Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Zero points
Bij gebrek aan talent van eigen bodem vaardigt San Marino vooral buitenlanders af op het Eurovisie Songfestival. Valentina Monetta was in 2017 de laatste San Marinese die namens het land op het Eurovisie Songfestival stond. Sindsdien stuurden ze Turken, Italianen, een Maltese, een Duitse, en in 2024 zelfs een Spaanse rockband, met een liedje in het Spaans. Ja, zo werkt het niet he.
San Marino
Dabba walla's
De dabba walla’s zijn maaltijdbezorgers in een 130 jaar oud systeem. Ze werken per fiets en per trein, zijn vaak analfabeet, en hebben een ingewikkeld systeem van codes en kleuren om ervoor te zorgen dat de maaltijden hun weg vinden van thuisadres naar kantooradres van hun bestellers. Slechts een op de zes miljoen maaltijden mist zijn doel.
Mumbai
De jonge Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan heeft al ruim 20 jaar de touwtjes stevig in handen in Turkije, maar dat tekende zich in zijn jeugdjaren nog niet bepaald af. Hij is van eenvoudige komaf en verkocht als kind ansichtkaarten en flessen water op straat. Hij was later enige tijd profvoetballer en ontwikkelde hij een passie voor poëzie en openbaar spreken. Verzilverde dat toen hij een poëzie-voorleeswedstrijd won.
Turkije
Hongkong Kablooey
Hongkong is eigenlijk een caldera ontstaan door een supervulkaaneruptie 140 miljoen jaar geleden. Het erodeerde uiteindelijk tot een hele diepe natuurlijke haven.
Hongkong
Onze weekdagen
In de Nederlandse kalender zijn er zes dagen van de week afkomstig uit de Noordse/Germaanse mythologie. Alleen zaterdag hoort er niet bij, die komt van Saturnus.
Noorwegen
Zolderkamerbedrijfje
De 17-jarige Ingvar Kamprad richtte in 1943 met wat geld dat hij van zijn vader kreeg voor zijn eindexamen het bedrijf IKEA op: afkorting van Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd, de namen van zijn boerderij en zijn dorp. Dat dorp lag trouwens in de Zweedse regio Smaland, jonge ouders welbekend.
Zweden
Vaticaanlaan
De lange boulevard die vanaf de Tiber naar Vaticaanstad loopt, was er niet altijd. Er is een hele woonwijk voor gesloopt. Door Benito Mussolini.
Vaticaanstad
Een parel van een uitvinding
In the olden days leefde praktisch de hele Perzische Golf van de parelvisserij. Totdat een Japanner, Kokichi Mikimoto, erin slaagde om parels te kweken. Toen was het gedaan met de pareleconomie.
Qatar
Denemarken vlag
De Deense vlag is de oudste nationale vlag die nog in gebruik is. Hij stamt uit de 14e eeuw!
Denemarken
Sticky Mouse en Dagobert Ruk
In 2006 verscheen er een sextape van medewerkers van Disneyland Parijs. Met hun gekke pakjes nog aan beeldden zij allerlei standjes uit. Was hun werkgever niet zo blij mee.
Parijs
Pankration
Bij deze vechtsport op de klassieke Olympische Spelen was bijna alles toegestaan. De uitzonderingen waren het gebruik van je tanden of nagels. Je mocht ook geen ogen uitdrukken. Dat mocht in het oude Sparta trouwens wel. Je wint als je tegenstander knock-out gaat of opgeeft, maar als je tijdens de wedstrijd overleed werd je ook postuum als winnaar uitgeroepen. Mooie regel.
Griekenland
Bij de Beurs crashen
In de middeleeuwen stond in Brugge een herberg waar Italiaanse geldbemiddelaars samenkwamen om te handelen. Deze herberg was van de Belgische familie Van der Burse. Hier komt de term 'beurs' vandaan zoals we die vandaag kennen.
België
New Coke - 's werelds grootste marketingblunder?
Coca Cola zag zichzelf halverwege de '80's terrein verliezen ten koste van Pepsi. Er werd een marktonderzoek gedaan: het moest zoeter. New Coke, met synthetische vanille in plaats van vanille uit Madagaskar, moest het helemaal gaan worden. Het werd een gigantische flop: Pepsi knipoogde dat Coca Cola hen nadeed. New Coke ging snel de boeken als grootste marketingblunder ooit. Alles werd teruggedraaid en er werd weer Malagasy vanille gebruikt. Tegenwoordig komt 80% van de vanille uit Madagaskar.
Madagaskar
Specialisme?
Ethiopië heeft begin 2024 in totaal 58 olympische medailles gehaald. Allemaal atletiek, allemaal hardlopen. In totaal maar 5 onder de 3000 meter. Die weten waar ze goed in zijn.
Ethiopië
Freestyle rap 2.0
Een traditionele Maltese muziekvorm is Spirtu Pront. Zangers improviseren om de beurt een gezongen betoog over een maatschappelijk onderwerp en gaan als het ware met elkaar in debat. Kleine waarschuwing voordat je gaat luisteren: het gaat er dus niet echt om wie het best kan zingen.
Malta
Zwemmen in hummus lemon
De grootste portie hummus ooit werd gemaakt door Libanon. Precies 10.452 kilo, oftewel het aantal vierkante kilometers dat Libanon groot is.
Libanon
Pen Gwyn
Pinguïns komen alleen voor op de zuidpool, toch? Nou, de naamgever van de vogelsoort leefde toch echt op de noordpool. De inmiddels uitgestorven reuzenalk kreeg van de Welshman de naam Pen Gwyn: wit hoofd. Toen er later op het zuidelijk halfrond niet-vliegende vogels met een vergelijkbaar uiterlijk werden ontdekt, kregen die ook de naam pinguïn, ook al waren ze genetisch niet zo nauw verwant.
Groenland
New Administrative Capital
De Egyptische regering pakt al een paar jaar z’n biezen en verhuist alles naar een gloednieuwe hoofdstad: New Administrative Capital. Het moet een ‘smart city’ worden, een futuristische droom. Caïro met z’n 22 miljoen inwoners blijft verdwaasd achter.
Caïro
Sneeuwaap
De Japanse Makaken zijn de noordelijkste apen ter wereld. Ze houden zich in de winter vaak warm in warmwaterbronnen, een mooi vulkanisch cadeautje.
Japan
Veenlijken
In veengebieden staat de grondwaterspiegel zo hoog, dat organisch materiaal niet kan rotten. Zo ontstaan dikke veenlagen, maar kom je er ook wel eens een behoorlijk intact lijk tegen. In Drenthe zijn veenlijken gevonden van duizenden jaren oud.
Drenthe
Harry Wales
De man die Wales annexeerde voor de Engelsen, bouwde tien kastelen om ze onder controle te houden. Als zoethoudertje beloofde hij dat zijn eerstgeborene in één van die kastelen geboren zou worden en hij de titel zou krijgen "Prins van Wales". Daarom krijgt de huidige Britse troonopvolger de titel "Prince of Wales".
VK: Wales
M.I.A.
Mathangi Arulpragasam is de dochter van een Tamilactivist en verhuisde als kind naar Londen. Daar werd ze een bekende zangeres onder haar artiestennaam M.I.A. Haar nummers zijn doordrenkt van activisme en ook buiten het podium manifesteert ze zich als iemand die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving.
Sri Lanka
Iron Lion Zion
Er woont een grote Jamaicaanse gemeenschap in Shashamane, Ethiopië. Het zijn rastafari die daad bij woord gevoegd hebben en zijn verkast naar hun heilige land.
Jamaica
Binnenlandse delta's
Turkmenistan is zo droog, dat de rivieren die vanuit nattere buurlanden binnenstromen allemaal opdrogen voordat ze een zee of meer bereiken. Ze eindigen als binnenlandse delta. Bekijk de satellietkaart en je snapt het principe.
Turkmenistan
Leapfroggen
In Kenia hebben miljoenen mensen nooit een bank gehad, maar wel een mobiel betaalsysteem: M-Pesa. Gelanceerd in 2007, werkt via sms — dus zonder internet — en meer dan 90% van de volwassenen gebruikt het. Rekeningen betalen, sparen, geld naar je moeder sturen? Gaat allemaal via je telefoon. Klassieke banken zijn daar gewoon overgeslagen. Leapfrogging at its finest.
Kenia
Poulette Bicyclette
Ze zijn hier gek op kip en heel trots op hun kipstijl. Die noemen ze "Poulette Biciclette", oftewel fietskip. Want de kippen rennen hoe mensen fietsen, maar het slaat ook op dat je het met de fiets kunt halen, zo "vers" is de kip. Deze kippen hebben een behoorlijk vrij leven en worden dan ook relatief oud.
Burkina Faso
Pruikmagnaat
Officieel is verreweg het grootste exportproduct van Noord-Korea... nephaar. Dus bijvoorbeeld pruiken, nepwimpers en haarextensions. Noord-Korea exporteert het vrijwel uitsluitend naar China, maar van daaruit vinden deze producten stiekem hun weg naar de rest van de wereld. Zo ontwijken ze internationale sancties.
Noord-Korea
Who rule the world?
Van alle medailles die Roemenië heeft gehaald op de Olympische Spelen is meer dan de helft door vrouwen gehaald. Sterker nog, 66% van de gouden medailles zijn door vrouwen gehaald.
Roemenië
Italiaanse uitvinding
Hendrik de Zeevaarder, een beetje het meesterbrein van de vroege Portugese ontdekkingsreizen, was zelf geen zeevaarder, maar stuurde vooral anderen op pad, uit binnen- en buitenland. In 1456 was het nota bene een Venetiaan die onder Portugese vlag de Kaapverdische eilanden ontdekte. Dat vond Hendrik uiteindelijk toch wel een beetje een blamage. Dus stuurde hij in 1460 een echte Portugese expeditie die de vondst mocht claimen.
Kaapverdië
Opper-Volta
In 1919 werd Burkina Faso een aparte kolonie van Frankrijk met de epische naam Opper-Volta. Normaal zijn we geen fan van koloniale benamingen, maar zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk.
Burkina Faso
Niet ons probleem
Als de ijskap in Groenland smelt, stijgt de zeespiegel met gemiddeld zeven meter. In Groenland hebben ze daar geen last van. Paradoxaal genoeg daalt de zeespiegel daar juist. Enerzijds omdat de aardkorst terugveert als de zware ijskap verdwenen is, en anderzijds omdat de afgenomen massa van Groenland minder aantrekkingskracht uitoefent op het zeewater.
Groenland
Gekamde fijileguaan
Deze leguaan komt alleen voor op Fiji en werd op wel heel bijzondere wijze ontdekt: een wetenschapper zag de film The Blue Lagoon, die op Fiji was gefilmd, en zag tijdens een scene een dier dat hij nog niet kende. Hij reisde naar Fiji en ontdekte daar de nieuwe soort.
Fiji
Torenbrug
De Tower Bridge is zo ontworpen en gebouwd dat-ie er een stuk ouder uitziet dan dat-ie daadwerkelijk is. Brooklyn Bridge is 11 jaar ouder dan Tower Bridge.
Londen
Maté
Maté komt oorspronkelijk uit Paraguay. Lange tijd was het ook de grootste producent van deze kruidige warme drank, die zich het best laat vergelijken met thee. In Paraguay wordt het overigens oorspronkelijk vaak koud gedronken en heet het Tereré.
Paraguay
Poeprijs
Aan het begin van de 14e eeuw telde Parijs 200.000 inwoners en was daarmee de grootste stad van Europa. Maar daardoor was Parijs ook echt extreem goor. Er waren letterlijk straten vernoemd naar poep (merde). Er waren rue Merdeux, rue Merdelet, rue Merdusson, rue des Merdons en rue Merdière, en ook nog een rue du Pipi.
Parijs
Het laatste slagveld
De Georgische Opstand - een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog was op Texel. Ondanks dat de oorlog was afgelopen op 5 mei, duurde de oorlog op Texel nog tot 20 mei. Het was een gevecht tussen Georgische oorlogsgevangenen die in opstand kwamen tegen de Duitsers.
Georgië
Haasje over
Stephen Kiprotoch startte in 2011 de marathon van Enschede als pace setter, maar kreeg na dertig kilometer de kans om voor zichzelf te lopen. Voor de Oegandese hardloper resulteerde dit in een nationaal record en een nieuw parcoursrecord. Een jaar later won hij de marathon op de Olympische Spelen.
Oeganda
Het wit en goud
Presidenten van Turkmenistan houden van wit. Per decreet besloten ze dat alle gebouwen in Ashgabat wit moesten zijn, net als de auto’s. Andere kleuren zijn verboden. Om het een beetje op te leuken werden alle wit marmeren gebouwen opgeleukt met een enorme lading goud.
Turkmenistan
Grote Pico
De grote rechtopstaande berg die je op alle plaatjes ziet, is een "vulkanische plug". Dat is niets meer dan het gestolde magma in de kraterpijp, zeg maar het spuitgat van een vulkaan. De rest van de berg is geërodeerd en wat overblijft is een piemelvormige berg.
Sao Tomé en Principe
Religion’s Greatest Hits
Een van de traditionele religies op Taiwan is het Yiguandao. Het is een samenraapsel van de beste onderdelen van het confucianisme, taoïsme en boeddhisme, aangevuld met elementen uit het christendom en de islam.
Taiwan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo