Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Eilandentelling
De Filipijnen is laatst eens gaan tellen hoeveel eilanden ze nou eigenlijk hebben. Het bleken er 500 meer dan verwacht: een whopping 7.641.
Filipijnen
Ontbost Europa
Hoe groen het ook is, Ierland is het meest ontboste land van Europa. Samen met... Nederland.
Ierland
Tuvalu gaat viraal
Beelden van de Tuvaluaanse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Kofe, gingen de wereld rond. Hij stond in een pak en stropdas voor een lessenaar in de zee, met zijn broekspijpen opgerold. In één klap had hij alle aandacht op Tuvalu's strijd tegen de stijgende zeespiegel.
Tuvalu
Theatron
Een van de grootste en meest LHBTIQ-friendly nachtclubs staat in Bogota; Theatron.
Colombia
De eerste prinses
Venlo heeft in 2023 de primeur van eerste prinses voor vastelaovend. Normaal een mannending.
Limburg
Google Forest
Monte Mabu in Noord-Mozambique is 1700 meter hoog en vooral bijzonder omdat hij in 2005 is ontdekt door een stel wetenschappers die aan het rondkijken waren op Google Earth. De berg is volledig met oerbos bedekt en het bos wordt nu in populaire cultuur ook wel Google Forest genoemd.
Mozambique
IJstrein
Kolmanskop, een oud mijnstadje, werd in 1912 de eerste plek ter wereld die aangesloten werd op elektriciteit, telefoon én ijskast. Water werd per trein aangevoerd, ter plekke bevroren tot ijsblokken, en vervolgens per minitrein afgeleverd bij de huizen.
Namibië
Verstandshuwelijk
In 2014 was Uhuru Kenyatta het eerste zittende staatshoofd ooit dat voor moest komen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Samen met zijn vicepresident William Ruto. Beiden voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de tribale onrust in Kenia in 2008. Tegen elkáárs bevolkingsgroepen. Maar ze gooiden het op een akkoordje, gooiden elkaar niet voor de bus en ontsprongen de dans.
Kenia
I scream for icecream
Het meestvoorkomende voedsel dat door de 5.100 foodtrucks wordt verkocht zijn niet hotdogs, maar ijsjes.
New York City
Republiek Minerva
Tonga en Fiji hebben al heel lang ruzie over de Minervariffen: twee atollen die helemaal onder water liggen. In 1972 vond een Amerikaanse vastgoedmagnaat het een goed idee om in het betwiste gebied een libertarische staat uit te roepen: de Republiek Minerva. Hij liet een stalen toren bouwen op het rif. Tonga was er als de kippen bij om de Amerikanen er vanaf te schoppen.
Tonga
Bedevaartsoord Turkistan
Turkistan is de spirituele hoofdstad van de Turkse wereld en heeft een bijzondere status in de islam. Drie bedevaarten naar Turkistan staan gelijk aan één bedevaart naar Mekka.
Kazachstan
Noorderbuur?
Canada ligt ten noorden van de VS. Maar, komt -ie, 70% van de Canadezen woont ten zuiden van het enorme kaarsrechte deel van de grens met de VS. En ten noorden van het zuidelijkste puntje Canada wonen meer Amerikanen dan Canadezen.
Canada
Megaco
Toen Mexico in 1821 onafhankelijk werd, was het nog ruim twee keer zo groot als nu. Het besloeg grote delen van de huidige Verenigde Staten en bijna heel Centraal-Amerika.
Mexico
Steakhouses genoeg
De Argentijnen houden van vlees. De gemiddelde Argentijn at in 2021 meer dan 115 kilo vlees in een jaar. In vergelijking, in Nederland en België eten we jaarlijks per persoon zo'n 65 kilo vlees. Toch is 12% van de Argentijnen vegetariër.
Argentinië
Hopelijk wel cadeautjes
Burundi kent een kerstbomenverbod, om ontbossing tegen te gaan.
Burundi
Moeilijk veel mensen
165 miljoen mensen in een gebied twee keer zo groot als de BeNeLux.
Bangladesh
De kijkdoos
De vlag van Belize is met 12 kleuren de bontste nationale vlag ter wereld. Dat komt voor 10 van de 12 kleuren door het embleem. Beetje valsspelen.
Belize
Een onzinkbaar vliegdekschip
Van 1940 tot 1942 was het Beleg van Malta part 2: zware luchtaanvallen door Duitse en Italiaanse strijdkrachten op het toen Britse Malta. Maar de mensen op het "onzinkbare vliegdekschip" (aldus Winston Churchill) wilden niet overgeven en voor hun moed en doorzettingsvermogen kregen alle inwoners van de Engelse Koning George VI een kruis. Dat kruis hebben ze vervolgens op hun vlag gezet en staat er tot de dag van vandaag.
Malta
Volksmuziek
Estland heeft een enorme traditie van volksmuziekfestivals. Die waren enorm belangrijk voor de nationale bewustwording. Geen enkel land ter wereld kent zoveel volksliedjes: er zijn er 133.000 bekend.
Estland
Greenlanyon
De ijskap van Groenland is een tamelijk eentonige poolwoestijn. Maar onder de ijskap gaan bijzondere landschappen schuil. Men ontdekte er de Grand Canyon van Groenland. 750 kilometer lang, 10 kilometer breed en tot 800 meter diep . Het is de grootste kloof op aarde die tot nu toe is ontdekt.
Groenland
Onzichtbare Olympiërs
Schotten komen namens het Verenigd Koninkrijk uit op de Olympische Spelen en hun Schotse roots zijn daardoor een beetje onzichtbaar. Andy Murray en Chris Hoy zijn de bekendste twee. Waar het VK Schotland al helemaal dankbaar voor mag zijn, is de Schotse inbreng bij curling. Het VK gooit hoge ogen met curling bij mannen en vrouwen, dankzij volledig Schotse teams. Logisch, want curling is van oorsprong een Schotse sport.
VK: Schotland
Bengali rijsteters
Bengali eten per hoofd van de bevolking het meeste rijst ter wereld: tussen de 200 en 275 kilo per jaar. Dat is gemiddeld ongeveer 700 gram rijst per persoon, per dag.
Bangladesh
Dubbele exclave
Azerbeidzjan heeft een exclave ten westen van Armenië: Nachitsjevan. Die exclave heeft op zijn beurt wéér een exclave, Karki, die in Armenië ligt. Daar wonen iets meer dan 100 mensen.
Armenië
Zoervleesj
Zuur vlees is een typisch Limburgs gerecht van gestoofd paardenvlees, gemarineerd in azijn. Het is alleen niet zuur, maar zoet, want er wordt een hele berg peperkoek en stroop aan toegevoegd.
Limburg
Benin City
De miljoenenstad Benin City ligt niet in Benin, maar in oostelijke buur Nigeria.
Benin
Rise comrad
Van de 20 hoogste gebouwen in Europa, staan er 13 in Moskou. Van de top 10 zelfs 7.
Moskou
Gaat niet om de grootte, gaat om wat je ermee doet
Libië is qua oppervlakte het op drie na grootste land van Afrika en is het op vijf na dunbevolkste land ter wereld. Meer dan 90% van de bevolking woont op slechts 10% van het land.
Libië
Mercedes, mercedes, mercedes
Tijdens het bewind van Enver Hoxha was privébezit van auto's verboden. In 1991 reden er daarom maar 6000 auto's rond in Albanië. Nu zijn het er bijna 700.000, waarvan opvallend veel van het merk Mercedes (op enige moment zeker 80%). Het gaat veelal om tweedehands auto's die zijn geïmporteerd uit West-Europa. Albanezen zweren bij de betrouwbaarheid van Mercedes op de slechte Albanese wegen.
Albanië
Australië kent vele talen
Australië is linguïstisch gezien een van de meest diverse landen ter wereld. Het land kent zo'n 250 talen, waarvan de meeste piepkleine Aboriginal-talen zijn. Onder die talen bevinden zich ook isolaten, die geen banden hebben met enige andere taal.
Australië
De aanhouder wint
Niemand kwam vaker uit op de Olympische Spelen dan de Canadese springruiter Ian Miller. Hij nam liefst 10 keer deel, van 1972 tot 2012. Alleen de Spelen van 1980 in Moskou moest hij missen vanwege een boycot van de westerse wereld. In 2008 beloonde hij zich uiteindelijk met een zilveren medaille.
Canada
Hossein Sadjadi Qaemmaqami Farahani
In 1954 werd Hossein Sadjadi Qaemmaqami Farahani geboren. Hij in de roerige jaren ’70 actief voor een linkse politieke partij en joeg eerst de sjah, en later de ayatollahs tegen zich in het harnas. Twee van zijn vrienden en partijgenoten werden door de overheid geëxecuteerd. Hun namen? Kader en Abdolah. En dus schreef hij in 1980 onder dat pseudoniem zijn eerste verhalenbundel. De rest is geschiedenis.
Iran
Bovenmeer
Lake Superior is in oppervlak het grootste meer ter wereld. Maar het is ook in een ander opzicht Superior: het is namelijk het hoogst gelegen Great Lake. Vandaar de Nederlandse vertaling. Vanaf hier begint het water aan een lange reis via de andere Great Lakes naar de Atlantische Oceaan.
Canada
Zij kunnen er wel chocola van maken
Cacao is een van de schaarse gebieden waarop de haven in Amsterdam groter is dan concurrent Rotterdam. Jaarlijks komen er in de Amsterdamse haven 600.000 ton aan cacaobonen aan. In 2018 importeerde Nederland in totaal 1,1 miljard kilogram cacaobonen. Verreweg het meeste van de wereld.
Noord-Holland
Leontien!
Leontien Zijlaard-van Moorsel was op de Spelen van Sydney in 2000 zó goed, dat zij in haar uppie als 21e geëindigd zou zijn in het medailleklassement. Ze presteerde daarmee beter dan België en Canada.
Noord-Brabant
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
Mauritius
Sint Pieter
De Sint Pieter was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. Nu zijn ze voorgestreefd door de Basilique Notre-Dame de la Paix, in Yamoussoukro, Ivoorkust.
Vaticaanstad
Leenvlag
Muriëlle Ahoure is een hardloopster die succes had op de 60 meter. Naar goede gewoonte wilde ze graag juichen met de Ivoriaanse vlag, maar die was even niet binnen handbereik. Toen kreeg ze van een Ierse fan een Ierse vlag toegeworpen. Ierland en Ivoorkust hebben in spiegelbeeld dezelfde vlag, dus een oplossing was snel gevonden.
Ivoorkust
Jongens, ik zit weer vast
De Eufraat en de Tigris zijn niet bepaald bevaarbare rivieren. Op sommige stukken zijn ze maar 60 centimeter diep.
Irak
Staak je zoektocht maar
Op zoek naar de bron van de Nijl? Houd óf Ethiopië aan (voor meeste watertoevoer), óf Oeganda (vanaf Victoriameer), óf Rwanda (verste toevoer stroomopwaarts). Hoef je niet lopend met een kapmes door de Afrikaanse bossen.
Oeganda
Voetbalrebellen
In 1987 boycotte de regering van Vanuatu de Pacific Games in Nieuw Caledonië, uit onvrede over de strijd die daar gaande was tussen de Fransen en de lokale bevolking. Het voetbalteam van Vanuatu reisde stiekem toch af naar Nieuw Caledonië en haalden bijna een bronzen medaille. De overheid was not amused bij terugkomst.
Vanuatu

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo