Komt de tijdgeest van de revolutie weer terug?

18/3/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Frankrijk toont zich met zijn fastfashiontax weer een gidsland.

Frankrijk laat zich van zijn vooruitstrevende kant zien. Het is het eerste land ter wereld dat het recht op abortus heeft vastgelegd in de grondwet en het komt nu als eerste land met strenge regelgeving tegen de uitwassen van de fastfashion-industrie. Hoe hoger het wegwerpgehalte van een kledingstuk, hoe hoger de belasting, die kan oplopen tot 10 euro (bijna 70 franc!) per item.

Niet altijd meer staat Frankrijk bekend om de vooruitstrevendheid van de late 18de eeuw, toen het als eerste land ter wereld de Franse Revolutie doorvoerde. Tegenwoordig is Frankrijk in bestuurskundige context eigenlijk zelden een trendsetter. Bij de meeste veranderingen, groot of klein, komen de inwoners in verzet. Er wordt al gestaakt wanneer de printer wordt vervangen. Worden de croissants duurder, dan staan de snelwegen vol met gele hesjes. De pensioenleeftijd is na veel gedoe eindelijk opgehoogd, naar 64 jaar.

Toch is Frankrijk dus op meerdere fronten ook een gidsland. Emancipatie, duurzaamheid, komt de tijdgeest van de revolutie langzaam terug? Wie weet waar het eindigt. Voor de schokkendste stap zijn de Fransen in ieder geval te laat. Nederland was het eerste land ter wereld met een crompouce.

Hoofdstad Parijs

Oppervlakte 15 keer Nederland

Ligging Aan weerszijden van de Route du Soleil

Chauvinistisch Oui

Parlez-vous anglais? Non!

Aantal gemeenten Ongeveer 35 duizend

Aantal etappes Ongeveer 20

Recht gerecht Baguette

Krom gerecht Croissant

Vloeibaar gerecht Champagne

Invasieve diersoort Nederlanders met caravans

Grootste buurland Brazilië

Vlag Begin die van Nederland om te draaien maar stop halverwege omdat je met pensioen mag

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen