Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Cox Bazar
Bangladesh heeft het langste aaneengesloten strand ter wereld: Cox' Bazar met 125 kilometer.
Bangladesh
Plumania
Roemenië is, na China, uiteraard, de grootste pruimenproducent ter wereld. Geen aanrader: Țuică, de lokale sterkedrank die ze stoken uit pruimen.
Roemenië
Ethiyo, dat is veel
Van 2004 tot 2017 groeide de economie van Ethiopië met meer dan 10% per jaar, waarmee ze beter presteerden dan alle landen ter wereld, behalve Qatar.
Ethiopië
Soep en soep
Roemenen zijn dol op soep. Zo dol dat ze er twee woorden voor hebben: supă en ciorbă. Supă is zoeter en minder rijk gevuld dan het zuurdere zusje ciorbă.
Roemenië
Hoofdstadwijziging
Burundi is het land met de meest recente hoofdstadwijziging ter wereld. In 2018 was het Gitega’s beurt om hoofdstad te worden, ten koste van Bujumbura.
Burundi
El Baqt
Noord-Afrika islamiseerde in de 7e eeuw. De Soedanezen sloten een langdurig pact met de islamieten en hielden de islam tot de 14e eeuw buiten de deur. Naar sommige maatstaven, was dit pact (El Baqt) het langstlopende pact in de wereldgeschiedenis.
Soedan
Accelerasi
De lievelingssport van Indonesiërs is badminton. Zijn ze goed in ook: acht keer goud op de Olympische Spelen. Leuk feitje over badminton: de snelste badmintonslag ooit was 565 km/h. Dat is bijna 200 km/h sneller dan de snelste Formule 1-auto ooit.
Indonesië
Demografisch zwaartepunt
De kleinst mogelijke cirkel op de kaart waarbinnen 50% van de wereldbevolking woont, heeft een straal van 3300km. Het middelpunt daarvan is een dorpje in Noord-Myanmar. Myanmar is ook het land waarvan alle buurlanden bij elkaar opgeteld de meeste inwoners hebben.
Myanmar
Overstromingsgevaar
Bangladesh is de thuisbasis van 's werelds grootste rivierdelta, die wordt gevormd door de Brahmaputra en de rivier de Ganges.
Bangladesh
Portuñol
In heel Uruguay wordt Spaans gesproken. Dat maakt het het kleinste land in Zuid-Amerika waar Spaans wordt gesproken als moedertaal. In de grenssteden in de buurt van Brazilië, wordt een vermenging van Portugees en Spaans gesproken, vaak in een jargon genaamd portuñol, uit de woorden português en español.
Uruguay
Meest voorkomende namen
De meest voorkomende namen van pausen zijn Johannes (21 keer), Gregorius (16 keer) en Benedictus (15 keer). Toch noemde de laatste Benedictus zich Benedictus de 16e.
Vaticaanstad
Stars & Stripes
Cuba's generaal Narcisio Lopez rukte Cuba los van het Spaanse Rijk en droomde van een samenvoeging met de Verenigde Staten. Als voorschot werd er een vlag ontworpen die gebaseerd was op de Stars & Stripes. Dat moet pijn gedaan hebben in de 20e eeuw.
Cuba
Zwartvoeten
De Franse kolonisten in Algerije werden ‘pied-noirs’ genoemd: zwartvoeten. Die naam had twee betekenissen. Voor Algerijnen waren het zwartvoeten, want zwarte laarzen. Voor Europeanen waren het zwartvoeten, verwijzend naar de bijna zwarte voeten als gevolg van een leven in de zon.
Algerije
Elke Puerto Ricaan heeft een snor
Geen gebied in de wereld is zo lang gekoloniseerd geweest door Spanje als Puerto Rico. Maar liefst 390 jaar. Het is ook de enige Spaanse kolonie in de Amerika’s die geen onafhankelijkheid heeft verworven.
Puerto Rico
Kafferkoren
Sorghum is een populaire graansoort in Lesotho, die in Nederland ook wel bekend staat als Kafferkoren. Kaffer is echter vooral in zuidelijk Afrika een bijzonder kwetsend scheldwoord. Arabieren gebruikten het woord Kafir ('ongelovige') om zwarte Afrikanen aan te duiden die geen moslim waren. Nederlanders namen het woord over en gebruikten het als scheldwoord voor de Afrikaanse bevolking.
Lesotho
Omgekeerde erfopvolging
Koning Norodom Sihanouk werd in 1955 opgevolgd door zijn vader, zodat Sihanouk zelf zijn handen vrij had om premier te worden. Toen zijn vader in 1960 overleed, volgde hij hem weer op als koning. Best bijzonder voor een land dat eigenlijk geen erfopvolging kent, maar de koning kiest.
Cambodja
Mozam en Bique
Mozambique ligt helemaal aan het andere uiteinde van de tektonische breuk die bij Djibouti begint en Afrika langzaam in tweeën breekt. Het zou dus goed kunnen dat Mozambique over een paar miljoen jaar in tweeën is gebroken.
Mozambique
Drie presidenten
In Bosnië vullen drie mensen samen het presidentschap in: een Bosniakse afgevaardigde, een Kroatische afgevaardigde en een Servische afgevaardigde. Ze worden gekozen voor een termijn van vier jaar. Het voorzitterschap rouleert tussen de drie presidenten, in zes rondes van acht maanden. Elke president is in zijn termijn dus twee keer voorzitter van het land.
Bosnië-Herzegovina
Stiffy by the Liffey
De Spire of Dublin, ook wel de Monument of Light genoemd, is een 120 meter hoog kunstwerk in de Ierse hoofdstad Dublin. Het heeft de bijnamen: "Stiletto in the Ghetto," de "Rod to God", de "Erection at the Intersection," en de "Stiffy by the Liffey".
Ierland
Beide-jing
Beijing is de eerste stad die zowel zomer- als winterspelen organiseerde.
Beijing
Geopolitieke brainfart
De Rode Khmer waren zo nietsontziend dat ze eind jaren ‘70 zelfs de voormalige communistische bondgenoten in Vietnam tegen zich in het harnas joegen. En dus waren het uitgerekend de Vietnamezen die een einde kwamen maken aan het regime van Pol Pot. En nu komt het bizarre: het westen was zo vastgeroest in de anti-Vietnamese houding, dat het de Rode Khmer van Pol Pot bleven zien als de legitieme regering van Cambodja.
Cambodja
Luxemburg
Luxemburgers houden hun Bourgondische erfgoed dichtbij. Luxemburg-Stad is de stad met de meeste Michelinsterren per hoofd van de bevolking. Restaurant Chiggeri heeft net geen Michelinster, maar wel de grootste wijnkaart ter wereld. Ze serveren 1746 verschillende wijnen.
Luxemburg
Grolle
Het biermerk Grolsch komt oorspronkelijk niet uit Twente, maar uit de Achterhoek. Niet Overijssels, maar Gelders dus. Grolsch is vernoemd naar Grolle: de lokale benaming voor het stadje Groenlo.
Gelderland
Atypische islam
Voor een islamitisch land heeft Turkmenistan een aantal opmerkelijke voorschriften voor uiterlijk vertoon. Zo is het vrouwen verboden om een hoofddoek te dragen en mogen niet-bejaarde mannen geen baard dragen.
Turkmenistan
Pigeon Peninsula
In het noorden van Saint Lucia ligt Pigeon Island, waarvandaan de Engelsen de Franse haven op Martinique bespioneerden. Echt een eiland is het alleen niet meer, want in 1972 besloot men om het met het hoofdeiland te verbinden door er een enorme berg aarde tussen te storten.
Saint Lucia
Ethiyo, dat is oud
in 1270 (!) werd het Keizerrijk Ethiopië gesticht (inclusief het huidige Eritrea). Dat hele feestje heeft geduurd tot 1974.
Ethiopië
Pacifisme
Costa Rica is het grootste land ter wereld zonder leger. Het land heeft een lange pacifistische traditie en bemiddelt vaak in conflicten in buurlanden.
Costa Rica
Fanorana
Fanorana is een populair bordspel op Madagaskar. Het heeft iets weg van dammen. Een legende illustreert de populariteit van het spel: er was eens een koning die twijfelde wie van zijn zonen hem moest opvolgen. Iemand adviseerde hem om ze allemaal een brief te sturen waarin hij aangaf ziek te zijn. De eerste die hem zou opzoeken, zou de troonopvolger worden. De oudste zoon, prins Andriantompokoindrindra, was verwikkeld in een spelletje fanorona en negeerde het bericht van zijn vader. Zijn jongere broer kwam wel en werd troonopvolger.
Madagaskar
XXL-Wilhelminapark
Een van de allergrootste parken binnen de grenzen van een stad ter wereld is Sanjay Gandhi National Park. Ongeveer anderhalf keer Nationaal Park De Hoge Veluwe, of 1.155 keer Wilhelminapark in Utrecht. Hier heb je dus luipaarden.
Mumbai
De niet-zo-Noordkaap
De Noordkaap is niet het noordelijkste punt in Europa. Het ligt op een eiland, en op datzelfde eiland kun je anderhalve kilometer verderop nog iets noordelijker. Zónder eilanden, dus puur het vasteland, ligt het de echte Noordkaap een stukje naar het oosten. Nederland heeft overigens ook een Noordkaap, in de provincie Groningen.
Noorwegen
Michael Jordans medailles
Michael Jordan heeft meer gouden medailles gewonnen dan het land Jordanië. Hij won goud op de spelen van 1984 en 1992, Jordanië alleen in 2016.
Jordanië
Cacaokust
Bijna 50% van de exportwaarde van Ivoorkust bestond in 2021 uit cacaobonen, -pasta of -melk. Sterker nog, tussen de 30 en 45% van de totale wereldproductie komt uit Ivoorkust. De grootste importeur van Ivoriaanse cacao is Nederland.
Ivoorkust
Exclusief
Bhutan houdt massatoerisme bewust buiten de deur. Tot 1974 mocht je er überhaupt niet komen. En ook nu laat het maar mondjesmaat toeristen toe, vooral door het bezoek heel duur te maken. Je bent verplicht om accommodatie, gids en vervoer te regelen via een reisbureau dat door de overheid wordt erkend, voor een vastgesteld bedrag van rond de 250 euro per dag.
Bhutan
Diep, man
De Filipijnentrog, vlakbij de kust, is een van de diepste plekken ter wereld. Op het diepste punt bereikt de trog een diepte van 10.540 meter. Dat scheelt maar 400 meter met het diepste punt ter wereld, de Marianentrog. Ter vergelijking, daar kun je 300 eifeltorens op elkaar stapelen en dan nog zou je keihard verzuipen in de 40 meter diepte die overblijft.
Filipijnen
Oxford, the gateway to Downing Street
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er maar één premier, Gordon Brown, die zijn opleiding niet aan Oxford University genoot.
VK: Engeland
Londen Eye maar dan anders
The City of London, kortweg The City, is het oog van de storm. Een financieel zakenhart dat volledig omsloten wordt door 32 ‘boroughs’, die samen een county vormen. Maar The City is zelf een eigen county en geen borough. Sterker nog, het is de kleinste county van het hele VK en heeft een unieke bestuursvorm.
Londen
CCTV
Rem Koolhaas ontwierp het iconische hoofdkantoor van de Chinese Staatstelevisiemaatschappij, afgekort CCTV. Ironische naam voor de staatstelevisie in een land met honderden miljoenen surveillancecamera's.
Beijing
Follow the leader
Moammar al-Qadhafi was decennialang de onbetwiste leider van Libië, maar hij had geen officiële titel. Hij was geen koning, keizer, president, premier, minister, secretaris-generaal of zelfs maar voorzitter van het een of ander. Hij noemde zichzelf simpelweg leider of gids.
Libië
Che
De revolutionair Ernesto 'Che' Guevara is geboren noch gestorven op Cuba. Hij werd geboren in Argentinië, en stierf in Bolivia.
Cuba
Östersjön
Geen Zweedse overheersing in Amerika, Afrika of Azië, maar Zweden was wel degelijk een flinke koloniale macht. Ze zochten het alleen wat dichter bij huis. In de 17e eeuw was de Oostzee praktisch een Zweedse binnenzee. Ze bezetten Finland, het deel van Rusland waar later Sint-Petersburg werd gebouwd, de Baltische Staten, regeerden over het Pools-Litouwse gemenebest en zelfs delen van het Heilige Roomse Rijk. Zweden veroverde zelfs Praag en München.
Zweden

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo