De koningin van Denemarken stootte meer giftige stoffen uit dan de klimaatneutrale afvalverwerkingscentrales

17/1/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Denemarken kleurt ondanks een vooruitstrevend en stijlvol imago toch vooral binnen de lijntjes.

De Deense koningin heeft haar kroon aan de wilgen gehangen. Margrethe was 52 jaar in troondienst en geldt daarmee als lightversie van de Britse koningin Elizabeth. Haar zoon Frederik neemt het stokje van haar over.

Hare majesteit Margrethe II van Denemarken was een excentrieke en zelfstandige koningin. Dat viel goed in haar thuisland, dat ondanks een vooruitstrevend en stijlvol imago toch vooral binnen de lijntjes kleurt. De eigengereidheid van Margrethe neemt ook minder moderne vormen aan: ze stond tot voor kort bekend als notoire kettingroker. Het bekroont het schone Deense imago van fietspaden en groene stroom: een koningin die meer giftige stoffen uitstoot dan de klimaatneutrale afvalverwerkingscentrales.

Met de kroning van Frederik gaat de wereld een bijzondere tijd in: er zijn geen koninginnen meer over. Monarchieën lenen zich slecht voor genderquota. Een groot deel van de landen die nog een vorst hebben, heeft sowieso weinig op met vrouwen op hoge posities. Gelukkig staan de Europese landen er goed voor: Nederland, België, Spanje en Noorwegen hebben kroonprinsessen, hoewel Amalia en haar evenknieën waarschijnlijk nog even moeten wachten voor zij aan de beurt zijn. In Zweden is dat anders, daar is kroonprinses Victoria inmiddels 46, binnenkort misschien de enige koningin ter wereld.

Hoofdstad Kopenhagen

Ligging Tussen het water en Duitsland

Geologische bezienswaardigheid Stenen met ronde nopjes aan de bovenkant

Vlag Makkelijk na te bouwen met speelgoed

Oppervlakte Denemarken vs. Nederland 1:1

Oppervlakte Groenland vs. Caraïbisch Nederland 2.210:1

Leeftijd koning Frederik 55

Leeftijd koning Willem-Alexander 56

Lengte kustlijn Denemarken vs. Ethiopië ∞:1

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen