#
131
8
May
2025

eSwatini

8
May
2025
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Voor wie regelmatig iPhones koopt op eBay is het gesneden koek, maar voor de rest van de wereld is het even wennen. De nieuwe naam van Swaziland klinkt voor velen als digitale variant van het aloude bordspel Swatini, terwijl de vlag herinneringen oproept aan potjes backgammon op de computer in de jaren ‘90.

En ach, wat zal het ook. Diversiteit vieren we ook op deze manier! Weg met de horizontale driekleuren, weg met standaard landsnamen. En doe ook maar meteen weg kustlijnen, met parlementaire democratieën en met monogame koningen zonder harem. Ja toch? Of gaan we nu iets te snel?

Paspoortje

Oppervlakte: De helft van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Koeweit.

Aantal inwoners: 1,2 miljoen.

Hoofdstad: Mbabane, maar de overheid zit in Lobamba.

Andere stad: Manzini.

Valuta: Lilangeni.

Religie: Voornamelijk christelijk.

Taal: siSwati en Engels.

Meest voorkomende achternamen: Dlamini, Simelane, Mamba, Shongwe, Magagul.

Vlag: Heb je even? Horizontale banen blauw-geel-rood-geel-blauw. In de brede rode baan staat een zwart-wit schild, met speren en veren kwastjes. Er gebeurt veel op deze vlag.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Romantische diplomatie
Koning Mswati III heeft niet minder dan 16 vrouwen. Zijn jongste aanwinst is Nomcebo Zuma, begin twintig en de dochter van de tachtiger Jacob Zuma.
Touwtjes in handen
eSwatini is de enige absolute monarchie van Afrika. Zeg maar gerust koninklijke dictatuur.
Net geen doorbraak
Het toenmalige Swaziland en Zuid-Afrika hadden in 1982 bijna een deal: Swaziland zou een stuk land van Zuid-Afrika krijgen waarmee Swaziland toegang zou krijgen tot de kust. Het apartheidsregime van Zuid-Afrika wilde het land met liefde weggeven, omdat er bijna alleen maar zwarte Zuid-Afrikanen wonen en ze met deze donatie hun land etnisch ‘witter’ zouden maken. Het is op het nippertje niet doorgegaan.
Eelt op je achterste
Sobhuza II zat langer op de troon dan welke andere monarch ter wereld. Praktisch vanaf zijn geboorte tot z’n sterfdag op 83-jarige leeftijd.
Als een olifant
in eSwatini wordt de marulavrucht gebruikt voor wijn. En het verhaal gaat dat olifanten dronken worden van deze vrucht. Toch blijkt na heerlijk onderzoek dat een olifant zo’n 1.500 flink gefermenteerde marula’s moet eten om écht aangeschoten te raken. Dus ja, het kán, maar dan moet je wel flink doorpeuzelen. Gelukkig maken mensen er gewoon Buganu-wijn van, waar je minder van nodig hebt om tipsy te worden.
Avondvierdaagse
De berg Sibebe, vlak buiten Mbabane, is de op één na grootste monoliet ter wereld, na Uluru. Een monoliet is een grote steen die uitsteekt in het landschap, omdat omliggend gesteente is geërodeerd. De Rotary Club van Mbabane organiseert een jaarlijkse wandeltocht naar de top, met duizenden deelnemers.
Rijker dan je land
De rijkste Swazi is niet de koning, maar zakenman Nathan Kirsh. Hij begon in eSwatini een fabriek waar maïs en mout werden verwerkt en bouwde zijn imperium uit in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Inmiddels is zijn vermogen groter dan het hele BNP van eSwatini.
Mijnbouwpioniers
In het westen van eSwatini ligt bij Ngwenya de oudste mijn ter wereld. De ijzerertsmijn was in gebruik van ruim 40.000 voor christus tot 2014.
No items found.

Tips 💡

Umhlangafestival
👂
👀
📚
Kijktip
Tijdens dit jaarlijkse festival verzamelen duizenden jonge, ongehuwde vrouwen riet, lopen zingend en dansend en zwaaiend met het kapmes waarmee ze het riet hebben gekapt naar het koninklijk hof van Ludzidzini, en brengen dit riet als geschenk aan de moeder van de koningin. De vrouwen hebben heel weinig aan en dat trekt dan weer de aandacht van koning Mswati III. Die kiest namelijk aan het einde een nieuwe vrouw.
Bekijken
Dusty & Stones
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire over de neven Gazi "Dusty" Simelane en Linda "Stones" Msibi, een worstelend countryduo uit eSwatini dat snakt naar hun grote doorbraak in de countrymuziek.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen