Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Korea voor de Koreanen
Zuid-Korea, en Noord-Korea natuurlijk ook, is een van de meest etnisch homogene landen ter wereld. 98% van de inwoners is Koreaan.
Zuid-Korea
VeNEEtië
De stad Venetië heeft een moeizame relatie met de hordes toeristen die de stad bezoeken. De verhouding jaarlijkse toeristen tegenover aantal inwoners is zo’n 370 per Venetiaan. Dat is 20 keer zoveel als Amsterdam.
Italië
Das war einmal
Het beschermde leefgebied van de Arabische oryx in Oman werd het eerste UNESCO-werelderfgoed dat geschrapt werd van de lijst. De Omani vonden olie daar iets belangrijker dan natuurbescherming.
Oman
Buitenaards groot
Rusland is groter dan dwergplaneet Pluto.
Rusland
Nerds wegpesten
Belarus heeft een lange traditie met het wegpesten van zijn knapste koppen. Vroeger vooral Joden, nu vooral critici van Loekasjenko. Vier van de zes Belarussische nobelprijswinnaars kregen de prijs pas toen ze niet meer in Belarus woonden. Van de twee winnaars die de prijs wél kregen als bewoner van Belarus, is er inmiddels één geëmigreerd. De ander is vorig jaar tot 10 jaar cel veroordeeld.
Belarus
Wereldbeker voor de buitenbeentjes
Als voorbereiding op - en als protest tegen - het WK 2006 in Duitsland nodigde de Hamburgse voetbalclub St. Pauli de nationale teams van Noord-Cyprus, Zanzibar, Groenland, Gibraltar en Tibet uit om een alternatief WK te spelen. St. Pauli riep zelf ook nog even snel de onafhankelijkheid uit om met een jeugdteam mee te kunnen doen aan het toernooi. Noord-Cyprus won het toernooi.
Tibet
Niet zo Oeralmachtig
Ken je die Oeral, die machtige bergketen die de onmiskenbare grens is tussen Europa en Azië? De hoogste berg van de Oeral is nog geen 1.900 meter hoog.
Rusland
Honkballand
Panama is een van de sterkste honkballanden in de wereld. Geen enkel land in Midden-Amerika vaardigt meer spelers af aan de Major League Baseball.
Panama
Kreukelzone
Het Kaukasus-gebergte zijn er eigenlijk twee: de Noord-Kaukasus en de Zuid-Kaukasus. De vorming van Zuid heeft de vorming van Noord veroorzaakt. In Zuid vind je vulkanen, Noord is eigenlijk een grote geplooide zeebodem.
Armenië
Karwijzaad
Als je naar Letland gaat, kun je maar beter van karwijzaad houden. Dat zit echt óveral in: van speka piragi (deegballetjes met spek en ui), tot sklandrausis (pasteitje met wortel en aardappel) en jani (kaas met ei en boter).
Letland
Tåpitån
De Perzische tapijten bij Ikea zijn natuurlijk... helemaal echt! Sterker nog, het zijn tapijten die er al een heel leven op hebben zitten als vloerbedekking in een Iraans huis, voordat ze daar werden afgedankt, schoongemaakt en gerepareerd. Je vindt ze dus ook niet in hun webshop, want elk tapijt is uniek.
Iran
In vuur en vlam
Op het kleine eiland Dominica liggen maar liefst negen van de zestien actieve vulkanen in de Caraïben. Het onderscheid tussen een actieve en een slapende vulkaan is een beetje arbitrair, maar volgens sommige bronnen is Dominica het gebied met de grootste dichtheid van actieve vulkanen ter wereld.
Dominica
Cambodjarig
De Khmer vieren niet echt hun verjaardag. Zij vieren drie dagen lang het nieuwe jaar en doen dan ook meteen of iedereen jarig is.
Cambodja
Wat
Wat is het nationale gerecht uit Ethiopië.
Ethiopië
Koninkrijk Dahomey
Benin heette van 1600 tot 1975 Dahomey. Dat betekent ‘op de buik van Dan’. Dan was de koning van een rivaliserend rijk, die ze hadden begraven. Bovenop het graf, op zijn buik dus, bouwde het Koninkrijk Dahomey het koninklijk paleis.
Benin
Kloostergebak
Monniken en nonnen gebruikten eiwit om kleding te stijven. Met al het eigeel dat overbleef, zijn ze enthousiast gaan bakken. Het bekendste voorbeeld zijn Pasteis de Nata. Andere gebakjes verwijzen duidelijk naar het monastieke leven, zoals barriga de freira (de buik van de non), papos d'anjo (de dubbele kin van de engel) en toucinho do céu (spek uit de hemel).
Portugal
Sprintje
Vanaf 1968 kende het centrum van Utrecht de kortste snelweg van Nederland: één kilometer. Tegenwoordig is de Catharijnebaan, die leidt naar Hoog Catharijne, weer een stadsgracht met water.
Utrecht
'Verboden' Stad
De Verboden Stad had de keizer echt niet voor zichzelf, want zijn hofhouding woonde er ook. In totaal woonden er een paar duizend mensen.
Beijing
Klaptocraat
Aleksandr Loekasjenko won ooit de satirische versie van de nobelprijzen, omdat hij het had verboden om te applaudisseren in het openbaar. Hij moest de prijs wel delen met de Belarussische politie - zij hadden een man met één arm gearresteerd voor applaudisseren.
Belarus
Flink modderfiguur
Agadez is de toegangspoort tot de woestijn, al sinds de 15e eeuw toen het opbloeide als kruispunt van de karavaanhandel. Het historische centrum, verdeeld in 11 wijken, is zo gemaakt dat ze de grenzen van oude kampementen voorstellen. Meest bekend is de Agadez-moskee, die heeft een 27 meter hoge lemen minaret, en is het hoogste modderstenen bouwwerk ter wereld.
Niger
Goed poent
Heel heel vroeger was het waarschijnlijk onderdeel van Het Land van Poent. Een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het oude Egypte wordt vermeld.
Djibouti
Vogelparadijs
Bij het Baringomeer in het midden van Kenia zijn in 24 uur een 342 verschillende vogelsoorten gespot: een wereldrecord. Er komen in het gebied zelfs 470 soorten voor, dus ze hebben er nog 128 gemist.
Kenia
No McBelize
Er is geen fast-food-chain in Belize, en daar zijn ze - terecht - heel trots op!
Belize
Pyongy-eye catcher
Het Ryugyong Hotel in Pyongyang is 330 meter hoog, telt 105 verdiepingen en werd ooit gebouwd als prestigeproject voor een jeugdpropagandafestival in 1989. Kosten: 2% van het hele BNP. Probleem: het werd nooit afgebouwd. Wat doe je dan? Je laat de binnenkant leeg en bekleedt de buitenkant met glas en LED-strips. Resultaat: het grootste propagandadisplay ter wereld.
Noord-Korea
Flying Scotsman
Maak je een tripje naar Schotland? Overweeg dan eens de trein in plaats van het vliegtuig. Duurt veel langer en is ook duurder, maar je krijgt er wel een prachtige reis voor terug. Paradoxaal genoeg heet de iconische trein van London naar Edinburgh de Flying Scotsman. Zou de lijnvlucht de Rolling Scotsman heten?
VK: Schotland
Doornroosje
Het kasteel van Doornroosje - en dus die van Disneyland Parijs - is gebaseerd op Schloss Neuschwanstein in Beieren.
Duitsland
Baarle-Emir
Nahwa is een stuk Verenigde Arabische Emiraten in een stuk Oman, dat weer in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Dat noemen we een counter-enclave. Er zijn nog 7 andere counter-enclaves in de wereld. Die liggen allemaal in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
Verenigde Arabische Emiraten
President 1 en 2
Sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft Kameroen pas twee presidenten gehad: Ahmadou Ahidjo tot 1982, sindsdien Paul Biya.
Kameroen
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Overijssel
Volk in ballingschap
Door de aanhoudende oorlog en aanslagen, wonen er op dit moment zo'n 170.000 Sahrawi's die nergens anders heen kunnen in een semipermanent vluchtelingenkamp in Tindouf, over de grens bij Algerije. Hier zitten de scholen, de regering en het hoofdkwartier van de Sahrawi voetbalbond.
Westelijke Sahara
Tegendrasi
Indonesië is het beste voorbeeld van een oude kolonie die meteen na de onafhankelijkheid de taal van de kolonisator bij het grofvuil zet. Ze zijn nog in iets anders dwars: samen met Suriname zijn ze een van de beste voorbeelden van landen die links rijden terwijl ze nooit bij het Britse Rijk hebben gehoord.
Indonesië
Megali idea
Toen het Ottomaanse Rijk viel, speelden de Grieken met het megali idea: een rijk dat alle Grieken in het Middellandse Zeegebied verenigde, van Bulgarije tot Cyprus. Niet Athene, maar Constantinopel moest de hoofdstad worden. Zo sterk was de heimwee naar het Byzantijnse Rijk.
Griekenland
Naamgever
Colombia is het enige land dat vernoemd is naar Christoffel Columbus. Hij is er alleen zelf nooit geweest.
Colombia
Gorée Ouvertflaqué
Het Senegalese eiland Gorée is vernoemd naar Goeree. Ja, van Overflakkee. Goeree komt van 'goede reede' - veilige haven.
Senegal
Kalmukkië
Gelegen aan de Kaspische Zee, net ten noorden van de Kaukasus, ligt Kalmukkië. Het is het enige gebied van Europa waar het boeddhisme de dominante religie is. Tibetaans zelfs.
Rusland
Begïn van het eindü
In 1565 werd Malta aangevallen door de Ottomanen: Het Beleg van Malta. Maar ze capituleerden niet en bleven overeind. Dit was de eerste keer in een eeuw tijd dat de Ottomanen iets verloren en liet zien dat ze niet onoverwinnelijk waren.
Malta
Liechtenstizzle my nizzle
Snoop Dogg heeft ooit geprobeerd om het hele land te huren voor een videoclip. Helaas ging dat niet door. Volgens een lokale verhuurmakelaar niet omdat het een compleet idioot idee was, nee, ze kregen niet genoeg tijd om het voor te bereiden.
Liechtenstein
Draai de tookjes los in het sprookjesbos
De Efteling had in 2018 een recordaantal van 5.351.572 bezoekers. De tweede meestbezochte toeristenattractie van Nederland, het Rijksmuseum, heeft een record van 2,7 miljoen. Mensen gaan lekker op sprookjes.
Noord-Brabant
Burundie zag je niet aankomen
De Burundese Lydia Nsekera was eerst voorzitter van de Burundese voetbalfederatie en daarna de eerste vrouw in het hoogste FIFA-orgaan. Zij was medeverantwoordelijk voor het feit dat vrouwen wereldwijd scheids kunnen zijn in mannenvoetbalwedstrijden. Terwijl ze zelf nooit heeft gevoetbald.
Burundi
Het verhaal van Genji
Dit boek uit de 11e eeuw wordt beschouwd als de oudste roman ter wereld. Ben je al die verschillende namen uit Russische romans zat? Probeer dan deze, want volgens de toen geldende Japanse literaire tradities kregen personages vrijwel nooit een naam. Heeft ook wel weer nadelen voor de lezer...
Japan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo