Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Shannon Airport
Het vliegveld van Shannon is verhoudingsgewijs enorm, omdat het de laatste stop was voor een transatlantische vlucht. Vliegtuigen konden bijvoorbeeld nog niet rechtstreeks van Londen naar New York vliegen, dus een tussenstop was nodig. Op Shannon Airport werd ook de eerste duty free shop geopend.
Ierland
Azeriran
Er wonen twee keer zoveel Azerbeidzjanen in Iran dan in Azerbeidzjan.
Iran
Guatemalize
Op Guatemalteekse kaarten bestaat Belize niet. Sterker nog, Belize is gewoon onderdeel van Guatemala. Guatemala vond dat een deel van Belize van hen was, maar wist eigenlijk niet zo goed welk deel dus claimden ze maar gewoon heel Belize. Google Maps kiest voorlopig geen kant en hanteert de stippellijn.
Belize
Peace Walls
Belfast is misschien wel de meest gesegregeerde stad ter wereld. Betonnen 'Peace' Walls scheiden protestantse en katholieke wijken. Lichtpuntje: ze worden stukje bij beetje afgebroken.
VK: Noord-Ierland
No era penal
Mexico is een groot voetballand. Toch? Nou, de mannen wonnen slechts één keer een wedstrijd in de knock-outfase van het WK: in 1986, in eigen huis. Tussen 1994 en 2018 sneuvelden ze 7 keer achter elkaar in de achtste finale. De editie van 2014 etterde nog lang na.
Mexico
Strafverliechting
Liechtenstein was in 1798 het eerste land dat stopte met het uitvoeren van de doodstraf.
Liechtenstein
Voetballand
Qatar heeft bepaald geen voetbaltraditie, maar heeft inmiddels toch wel naam gemaakt in de voetbalwereld. In de Qatarese competitie spekken talloze uitgebloeide topvoetballers hun pensioenpotje, Paris Saint Germain wordt met Qatarese miljoenen naar de top gestuwd en in 2022 organiseert het land tot afgrijzen van velen het WK voetbal. Maar het nationale team van Qatar zit ook aardig in de lift: in 2019 won het de Aziëcup, door onder andere af te rekenen met Zuid-Korea en Japan.
Qatar
Niet spotten met de Nijl
Zangeres Sherine zei in 2017 grappend dat je schistosomiasis zou krijgen als je uit de Nijl zou drinken. Het kostte haar een half jaar in de gevangenis vanwege het verspreiden van nepnieuws.
Caïro
Lopendebandwerk
De fosfaatmijnen van Bou Craa liggen zo’n 90 kilometer landinwaarts. Om alle gedolven grondstoffen richting zee te krijgen, ligt daar de langste lopende band ter wereld.
Westelijke Sahara
Ze smelten de gletsjers
In de afgelopen eeuw is 50% van de Oostenrijkse gletsjers verdwenen. Sterker nog, recent Oostenrijks onderzoek heeft laten zien dat er waarschijnlijk in 2050 geen gletsjers meer zijn in het land.
Oostenrijk
Quetzal
De quetzal is de nationale vogel van Guatemala. In de paartijd groeien de staartveren van de mannetjes uit tot lange, sierlijke slierten. De vogel siert de vlag én is naamgever van de munteenheid.
Guatemala
Spijs eiland
Grenada staat bekend als het 'Spice Island' vanwege de overvloed aan specerijen die er worden verbouwd, met de muskaatnoot als belangrijkste exportproduct. Op dit moment produceert Grenada 40% van alle nootmuskaat in de wereld.
Grenada
Rolex
Oegandezen zijn dol op rolex. Niet de horloges, maar de van de Indiërs overgenomen snack waarbij je een omelet oprolt in een chapati: rolled eggs dus, wat al snel verbasterde tot rolex.
Oeganda
Tosti Tarantula
De plaats Skuon heet in de volksmond ook wel Spiderville vanwege de lokale delicatesse: gefrituurde spinnen. Groot en klein. Als je spinnen wilt eten, geldt Cambodja als het beste land in de wereld.
Cambodja
Beste jongetje van de klas
Volgens de Human Development Index is dit het meest ontwikkelde land van Afrika. Het is het meest democratische land van Afrika, zo'n 90% van de bevolking kan lezen en schrijven, de levensverwachting is een redelijke 74 jaar.
Mauritius
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Grenada
Kwalificatiegoaltjes pikken
Ali Daei was de eerste voetballer ooit die kwam tot 100 interlandgoals, totdat hij werd ingehaald door Cristiano Ronaldo. Voordeel van veel kwalificatiewedstrijden tegen landen als Bhutan en Vietnam.
Iran
Kaiser Wilhelm II
De Duitse keizer vluchtte aan het eind van de door hem verloren Eerste Wereldoorlog met zijn keizerlijke trein naar Nederland. Koningin Wilhelmina verleende hem asiel. Hij kwam te wonen in Kasteel Amerongen en later in Huis Doorn. Daar stierf hij in 1941.
Duitsland
Kasteel Li(e)chtenstein
Liechtenstein staat bekend om zijn mooie kastelen, maar let op: kasteel Liechtenstein ligt in Oostenrijk en kasteel Lichtenstein ligt in Duitsland.
Liechtenstein
Het Zwitserland van Zuid-Amerika
In de jaren 1860 was Uruguay een populaire bestemming voor Zwitserse kolonisten. Hier stichtten ze verschillende kolonies. Zoals Colonia Suiza, Colonia Valdense en Nueva Helvecia. Die dorpjes hebben echte Zwitserse architectuur, er worden nog bierfeesten gehouden en ze hebben er hun eigen kaas "Queso Colonia".
Uruguay
Zwalkend zuiden
De economische tegenstellingen tussen Noord- en Zuid-Italië zijn schrijnend. In het zuiden ligt de werkloosheid zo'n drie keer zo hoog en het inkomen zo'n twee keer zo laag.
Italië
Last man Kazachstanding
Kazachstan was het laatste land dat de Sovjet-Unie verliet, dus technisch gezien was het land Kazachstan op een gegeven moment de hele Sovjet-Unie.
Kazachstan
De Derde Pool
Dit gebied heeft de bijnaam 'Derde Pool' omdat de gletsjers en sneeuwvelden in de bergen meer bevroren water opslaan dan waar ook ter wereld, na de poolkappen van de Noordpool en de Zuidpool. Kurwa!
Tibet
Idem Tito
In de Koude Oorlog voerde Birma een zeer isolationistische socialistische politiek. Met wie waren ze dus als enige goede vrienden? Jawel, het Joegoslavië van Tito.
Myanmar
RTL
Het televisiebedrijf RTL is Luxemburgs. Om uit te kunnen zenden op de Nederlandse frequenties moeten ze dagelijks tenminste één Luxemburgs programma uitzenden. Als je dus om 05:30u inschakelt op RTL 5, krijg je daar keurig het journaal van Luxemburg.
Luxemburg
Przewalski
De 'ontdekker' het przewalskipaard, meneer Nikolaj Przjevalski, leek sprekend op Jozef Stalin. Veel mensen dachten dat hij Stalins vader was.
Mongolië
MOZAMBIQUE
Groeperingen die iets willen met Mozambique schrijven graag in acroniemen. De twee strijdende partijen in de burgeroorlog waren FRELIMO en RENAMO, de VN-vredesmissie die het daarna mocht oplossen heette UNOMOZ.
Mozambique
Plof
Dat hoor je om de haverklap als je in een hutje slaapt in de Costa Ricaanse natuur. Luiaarden klimmen namelijk graag in bomen, maar als ze in slaap vallen donderen ze wel eens naar beneden.
Costa Rica
Geld over?
In Saint Lucia kun je de duurste hotelovernachting ter wereld boeken: na een nachtje ben je $175.000 lichter. Je slaapt daarvoor wel in een onderzeeër met glazen romp. Twee van ons hoef je daar zeker niet voor te bellen, een absoluut wel.
Saint Lucia
Zeg Guinee tegen buitenlandse muziek
Bij de onafhankelijkheid riep de president een cultuur van 'authenticité' uit. Dat was volledig Afrocentrisch en riep op tot 'een zelfbewustzijn van voorouderlijke waarden'. Onder de noemer authenticité werden de muzikanten van Guinee aangemoedigd om de muzikale folklore van hun regio's te onderzoeken en die van de Franse kolonisten te verwerpen.
Guinee
Ooit een meer, nu steeds minder water
Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Op dezelfde plek waren Teotihuacán en Tenochtitlan ook al eens een van de grootste steden ter wereld. Niet dat de stad op een handige plek ligt, de hele stad ligt op een drooggelegd meer en de bodem daalt op sommige plekken met een halve meter per jaar.
Mexico
Engels Ierland
In 1155 droeg paus Adrianus IV, de enige Engelse paus ooit, het oppergezag in Ierland over aan de koning van Engeland. Toen deze een paar eeuwen later protestant werd, zat het katholieke Ierland met een protestantse Engelse koning opgescheept.
Ierland
Omgekeerd oorlogsvoeren
De Duitse Bond voerde in de 19e eeuw oorlog tegen Pruisen. Liechtenstein was neutraal, maar leverde wel 80 soldaten. Ze overleefden de oorlog allemaal, raakten op de terugweg aan de praat met een Italiaan en namen hem mee terug naar Liechtenstein. Ze kwamen dus met 81 terug, en de Italiaan is er blijven wonen.
Liechtenstein
Rijker dan je land
De rijkste Swazi is niet de koning, maar zakenman Nathan Kirsh. Hij begon in eSwatini een fabriek waar maïs en mout werden verwerkt en bouwde zijn imperium uit in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Inmiddels is zijn vermogen groter dan het hele BNP van eSwatini.
eSwatini
Sorry
We hebben geen leuke feitjes over de fysische geografie van Denemarken. Next.
Denemarken
Kanarel de vijfde
Dacht je dat het Panamakanaal een Panamese uitvinding was? Of in ieder geval een Amerikaanse? Mis! Niemand minder dan de Spaanse koning Karel V opperde het plan al in 1524. Zijn zoon, Filips II, verbood de aanleg met de doodstraf als gevolg. ‘Men mag niet scheiden wat God heeft verenigd’.
Panama
Absurd
Ferdie Adoboe (niet te verwarren met de minder geslaagde Ghanees Freddy Ady) is houder van twee absurde wereldrecords. De eerste op de 100 meter achteruitrennen, in een verbluffende tijd van 13,6 seconden. En de tweede op het onderdeel snelhooghouden, waarbij hij in een halve minuut een voetbal 144 hooghoudt.
Ghana
De Ierse harp
De harp is het nationale symbool van Ierland. Maar bierbrouwer Guinness heeft al vroeg patent aangevraagd voor het gebruik van de harp in hun logo, waardoor het land Ierland de harp in spiegelbeeld moet afbeelden.
Ierland
Ecotoerisme
Costa Rica trekt de meeste toeristen van Midden-Amerika en is een pionier op het gebied van ecotoerisme. Veel toeristen komen voor de natuur en veel opbrengsten worden gebruikt voor natuurbeheer.
Costa Rica
Trilplaat
Iran is het land met de meeste aardbevingen van boven de 5,5 op de schaal van Richter.
Iran

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo