Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Niet heel gezond nee
Naar schatting 28% van de personen ouder dan 15 jaar heeft diabetes type 2. Onder de 35-plussers is dat bijna 50%.
Marshalleilanden
Klokje van Kirill
Kirill is patriarch van Moskou en staat daarmee aan het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. Hij aanbidt Poetin en is om nog wel meer redenen controversieel. In 2009 werd hij gefotografeerd met een horloge van 30.000 euro. Korte tijd later was het horloge uit de foto geshopt en ontkende Kirill in alle toonaarden. Ze waren alleen vergeten om het horloge weg te shoppen uit de weerspiegeling van een tafel, waarop Kirill alsnog publiekelijk excuses moest maken.
Moskou
Refugees welcome
Toen witte boeren het Zimbabwe van Mugabe werden uitgekickt, ontving Zambia ze met open armen. Met hun kennis en kapitaal gaven ze de Zambiaanse landbouw een grote impuls. In Zimbabwe gebeurde het tegenovergestelde.
Zambia
Vorstelijk vermogen
De vorst van Liechtenstein, Hans Adam II, is de rijkste vorst van Europa. Hij staat wereldwijd op plek 6 met een geschat vermogen van rond de 5 miljard euro.
Liechtenstein
Peter Peper
De Seychellen moesten van de Franse kolonisten hun eigen specerijen gaan verbouwen. Daarvoor werd een plantkundige aangenomen: Pierre Poivre. Peter Peper.
Seychellen
Mangiare!
De Italiaanse keuken is de meest geëxporteerde ter wereld. Ongeveer 10% van alle restaurants in Nederland is Italiaans. Het zijn er bijna 2000.
Italië
'Zeeuwse' mosselen
Zeeuwse mosselen zijn immens populair. Alleen komen tegenwoordig de meeste Zeeuwse mosselen niet meer helemaal uit Zeeland. Ze worden eerst gekweekt in de Waddenzee of zelfs in het buitenland en daarna nog heel even ondergedompeld in de Oosterschelde.
Zeeland
San Marauto
Er zijn meer auto's dan mensen in San Marino. Er zijn 1300 auto's per 1000 inwoners. Vroemvroem.
San Marino
Ouedraogo
De witte hengst is het nationale dier van Burkina Faso, en dat willen ze weten ook: het staat op het wapenschild, ze dienen als bijnaam voor het nationale voetbalteam én het is de letterlijke vertaling van de populairste achternaam: Ouedraogo.
Burkina Faso
Ethiyo, dat is oud
in 1270 (!) werd het Keizerrijk Ethiopië gesticht (inclusief het huidige Eritrea). Dat hele feestje heeft geduurd tot 1974.
Ethiopië
Disney in de Sahara
De Amerikaan Jeremiah Heaton vloog in 2014 naar Egypte, reisde veertien uur door de woestijn en claimde Bir Tawil voor zichzelf. Hij doopte het: The Kingdom of North Sudan. Met zichzelf als koning. Waarom? Zijn 7-jarige dochtertje wilde altijd al eens een echte prinses zijn, en was bang dat het er nooit van zou komen.
Soedan
Erupsi
Geen land heeft zo veel actieve vulkanen als Indonesië. De uitbarstingen van de Krakatau en Tambora in de 19e eeuw boezemen nog steeds angst in. Laatstgenoemde was zelfs verantwoordelijk voor het Jaar Zonder Zomer, waaruit een enorme kettingreactie van verschrikkingen, maar ook uitvindingen voortkwamen.
Indonesië
Olympische spelen 1976
Haïti deed mee aan de Spelen van 1976 in Montreal met 10 atletiek en 3 boksers. Het waren alleen allemaal amateurs, vrienden van dictator Baby Doc. Hij gunde ze een tripje naar Canada. Ze werden óveral laatste, met tijden waarvan sommige nog steeds te boek staan als slechtste resultaat aller tijden. Voorbeeld: de 10.000 meter. De winnaar liep hem in 28 minuten, de één na laatste liep 33 minuten en Haïti's Olmeus Charles kwam binnen na 42 minuten.
Haïti
Talenhobbel
De band Mooi Wark is de beste versie van ‘boerenrock’ in Drents dialect. De keuze om in dialect te zingen was snel gemaakt. Frontman Bert Koops zegt zelf: “ik kan geen Engels en mijn Nederlands is te slecht”.
Drenthe
Wereldstad
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Londen een enorme aantrekkingskracht gehad op migranten. Momenteel heeft bijna twee derde van de bevolking een migratieachtergrond, en bijna de helft is buiten het Verenigd Koninkrijk geboren. En voor iedereen die de woningnood wijt aan migranten: het inwoneraantal is sinds de Tweede Wereldoorlog min of meer gelijk gebleven. Dus die mensen zijn er niet bíj gekomen, maar hebben Engelsen vervangen die overleden zijn of uit Londen verhuisd zijn.
Londen
Das war einmal
Het beschermde leefgebied van de Arabische oryx in Oman werd het eerste UNESCO-werelderfgoed dat geschrapt werd van de lijst. De Omani vonden olie daar iets belangrijker dan natuurbescherming.
Oman
Winnaar van de geografie
Ivoorkust heeft geen natuurlijke beschutte havens langs de kustlijn. Daarom konden er lange tijd geen Europese permanente handelsposten gevestigd worden. Daarom was er ook, helemaal vergeleken met de buurlanden, relatief weinig slavenhandel.
Ivoorkust
Levend fossiel
Op twee soorten spitsmuizen na, is de Cypriotische muis het enige endemische zoogdier dat nog voorkomt op de eilanden van de Middellandse Zee. Het is wél het enige nog levende endemische knaagdier op die eilanden en daarmee een levend fossiel, want die spitsmuizen zijn blijkbaar geen knaagdieren maar insecteneters.
Cyprus
Poeprevolutie
Aan het begin van de 19e eeuw was de Theems echt een open riool. Er was geen vis die zich er waagde, en de stad had om de haverklap te maken met cholera-epidemieën. Joseph Bazalgette voorzag Londen daarom van de eerste moderne ondergrondse riolering ter wereld. Hij had een vooruitziende blik, want hij gebruikte enorme diameters voor zijn rioolbuizen, waardoor de afvoercapaciteit tot op de dag van vandaag volstaat.
Londen
Heel Mesopotamië bakt
Het oudste recept voor taart stamt uit Mesopotamië. Ook vandaag de dag heeft Irak nog steeds een gigantische bakcultuur.
Irak
Hagelkampioen
De stad Kericho is de plek op aarde waar het het vaakst hagelt. Een whopping 132 dagen per jaar. Asjemenou.
Kenia
Dónde están los árboles?
Toen de Europeanen op Paaseiland aankwamen, stond er geen boom meer overeind. Wetenschappers discussiëren al eeuwenlang over het lot van de bomen en de invloed van de lokale bevolking. Aanvankelijk werd aangenomen dat de bevolking alle bomen had gekapt om de bekende beelden te transporteren. Tegenwoordig is het aannemelijker dat de Polynesische rat verantwoordelijk was voor de grootschalige ontbossing.
Chili
Garry Kasparyan
Een van de allerbekendste schakers allertijden, Garry Kasparov is geboren in Baku, Azerbeidzjan. Hij heeft een Armeense moeder en een Russisch-joodse vader. Hoewel hij nooit Armenië vertegenwoordigde en slechts half Armeens is, noemden sommige bronnen hem liever Armeens, deels omdat zijn achternaam de gerussificeerde vorm is van de Armeense achternaam van zijn moeder, Kasparyan.
Armenië
Wilhem von Orange-Nassau
Willem van Oranje werd als Wilhelm geboren in het Duitse graafschap Nassau. Op 11-jarige leeftijd erfde hij het prinsdom Orange in Frankrijk. Vandaar Oranje-Nassau.
Zuid-Holland
Surfende nijlpaarden
In Gabon heb je een nationaal park waar een rivier uitmondt in de zee. Dat is niet bijzonder denk je, klopt, maar daardoor heb je er wel zeesurfende nijlpaarden.
Gabon
Laulupidu
Het Laulupidu is het grootste volksmuziekfestival van Estland. Het bestaat al sinds 1869 en vindt eens in de 5 jaar plaats in Tallinn. Bij de laatste editie in 2019 deden meer dan 30.000 zangers mee en er komen nog eens 80.000 mensen naar luisteren. Er is ook een speciaal zangfestivalstadion voor: het Lauluväljak.
Estland
Boun Bang Fai
Het Laotiaanse raketfestival is een jaarlijks hoogtepunt. Men verjaagt de geesten door er zelfgebouwde raketten op af te vuren. Zij wiens raket hapert worden getrakteerd op een modderbad en rijstwhisky.
Laos
Baas boven baas
Dacht je dat de oude Egyptenaren veel piramides bouwden? De zuiderburen van het koninkrijk Koesj in Soedan bouwden er tien keer zoveel: 2000 stuks.
Soedan
Putrajaya
De Maleisische regering is in 1999 verhuisd naar Putrajaya - een nieuwe hoofdstad 25km ten zuiden van Kuala Lumpur. Google even de gebouwen daar, krijg je geen spijt van.
Maleisië
Sneaky bastards
Het Verenigd Koninkrijk regelde bij de Cypriotische onafhankelijkheid nog wel even twee stukken land voor zichzelf: Akrotiri en Dhekelia, waar ze twee mooie militaire basissen hebben neergezet. Vlakbij het Suezkanaal.
Cyprus
Ooit een meer, nu steeds minder water
Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Op dezelfde plek waren Teotihuacán en Tenochtitlan ook al eens een van de grootste steden ter wereld. Niet dat de stad op een handige plek ligt, de hele stad ligt op een drooggelegd meer en de bodem daalt op sommige plekken met een halve meter per jaar.
Mexico
Touwtjes in handen
eSwatini is de enige absolute monarchie van Afrika. Zeg maar gerust koninklijke dictatuur.
eSwatini
Een kruis in een zee van manen en Boeddha’s
De Filipijnen zijn samen met Oost-Timor het enige katholieke land van Azië. Het is ook het enige Spaanssprekende land in Azië.
Filipijnen
Het Aralmeer, een van 's werelds grootste ecologische rampen
Het Aralmeer, ooit twee keer zo groot als België, is voor 90% opgedroogd. De Sovjets besloten dat het een goed idee was om in Oezbekistan katoen te gaan telen en om daar een hoop rivieren voor af te tappen.
Kazachstan
De Zuidoost-Aziatische Aya Sofia?
Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, is ooit gebouwd als hindoeïstisch complex. In de eeuwen daarna is het omgevormd tot boeddhistische gebedsplaats, wat het nog steeds is.
Cambodja
Hoe een klein land groot kan zijn
Het mag dan na de Seychellen het kleinste land van Afrika zijn, in de 16e eeuw was het de grootste suikerexporteur van Afrika. In het begin van de 20e eeuw was het zelfs de grootste cacaoproducent ter wereld!
Sao Tomé en Principe
Speel nooit kwartet in Hongkong
In Hongkong is het getal 4, net als in meerdere gebieden in Oost-Azië, het ongeluksgetal. Een beetje bijgelovige aannemer bouwt z’n wolkenkrabber dus ook zonder alle verdiepingen waar 4 in zit. Dat betekent wel dat een gebouw met hoogste verdieping 100 in feite maar 81 verdiepingen heeft.
Hongkong
Niet met Kazachstangen
Na het uiteenvallen van de Sovjetunie, erfden de Kazachen ongeveer het hele nucleaire arsenaal van de Sovjets omdat de proeven allemaal op hun grond werden gedaan. Daardoor was het gloednieuwe land in één klap de 4e nucleaire macht ter wereld.
Vlaggenparade
Geen enkele vlag is in de 20e eeuw zo vaak veranderd als die van Afghanistan: liefst 19 keer.
Afghanistan
Grottislav
Weinig landen zijn gezegend met zo'n groot volume aan grotten ter wereld. Er zijn ruim 7.500 grotten bekend, waarvan er maar 400 zijn verkend en er maar 20 bezocht kunnen worden.
Slowakije

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo