Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Bijzondere dodo in de bijt
Mauritius is het enige Afrikaanse land met Hindoeïsme als dominante religie.
Mauritius
Meeste kastelen
Er zijn meer dan 20.000 kastelen in Duitsland. Geen land ter wereld heeft er meer.
Duitsland
Van alle mercados thuis
Alexander von Humboldt was degene die de term Azteken muntte en liet landen bij het grote publiek.
Mexico
Krijgsgevangenen
Zuid-Afrika deed in 1904 in Saint Louis voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Ze vaardigden onder andere drie krijgsgevangenen uit de Boerenoorlog af op de marathon: de witte generaal Piet Cronjé en de zwarte soldaten Len Taunyane en Jan Mashiani. Dat waren de eerste zwarte Afrikanen die ooit uitkwamen op de Olympische Spelen en de laatste zwarte mensen die voor Zuid-Afrika uitkwamen tot het einde van de apartheid.
Zuid-Afrika
De color-blocking meer dan waard
De kleine vogel op het embleem van Dominica’s - toch al bonte - vlag is paars. Dit maakt de Dominicaanse vlag de meest paarse ter wereld.
Dominica
Bloemenveiling
De bloemenveiling van Aalsmeer is de grootste ter wereld. Het gebouw is ook gigantisch: naar grondoppervlak is met afstand het grootste gebouw van Europa. Tot 2008 was het zelfs het grootste gebouw van de wereld.
Noord-Holland
Zaandam/-streek/-stad
De Zaanstreek stond lang bekend als de provisiekast van Nederland. Er hebben honderden windmolens gestaan. Op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. Er was in Europa geen streek te vinden waar op zo'n kleine oppervlakte zoveel verschillende nijverheid te vinden was.
Noord-Holland
Turbogletsjer
Gletsjers stromen over het algemeen heel langzaam. Maar de gletsjer bij het ijsfjord van Ilulissat beweegt tot wel 40 meter per dag. Ieder jaar verdwijnt hierdoor 35 km3 ijs in zee, verdeeld over duizenden ijsbergen.
Groenland
Zeg nooit nooit
De regering van het onafhankelijke land Belarus werd in 1919 verjaagd toen de Sovjets het overnamen. Ze gingen in ballingschap in andere landen en hun nazaten zijn dat nog steeds. Het is de oudste regering in ballingschap ter wereld. Als ze ooit terugkomen om de macht op te eisen staan wij klaar met een filmploeg en een Netflix-contract.
Belarus
Timboektoe of Verweggistan
Timboektoe is natuurlijk de plek waar Donald Duck sporadisch heenvlucht. De naam van de stad is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' (Tin Boektoe) betekenen.
Mali
Morgan!
Oud secretaris-generaal van de NAVO Kofi Anan werd meermaals aangezien voor Morgan Freeman. Toen er tijdens zijn vakantie in Italië een groep op hem af kwam stormen voor een handtekening van de filmster, krabbelde Anan braaf 'Morgan Freeman' op het papiertje.
Ghana
Limnische uitbarsting
In 1986 kwamen duizenden Kameroenezen om het leven bij een zogeheten limnische uitbarsting. Hierbij bouwden vulkanische gassen zich op op de bodem van het Nyosmeer. Toen een kleine aardbeving de watermassa in beweging bracht, ontsnapte het gas en stierf de bevolking rond het meer. Inmiddels zijn er pijpleidingen geïnstalleerd die de vulkanische gassen op de bodem van het meer veilig afvoeren.
Kameroen
Talenknobbel
In Papoea-Nieuw-Guinea worden maar liefst 840 talen gesproken. Dat is 12% van alle talen in de wereld, op een oppervlakte zo groot als Zweden. 99% van elk denkbare combinatie van twee willekeurige Papoea’s spreekt niet dezelfde moedertaal.
Papoea-Nieuw-Guinea
Sealipininas
Geen land levert zo veel zeevaarders aan de wereldeconomie als de Filipijnen. In totaal zijn er zo’n 700.000 Filipijnse bemanningsleden.
Filipijnen
First
In 1917 werd de Argentijnse film El Apóstol de eerste geanimeerde bioscoopfilm ter wereld. Het was een stopmotion waarbij ze gebruikmaakten van uitgesneden figuurtjes.
Argentinië
Bijnamen
Afghanistan zag vele rijken komen en gaan. Zijderoute, pogingen tot verovering, alles kwam langs. Het leverde Afghanistan de bijnaam “the roundabout of the ancient world” op. Al die rijken die Afghanistan probeerden te veroveren of koloniseren kwamen van een koude kermis thuis. Dus volgt bijnaam nummer twee: “the graveyard of empires”.
Afghanistan
Volle bak Donar
Groningen heeft de grootste zaalsportclub van Nederland qua publiek. Gemiddeld trekken de Groningen Basketballegendes van Donar zo'n 3200 mensen per wedstrijd. In een zaaltje dus he.
Groningen
Onderwaterkloof
Tussen de eilanden van de Bahama's ligt een van de grootste onderwaterkloven ter wereld. The Great Bahama Canyon zou de Grand Canyon echt kleineren als ie boven water zou liggen. De bodem van de kloof is namelijk 4.000 meter diep. De kloof is 225 kilometer lang en gemiddeld 37 kilometer breed.
Bahama's
Metroniem
Saint Lucia is het enige land ter wereld dat vernoemd is naar een vrouw. Samen met Ierland, vernoemd naar Éire. Maar da’s een godin.
Saint Lucia
Eise Eisinga
In Franeker staat het oudste werkende planetarium ter wereld. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het in zijn woonkamer nadat een lokale dominee ten onrechte had voorspeld dat al onze planeten op elkaar zouden botsen. Toen Eisinga er in 1781 de laatste hand aan legde, werd Uranus ontdekt. Daar was alleen geen plek meer voor.
Friesland
Salt Lake Sealand
Door de indamming van de Zeeuwse zeearmen werden het water in sommige meren volledig zoet en in anderen volledig zout. Het Grevelingenmeer werd zo het grootste zoutwatermeer van Europa.
Zeeland
Hoogtevrees op diepte
De Salina Turda is een zoutmijn die al 2000 jaar oud is en waar je tegenwoordig een pretpark in kunt vinden. Sterker nog, het is werelds diepste ondergrondse pretpark. Zo diep dat Hugo er hoogtevrees kreeg.
Roemenië
Kim Jong-belegen
Kim Jong-Un werd door zijn vader onder een schuilnaam naar een school in Zwitserland gestuurd, en raakte daar verslaafd aan Emmentaler kaas. Hij probeerde na zijn aantreden een groep Noord-Koreaanse kaasmakers naar Frankrijk te sturen om daar te leren hoe ze dat soort kazen maken, maar hij kreeg nee te horen. Daarom importeert Noord-Korea nu maar jaarlijks grote hoeveelheden om Kim Jong-Un tevreden te houden.
Noord-Korea
Eindelijk
In 1974 werd Griekenland na ruim 2000 jaar eindelijk weer een democratische republiek.
Griekenland
Waarkad?
Rond 2300 voor Christus was Akkad de grootste stad ter wereld. Fun fact: desondanks hebben we geen idee waar de stad precies lag. De stad werd na haar gloriejaren namelijk volledig met de grond gelijkgemaakt door een rivaliserend volk, dus archeologische vondsten zijn schaars.
Irak
Vikesten
De Esten waren een behoorlijk varend Vikingvolk. Saaremaa, voor de kust van Estland, is na Gotland de plek waar de meeste archeologische vondsten over vikingen zijn gedaan.
Estland
Afsluitdam
Eigenlijk heeft de Afsluitdijk de verkeerde naam. Een dijk scheidt namelijk het land van het water. Aangezien het IJsselmeer nooit volledig is ingepolderd, loopt de Afsluitdijk dwars door het water. Afsluitdam was dus een betere naam geweest.
Friesland
Gulle koning
Kouta Moussa werd in 1312 koning van Mali. Het was een nogal vrijgevige man: toen hij op bedevaart ging naar Mekka deelde hij onderweg zoveel goud uit, dat de wereldwijde goudkoers daalde.
Mali
Check je navigatie
Wil je naar het oude Koninkrijk Ghana reizen? Boek dan geen ticket naar Accra. Het oude koninkrijk lag tussen het jaar 300 en 1200 in het gebied waar nu Mali en Mauritanië liggen.
Ghana
Ivan
Ivan de Grote was getrouwd met een Byzantijnze prinses op het moment dat Constantinopel in handen viel van de Ottomanen. Hij meende daarom dat de Romeinze keizerstitel op hem was overgegaan en ging zich tsaar noemen. Twee generaties later was Ivan de Verschrikkelijke de eerste die daadwerkelijk tot tsaar van Rusland werd gekroond.
Moskou
Drukmiddeldeuntjes
Dictator, drugshandelaar en witwasser Manuel Noriega maakte het in Panama zo bont, dat hij in 1989 een Amerikaanse invasie uitlokte. Hij vluchtte de ambassade van Vaticaanstad in. De Amerikanen zetten hem psychologisch onder druk door buiten de ambassade keiharde muziek te draaien. Na 10 dagen kwam Noriega naar buiten en werd hij gearresteerd.
Panama
Dikke pil
Het epos Manas is de basis van de Kirgizische identiteit. Het is een gedicht van een whopping 2,5 miljoen regels lang. Dat is twintig keer zo lang als de Odyssee van Homerus. Alleen het Tibetaanse epos van koning Gesar is nóg langer, met ruim een miljoen regels. Hier is in de 20e eeuw een luisterboek van uitgebracht. Kost je 3000 uur.
Kirgizië
Micronesië voetbalnatie
Micronesië staat eerste, tweede én derde als het gaat om grootste verlies bij een voetbalwedstrijd. Al deze records werden in één toernooi gevestigd: de Pacific Games van 2015. Micronesië werd laatste met een doelsaldo van 0 voor en 114 tegen, in drie wedstrijden. Grootste verlies was tegen Vanuatu: 0-46.
Micronesië
Mooie terp
De piramide van Cholula is de grootste piramide ter wereld qua volume. De piramide is 'slechts' 66 meter hoog, maar heeft een basis van bijna 500 meter lang: vier keer zo veel als zijn Egyptische concurrent en daardoor een dubbel zo groot volume. Hij is alleen volledig begroeid geraakt, waardoor de Spanjaarden dachten dat het een heuvel was en er allemaal gebouwen bovenop hebben gezet.
Mexico
Noordelijk Afrika
Meest noordelijke puntje van heel Afrika ligt in Tunesië: Ras ben Sakka.
Tunesië
Heavy metal vingerhoedjes
Tony Iommi, gitarist van de band Black Sabbath, werkte in een Birminghamse fabriek. Hij sneed per ongeluk twee vingerkootjes van z’n vinger, en moest daarna met zelfgeknutselde protheses spelen. Dat had flink wat invloed op zijn gitaarspel: de tonen werden lager, de snaren werden lichter. De heavy metal was geboren.
VK: Engeland
Inconsequente kolonialisten
De prachtige koloniale naam Opper-Volta dankte het land aan de rivier de Volta. Of eigenlijk de drie rivieren, want je hebt de Zwarte, de Rode en de Witte Volta. Die ontspringen in Burkina Faso en stromen van daaruit naar het zuiden. In Ghana komen ze samen en gaan ze verder als Volta. Als je Burkina Faso Opper-Volta zou noemen, dan had je Ghana dus eigenlijk Neder-Volta moeten noemen.
Burkina Faso
Noor-Oost-Timor
Oost-Timor heeft miljarden verdiend met oliewinning. Dat stoppen ze in een Noors-achtig petroleumfonds. Met dat fonds probeert het arme land zijn olie-inkomsten duurzaam te beheren voor toekomstige generaties. En ja, in 2010 investeerden ze daar zelfs mee in staatsobligaties van hun voormalige kolonisator Portugal.
Oost-Timor
Money to burn
Pablo Escobar was altijd op de vlucht. Toen zijn dochter ziek werd en ze ondergedoken zaten, verbrandde Pablo zo'n 2 miljoen dollar aan cash om haar warm te houden.
Colombia
Koesj
Het oude Soedanese koninkrijk Koesj is naamgever van de familie van koesjitische talen. Verwarrend, want in het koninkrijk Koesj werd een hele andere taal gesproken. Koesjitische talen vind je verder naar het oosten, in de hoorn van Afrika.
Soedan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo