Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Vaals
Met 5199 meter is Mount Kenya de hoogste berg van het land, en de één na hoogste van Afrika. Onoriginele naam? Nou, de berg is niet vernoemd naar het land, maar andersom! Zullen wij dat ook gaan doen?
Kenia
Discuswatte?
De eerste moderne Olympische Spelen in 1896 moesten zoveel mogelijk op de klassieke versie lijken. Maar discuswerpen werd sinds de klassieke oudheid niet meer gedaan. En dus gingen ze op oude Griekse vazen kijken hoe dat eigenlijk moest.
Griekenland
Koninklijke rat
Toen Queen Elizabeth II in 1985 kwam buurten bij de nieuwe onafhankelijke republiek Belize, kreeg ze een gebraden paca geserveerd. De paca is een groot knaagdier en sindsdien staat het beestje daar dan ook bekend als de "Royal Rat".
Belize
Wintersporters
Er zijn maar 7 landen buiten Europa die vaker op de Olympische Winterspelen actief waren dan Libanon: Australië, Canada, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Chili en Argentinië.
Libanon
Amazigh
De meeste Algerijnen zijn afstammelingen van oude Amazigh- of Berbergroepen die met verschillende binnenvallende volkeren zijn gemixt. Tegenwoordig noemen Berbers zichzelf trots Amazigh (m), Tamazight (v) of Imazighen (meervoud), wat ‘vrije mensen’ of ‘nobele mensen’ betekent. Op dit moment beschouwt een klein kwart van de Algerijnen zichzelf als Imazighen.
Algerije
Golden Girls
Bijna alle hockeykanshebbers boycotten de Spelen van 1980 in Moskou. En dus mocht Zimbabwe invallen, met een team vol witte amateurhockeysters die nog nooit met elkaar samengespeeld hadden. Ze vlogen naar Moskou met een vrachtvliegtuig dat normaal gebruikt werd voor vleestransport. Ze zaten op de grond, in de stank. Eenmaal in Moskou zagen ze voor het eerst kunstgras. En toen wonnen ze Olympisch goud.
Zimbabwe
Eigen competitie eerst
Tunesië is een van de landen die zowel de Africa Cup of Nations (kortweg Africa Cup) als de African Nations Championship gewonnen heeft. Bij de African Nations Championship mogen alleen spelers meedoen die in eigen land spelen.
Tunesië
Nieuw-Caïro
Caïro is dus eigenlijk helemaal niet zo oud: net iets ouder dan 1000 jaar. Niets geen farao's, mummies of sfinxen in de stad.
Caïro
Obductie
Als een stuk oceanische aardkorst botst op een stuk continentale aardkorst, dan krijg je meestal subductie. De zwaardere oceanische korst duikt daarbij onder de continentale korst. Op Cyprus is iets bijzonders gebeurd: obductie. Daarbij schuift de zwaardere oceanische korst juist over de continentale korst heen. Op Cyprus kun je daarom heel goed onderzoek doen naar de geologische samenstelling van oceanische aardkorst, want die ligt hier aan het oppervlak.
Cyprus
Dienstkever
In 2009 werd José Mujica president. Hij was oud-leider van de extreemlinkse guerillabeweging Tupamaros en was zijn linkse drijfveren niet verleerd. Hij doneerde 90% van zijn salaris aan armen, woonde op een klein boerderijtje en liet zich rondrijden in een Volkswagen Kever.
Uruguay
Bir Tawil
Bir Tawil, ongeveer zo groot als Limburg, is het enige stukje land dat niemand wil hebben. Een erfenis uit de koloniale tijd. Samenvatting: als je Bir Tawil opeist, doe je afstand van een ander stuk land dat veel gunstiger ligt.
Soedan
Irish pub food
Eten was in Ierse pubs oorspronkelijk niet gebruikelijk. Fish and chips en Shepherd's Pie zijn dus niet zulke klassieke pubgerechten als ze lijken.
Ierland
Me eige land
Meer dan 75% van de vakanties in de EU viert men in eigen land. Alleen mensen uit België, Luxemburg, Malta, Nederland en Slovenië zoeken vaker het buitenland op. En de nummer 1 bestemming van Europeanen in Europa is? Italië!
Europa
Trekpleister
In 2019 trok Griekenland 34 miljoen buitenlandse toeristen, op een eigen bevolking van ruim 10 miljoen. Het is dat je op lijstjes van toeristen per hoofd van de bevolking altijd klopt krijgt van Vaticaanstad, Andorra en eilandstaatjes in de Caraïben, maar van de serieuze landen is Griekenland wel echt de koploper.
Griekenland
Reinheitsgebot
Het Reinheitsgebot legde in het jaar 1500 vast hoe bier moest worden gebrouwen en is de oudste warenwet ter wereld die nog altijd bestaat. Het was echter niet bedoeld om de kwaliteit van het bier te waarborgen, maar om hongersnood te voorkomen. Door gebruik van tarwe en rogge in bier te verbieden, bleven deze granen over voor de productie van brood. In Beieren is het gebruik van tarwe wel toegestaan voor Weizenbier. Weizen betekent tarwe en wordt vaak ten onrechte vertaald als wit.
Duitsland
Feitje der feitjes
Sierra Leone is het rondste land ter wereld.
Sierra Leone
Jeruzalem van het oosten
Je kan het je niet meer voorstellen in een land waar een lange gevangenisstraf staat op bezit van de bijbel, maar ooit luisterde Pyongyang naar deze bijnaam. Het was de stad met de meeste missionarissen van Azië. De verspreiding van het christendom in Oost-Azië begon hier.
Noord-Korea
Out of place
Geloof het of niet, maar Libanon is een populaire wintersportbestemming. Voor de burgeroorlog werden hier zelfs wereldbekerwedstrijden alpineskiën gehouden. Op de pistes eet je braadworst en rook je waterpijp, en later op de dag kun je zelfs nog een duik nemen in de Middellandse Zee.
Libanon
010 represent
De meeste Kaapverdianen wonen niet in Kaapverdië, maar in de diaspora. Vooral veel in Portugal en in de Verenigde Staten. Na Portugal is Nederland het Europese land met de grootste Kaapverdiaanse gemeenschap, die zich vrijwel geheel concentreert in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Daaronder ook Nataniël Gomes, de uitvinder van de kapsalon.
Kaapverdië
Veeltaligheid
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Alleen Bolivia heeft er meer (37), maar daar zijn er een aantal van uitgestorven.
Zimbabwe
Hendrik de 'Zeevaarder'
Hendrik de Zeevaarder was een sleutelfiguur in de ontdekkingsreizen van Portugal. Hij maakte de plannen, bracht wetenschappers en financiers bij elkaar, maar ging zelf nooit de zee op.
Portugal
Rise and shine as a red star
In Noord-Korea word je elke dag gewekt met de centrale sirene die door steden en dorpen schalt. Het is een patriottistisch strijdlied, in dezelfde krakerige versie als ooit in de jaren ‘70 opgenomen.
Noord-Korea
Droste-vlaggen
Costa Rica is samen met de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Haïti, Mexico en Peru een van de zeven landen wiens vlag zichzelf afbeeldt. Een droste-effect van één level dus. De vlag van Costa Rica beeldt bijvoorbeeld een bootje af, waarop de vlag van Costa Rica wappert.
Costa Rica
Al Jazeera
Nieuwszender Al Jazeera is in 1996 opgericht en wordt volledig gefinancierd door de emir van Qatar. Dat zorgt voor enige achterdocht, maar Al Jazeera heeft door de jaren heen bewezen een onafhankelijk en zeer betrouwbaar nieuwsmedium te zijn. Het speelde een belangrijke rol in de wereldwijde verslaggeving van de Arabische lente.
Qatar
Ethiopische kalender
Het Ethiopische kalenderjaar bestaat uit 12 maanden van 30 dagen en een 13e maand van 5 of 6 dagen. Op 10 of 11 september vieren ze nieuwjaarsdag en ze lopen 6 of 7 jaar achter op onze jaartelling.
Ethiopië
George Best Quotes
George - de Vijfde Beatle - Best was een legendarische voetballer, binnen en buiten de lijnen. Een spraakmakende quote: “In 1969 stopte ik met vrouwen en alcohol. Het waren de slechtste 20 minuten van mijn leven.”
VK: Noord-Ierland
Apps-land
In Estland is veel digitaal. Ze hebben een e-⁠Residency waarbij niet-Esten toegang tot Estse diensten krijgen als bankieren, betalingsverwerking en belastingheffing. Estland was dan ook het eerste land dat een Digital Nomad Visa aanbood.
Estland
Belize Barrier Reef
Dit is het één na grootste barrièrerif van de wereld. Dit obstakel maakte Belize ook behoorlijk oninteressant voor kolonisatoren. Drie van de vier atollen op het westelijk halfrond liggen hier.
Belize
Noorsen naamsen
Berg is de meest voorkomende Noorse achternaam die niet eindigt in -sen. Het is de 14e meest voorkomende achternaam in totaal. Uiteraard wordt de lijst aangevoerd door Hansen, Johansen, Olsen, Larsen en ga zo maar door.
Noorwegen
Herkomst pausen
De huidige paus Franciscus uit Argentinië is de eerste niet-Europese paus sinds de 8e eeuw. Driekwart van alle pausen kwam uit Italië.
Vaticaanstad
Ngorongorokrater
De Ngorongorokrater is de grootste caldeira ter wereld, met een diameter van circa 20 kilometer. De krater heeft steile wanden, waardoor de dieren in het gebied niet deelnemen aan de circulaire migratie die de Serengeti zo kenmerkt. Door deze isolatie vertoont de leeuwenpopulatie in de krater een sterke inteelt.
Tanzania
IJskoffie
IJskoffie is populair in Laos en over op straat te koop. Meestal in een plastic zak, met veel ijs en een rietje.
Laos
Rood versus blauw
In Spakenburg spelen op letterlijk een steenworp afstand van elkaar twee van de meest roemruchte Nederlandse amateurclubs: SV Spakenburg, de blauwen, en VV IJsselmeervogels, de rooien. Beide clubs slaagden er ooit in om de halve finale van de KNVB-beker te halen. VV IJsselmeervogels in 1975 en SV Spakenburg in 2023, na een 1-4 zege in de kwartfinale tegen uitgerekend grote broer FC Utrecht.
Utrecht
Strandjutter 4 life
In de 19e eeuw spoelde een Britse walvisvaarder genaamd William Harris aan. Hij bleef, leefde van het strand als jutter, trouwde een Nauruaanse vrouw, kreeg kinderen en werd volledig opgenomen in de samenleving. Hij werd zelfs de brug tussen de lokale bevolking en Europese schepen.
Nauru
Vredig, veilig, vriendelijk
Ghana is na Mauritius het vreedzaamste land van Afrika, en volgens een ander onderzoek het vriendelijkste land voor toeristen in Afrika.
Ghana
Gustave de Verschrikkelijke
De beruchtste inwoner van Burundi heet Gustave, en is een 900 kilo zware krokodil met drie schotwonden. Hij zou al zo’n 300 mensen verschalkt hebben en is al jaren op de vlucht. Wie ‘m vindt mag ‘m houden.
Burundi
Bergloos
Ongeveer 95% van het land ligt lager dan 300 meter. De hoogste berg ligt op de grens met Togo en kijkt uit over allemaal hogere bergen in Togo.
Ghana
Nyiragongo
De zeer actieve vulkaan de Nyiragongo is ook de thuisbasis van het grootste permanente lavameer ter wereld.
Democratische Republiek Congo
Tito
Josip 'Tito' Broz overleed in 1980 in Ljubljana. Joegoslavië was, ten tijde van de Koude Oorlog, niet gelieerd aan een der machtsblokken. Tito's begrafenis kon dus door alle wereldleiders bezocht worden, en daarmee werd het de grootste staatsbegrafenis in de geschiedenis.
Slovenië
Theetje?
Tadzjieken houden van thee en van watermeloen. En dus bouwden ze een enorm theehuis in de vorm van een watermeloen. Dit prestigeproject van president Emomalii Rachmon is 43 meter hoog en biedt plaats aan 2000 gasten.
Tadzjikistan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo