Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Laotiaanse olifantenvlag
Tot 1975 had Laos een rode vlag met een driekoppige olifantenvlag erop. Een stuk spannender dan de huidige!
Laos
Gezellige vrijmibo
In 1913 woonden de volgende figuren tegelijkertijd in Wenen: Kaiser Franz Joseph I, Adolf Hitler, Sigmund Freud, Jozef Stalin, Lev Trotski en Josip Tito. Volgens kenners: het laboratorium van de apocalypse.
Oostenrijk
De Schande van Gijón
Op het WK voetbal van 1982 speelde Oostenrijk het laatste duel van de groepsfase tegen West-Duitsland. De andere twee landen in de groep, Algerije en Chili, waren toen al klaar en dus wisten de Duitsers en Oostenrijkers precies wat er nodig was om allebei door te gaan. Na 10 minuten was de gewenste stand bereikt, en de 80 minuten daarna werd de bal doelloos rondgetikt. Het was zo slecht dat de Duitse commentator weigerde nog iets te zeggen, de Oostenrijkse commentator vroeg mensen om weg te zappen, en een Spaanse krant deed verslag van de wedstrijd in de katern misdaden. Sindsdien worden de laatste groepswedstrijden altijd tegelijkertijd gespeeld.
Oostenrijk
Schaapjes op het natte
Wales is geen land, maar zou anders toetreden tot het illustere rijtje van landen die meer schapen hebben dan mensen: ratio 3 - 1. Je bevindt je dan in gezelschap van Australië, Mongolië en koploper Nieuw-Zeeland (ratio 7,7 - 1). Jammer ook dat de Falklandeilanden geen onafhankelijk land zijn, die hebben zo’n 200 schapen per inwoner.
VK: Wales
Lege prijzenkast
Het is een beetje het lot van een heel groot land met heel weinig inwoners, maar toch: Libië is het op één na grootste land qua oppervlakte zonder Olympische medailles. Alleen Democratische Republiek Congo topt dat. Maar dat is wel een stuk beschamender, met tien keer zoveel inwoners.
Libië
Een onzinkbaar vliegdekschip
Van 1940 tot 1942 was het Beleg van Malta part 2: zware luchtaanvallen door Duitse en Italiaanse strijdkrachten op het toen Britse Malta. Maar de mensen op het "onzinkbare vliegdekschip" (aldus Winston Churchill) wilden niet overgeven en voor hun moed en doorzettingsvermogen kregen alle inwoners van de Engelse Koning George VI een kruis. Dat kruis hebben ze vervolgens op hun vlag gezet en staat er tot de dag van vandaag.
Malta
RTL
Het televisiebedrijf RTL is Luxemburgs. Om uit te kunnen zenden op de Nederlandse frequenties moeten ze dagelijks tenminste één Luxemburgs programma uitzenden. Als je dus om 05:30u inschakelt op RTL 5, krijg je daar keurig het journaal van Luxemburg.
Luxemburg
Drogbaas
Didier Drogba, misschien wel de allergrootste voetballer die het Afrikaanse continent ooit voortbracht, zorgde er met een live uitgezonden speech eigenhandig voor dat de Ivoriaanse burgeroorlog een maand op pauze ging.
Ivoorkust
Gustav Tronföljd
Toen Carl Gustaf in 1946 werd geboren, liepen er vier generaties troonopvolgers tegelijk rond in Zweden.
Zweden
Mercedes, mercedes, mercedes
Tijdens het bewind van Enver Hoxha was privébezit van auto's verboden. In 1991 reden er daarom maar 6000 auto's rond in Albanië. Nu zijn het er bijna 700.000, waarvan opvallend veel van het merk Mercedes (op enige moment zeker 80%). Het gaat veelal om tweedehands auto's die zijn geïmporteerd uit West-Europa. Albanezen zweren bij de betrouwbaarheid van Mercedes op de slechte Albanese wegen.
Albanië
UB
Ulaanbaatar betekent 'Rode Held' - een erfenis uit de communistische tijd. Vroeger heette de stad Örgöö, daarna Khüriye. Tegenwoordig zijn er veel hippe Mongolen die hun stad UB noemen, op z'n Engels.
Mongolië
Hartverscheurend
Michelle Bachelet en Evelyn Matthei waren hartsvriendinnen, tot de coup van 1973. Bachelets familie werd gemarteld en vermoord, Matthei’s familie werd machtig onder Pinochet. 40 jaar later kwamen ze elkaar weer tegen: Bachelet als eerste vrouwelijke president van het land, Matthei als haar grootste uitdager!
Chili
Goed poent
Heel heel vroeger was het waarschijnlijk onderdeel van Het Land van Poent. Een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het oude Egypte wordt vermeld.
Djibouti
Bijnamen
Afghanistan zag vele rijken komen en gaan. Zijderoute, pogingen tot verovering, alles kwam langs. Het leverde Afghanistan de bijnaam “the roundabout of the ancient world” op. Al die rijken die Afghanistan probeerden te veroveren of koloniseren kwamen van een koude kermis thuis. Dus volgt bijnaam nummer twee: “the graveyard of empires”.
Afghanistan
Poeprijs
Aan het begin van de 14e eeuw telde Parijs 200.000 inwoners en was daarmee de grootste stad van Europa. Maar daardoor was Parijs ook echt extreem goor. Er waren letterlijk straten vernoemd naar poep (merde). Er waren rue Merdeux, rue Merdelet, rue Merdusson, rue des Merdons en rue Merdière, en ook nog een rue du Pipi.
Parijs
Hofnar
Rond de eeuwwisseling was Tafa’au Tupou IV koning van Tonga. Hij probeerde van alles om de staatskas te spekken. Uiteindelijk overspeelde hij zijn hand door in zee te gaan met de Amerikaanse durfinvesteerder Jesse Bogdanoff. Die doopte zichzelf de hofnar van Tonga en verkwistte miljoenen Tongaans geld.
Tonga
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Grenada
Konsjh
Het beroemdste eten van de Bahama's zijn conch fritters, maar die spreek je uit als 'konk'.
Bahama's
Invasie zonder navigasie
Het is drie keer gebeurd dat het Zwitserse leger per ongeluk Liechtenstein binnenviel. Ze waren aan het oefenen, raakten de weg kwijt en belandden per ongeluk in Liechtenstein.
Liechtenstein
Bijbelse plaats
De Libanese plaats Byblos was in de oudheid een belangrijke overslagplaats voor papyrus. De Grieken waren er dol op en vernoemden het handelswaar naar de plek waar ze het verkregen. Daar hebben wij onder andere de hedendaagse woorden ‘bibliotheek’ en ‘bijbel’ aan overgehouden.
Libanon
Talenknobbel
In Papoea-Nieuw-Guinea worden maar liefst 840 talen gesproken. Dat is 12% van alle talen in de wereld, op een oppervlakte zo groot als Zweden. 99% van elk denkbare combinatie van twee willekeurige Papoea’s spreekt niet dezelfde moedertaal.
Papoea-Nieuw-Guinea
Boeddha's van Bamyan
Afghanistan was ooit boeddhistisch, en in de 6e eeuw na christus werden bij Bamyan twee gigantische boeddhabeelden uitgehakt in een zandstenen klif: de boeddha's van Bamyan. Ze hebben eeuwenlande moslimoverheersing overleefd, tot de Taliban ze in 2001 kapotschoten. Het waren met 55 en 38 meter hoog de grootste staande boeddhabeelden ter wereld.
Afghanistan
Wīns
Door klimaatverandering is wijnbouw in Letland in opkomst. In Letland ligt de noordelijkst gelegen wijngaard ter wereld.
Letland
Mooie terp
De piramide van Cholula is de grootste piramide ter wereld qua volume. De piramide is 'slechts' 66 meter hoog, maar heeft een basis van bijna 500 meter lang: vier keer zo veel als zijn Egyptische concurrent en daardoor een dubbel zo groot volume. Hij is alleen volledig begroeid geraakt, waardoor de Spanjaarden dachten dat het een heuvel was en er allemaal gebouwen bovenop hebben gezet.
Mexico
Yurtger
Wat jij kent als een yurt heet in Mongolië een ger. Een vijfpersoons ger bouwen ze in een halfuurtje op.
Mongolië
Braafverdië
Staatsgrepen, burgeroorlogen en bestreden verkiezingen komen in de Kaapverdiaanse geschiedenis niet voor. Qua politieke stabiliteit, democratisch gehalte, persvrijheid en corruptie behoort Kaapverdië tot de best scorende landen ter wereld. Ook in Europa zouden ze wat dat betreft in het linkerrijtje staan. Hoger dan Portugal. Lekker bezig.
Kaapverdië
Ontspannen woningmarkt
Behalve in Rusland en Oekraïne kun je in geen Europese stad goedkopere huizen huren dan in Niš.
Servië
Joeri's revenge
De Sovjets lieten de Amerikanen in de space race een poepie ruiken door op 12 april 1961 Joeri Gagarin als eerste mens in een baan om de aarde te sturen.
Rusland
Veenlijken
In veengebieden staat de grondwaterspiegel zo hoog, dat organisch materiaal niet kan rotten. Zo ontstaan dikke veenlagen, maar kom je er ook wel eens een behoorlijk intact lijk tegen. In Drenthe zijn veenlijken gevonden van duizenden jaren oud.
Drenthe
Voor als je de ANWB belt
De Nijl is opgedeeld in zogeheten cataracten. Dat zijn stroomversnellingen die je onderweg passeert. Als een soort hectometerpaaltjes bij een snelweg dus, weet je altijd waar je zit.
Soedan
Voltameer meer meer
Het Voltameer is het grootste kunstmatige meer ter wereld en beslaat maar liefst 3,6% van de oppervlakte van Ghana. Sterker nog, je kunt er Luxemburg drie keer in kwijt. En dan hou je nog ruimte over voor Kiribati.
Ghana
I habite im Letzebüerg
Luxemburg is zo meertalig dat je vier talen vloeiend spreekt als je van school komt. Frans, Duits, Engels en Luxemburgs. Luxemburgs is van die vier nog de minst gesproken taal.
Luxemburg
Vasili Aleksandrovitsj Archipov
Vasili Aleksandrovitsj Archipov is een van de enige mensen in de geschiedenis die eigenhandig het einde van de wereld heeft voorkomen. Hij was tijdens de Cuba-crisis een Sovjet-officier in een onderzeeër met kerntorpedo's aan boord. Hij werd naar de oppervlakte gedwongen en zijn collega's wilden vuren. Hij hield het hoofd koel en weigerde, waardoor hij een kernoorlog voorkwam.
Cuba
Dolksteek
De Nepalese Congrespartij verjaagde in de jaren '50 de Rana (de premier) en gaf de Shah (de koning) de macht weer in handen. Die was alleen niet zo gecharmeerd van de democratiseringspogingen van die partij. Hij zei dankjewel, maar verbood daarna de partij en maakte van Nepal weer een absolute monarchie.
Nepal
Kinshasa
Kinshasa is de grootste Franstalige stad ter wereld, en groeit razendsnel. Geschat wordt dat het in 2050 de vierde stad ter wereld is, en in 2075 zelfs de grootste.
Democratische Republiek Congo
Popeye Village
In 1980 werd op Malta de speelfilm Popeye opgenomen. Voor de filmset werd het hele vissersdorp uit de stripreeks nagebouwd. Het staat er nog steeds en is een toeristische trekpleister geworden.
Malta
Uitgehard kwijl
Hongkongers gaan heel lekker op vogelnestsoep. Gierzwaluwen maken vogelnestjes van speeksel en mensen eten het op. Kost je 30-100 dollar voor een bouillonnetje vogelspuug. Veel plezier.
Hongkong
Ra ra rasputin
Grigori Rasputin werd op 30 december 1916 vermoord in Sint Petersburg. Jullie kennen hem misschien vanwege zijn penis van 30 centimeter, die op sterk water staat en te bezichtigen is. Maar jullie kennen hem ook van het beroemde liedje van Boney M. Een van de leden van Boney M., Bobby Farrell, overleed in 2010, toevallig ook in Sint Petersburg. Op welke datum? 30 december.
Rusland
Heavy metal vingerhoedjes
Tony Iommi, gitarist van de band Black Sabbath, werkte in een Birminghamse fabriek. Hij sneed per ongeluk twee vingerkootjes van z’n vinger, en moest daarna met zelfgeknutselde protheses spelen. Dat had flink wat invloed op zijn gitaarspel: de tonen werden lager, de snaren werden lichter. De heavy metal was geboren.
VK: Engeland
Ras Tafari
De laatste Ethiopische keizer werd geboren als Tafari Makonnen en had de titel ‘Ras’. Dat is iets als Hertog. Hij was dus Ras Tafari Makonnen, maar jij kent 'm beter als Haile Selassie.
Ethiopië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo