Brazilië, werd ook op zee uitgevochten. Op een dag was er een zeeslag en een Uruguayaans schip raakte zonder munitie. Ze besloten de kanonnen maar te laden met het proviand: oude Hollandse kazen. Dat ging zo lekker dat ze met een kaas de hele Braziliaanse mast doormidden schoten. Hierdoor hebben ze de slag gewonnen.
Uruguay
Wir leben autos
Slowakije is de grootste autoproducent per hoofd van de bevolking. Van de Volkswagen Up tot de Lamborghini Huracán, alles wordt hier gemaakt.
Slowakije
Maakregio Brabant
Brabant is de regio in Nederland die verreweg de meeste toegevoegde waarde heeft qua industrie in Nederland. Van de top 5 COROP gebieden met hoogste toegevoegde waarde van industrie, liggen er 3 in Brabant.
Noord-Brabant
Luistervaardigheidshack
Zit jij op de middelbare school en zweet je peentjes voor je Franse luistertoets? Schakel eens in op de Waalse televisie. In Wallonië spreken ze veel langzamer dan in Frankrijk. Superfijn dus als je de taal aan het leren bent. Het lage tempo maakt de Walen trouwens ook wel onderwerp van spot in Frankrijk.
België
Hoge pieken, diepe dalen
Het had de slogan van Venezuela kunnen zijn. Maar eigenlijk is het vooral van toepassing op de vele kabelbanen die er in dit land (en de hele regio) te vinden zijn. In Venezuela vind je zelfs de hoogste kabelbaan ter wereld, die gaat van 1500 meter naar 4765 meter hoogte in 40 minuutjes.
Venezuela
Oud-Caïro
De wijk Oud-Caïro is niet de oude binnenstad van Caïro, maar een stad die later door Caïro is opgeslokt. Oud-Caïro werd gesticht door Romeinen en koptische christenen en is dus ouder dan Caïro zelf, dat werd gesticht door islamitische Arabieren.
Caïro
Mayatempels
De Mayatempels zijn rijk gedecoreerd, maar waren oorspronkelijk ook fel gekleurd.
Guatemala
Spijs eiland
Grenada staat bekend als het 'Spice Island' vanwege de overvloed aan specerijen die er worden verbouwd, met de muskaatnoot als belangrijkste exportproduct. Op dit moment produceert Grenada 40% van alle nootmuskaat in de wereld.
Grenada
Veganistisch tipje
Dierlijke eiwitten zijn de hoeksteen van de Roemeense keuken. Een slechte plek voor vegetariërs en veganisten dus. Behalve op woensdag en zaterdag: orthodoxe christenen hebben namelijk geen vastenmaand, maar vasten iedere woensdag en vrijdag en vermijden dan dierlijke producten.
Roemenië
Wieringermeer
De Wieringermeer is een Zuiderzeepolder, geen IJsselmeerpolder: de afsluitdijk werd namelijk pas later gedicht. Het was een proeftuin voor de latere inrichting van de Flevopolders en de eerste waarbij de overheid de landuitgave reguleerde.
Noord-Holland
Scheef bevolkingsdiagram
Geen land had in de Eerste Wereldoorlog per hoofd van de bevolking zo veel doden te betreuren als Servië. 16% van de bevolking kwam om, en zelfs 57% van de volwassen mannen.
Servië
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Gelderland
Hoogste kerkgebouw
Het hoogste kerkgebouw ter wereld is de Munster van Ulm - niet de Dom van Keulen (161,5 meter)
Duitsland
De geschiedenis herhaalt zich
De politieke geschiedenis van Guinee is tamelijk makkelijk samen te vatten: leider komt aan de macht, organiseert geen vrije verkiezingen, onrust, militaire staatsgreep, nieuwe leider. En dan begint het hele verhaal weer van voren af aan.
Guinee

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo