In Nigeria heet Koekiemonster Zobi en eet hij geen koekjes maar yam

4/3/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De Disney-serie Iwájú speelt zich af in Lagos en draait, heel woke, om twee zwarte kinderen.

Het Nigeriaanse Nollywood is, na Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. Met datzelfde Bollywood strijdt Nollywood ook om de Oscar voor minst originele bijnaam, maar vooruit. Er werken een miljoen mensen, de omzet bedraagt 3 à 4 miljard dollar per jaar en er komen vijftig nieuwe films per week uit. Die worden vaak in tien dagen en voor minder dan 15 duizend dollar geproduceerd. Bereik: 200 miljoen mensen.

Die 400 miljoen vierkante ogen zijn tot nu toe vooral Afrikaans, maar dat gaat veranderen. Tekenfilmgigant Disney liet zich onlangs overtuigen door een open sollicitatie van mediabedrijf Kugali. Daardoor is op Disney Plus binnenkort een zesdelige coming-of-ageserie met Nigeriaanse stemacteurs te zien. Iwájú speelt zich af in een futuristisch Lagos en draait – heel woke – om twee zwarte kinderen.

Een absolute doorbraak. Toch is niet alles koek en ei, want veel Nigeriaanse kinderen hebben geen toegang tot dat eerste. Daarom is Koekiemonster in Nollywood-Sesamstraat vervangen door Zobi, een monstertje dat verzot is op yam: een eetbare wortelknol die wél altijd op voorraad is in ’s lands keukens. Zobi’s faam zal vermoedelijk beperkt blijven tot Afrika. Maar noem 200 miljoen kijkers maar eens beperkt.

Oppervlakte 23 keer Nederland

Hoofdstad Abuja

Grootste stad Lagos

Overige steden met leuke namen Jos, Ede, Epe, Kano

Aantal inwoners Nigeria 213,4 miljoen

Aantal inwoners (groot) Lagos 21,3 miljoen

Aantal inwoners (groot) Lagos in 2100 88 miljoen

Grootste stad ter wereld in 2100 niet Ede

Aantal prinsen 0

Aantal talen 517

Qua inwoners 1ste in Afrika

Qua oppervlakte 14de in Afrika

Qua economie 1ste in Afrika

Niet te verwarren met Niger

Onmogelijk te verwarren met Luxemburg

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen