Rwanda vindt zichzelf al lang veilig en Groot-Brittannië vindt dat nu ook, want het staat in de wet

29/4/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Wil de wereld wel horen dat het in Rwanda misschien toch niet zo gezellig is?

Een bijzonder moment voor Rwanda: het land is eindelijk veilig. Tenminste, volgens een nieuwe Britse wet. De status van veilig land stelt de Britten namelijk in staat om asielzoekers per vliegtuig naar Rwanda te brengen, ongeacht waar de mensen oorspronkelijk vandaan komen. De Britten betalen 175 duizend euro per vluchteling voor een enkeltje Kigali.

Het Oost-Afrikaanse land vindt zichzelf al langer veilig. Onder het bewind van Tutsi-president Paul Kagame is Rwanda al jaren een van de stabielste landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Meer dan 60 procent van de Rwandese parlementsleden is vrouw en Rwanda slaat zich graag op de borst met zijn bescherming van de berggorilla.

Maar achter de schermen wordt steeds meer duidelijk dat Kagame steenrijk is en het land leidt met harde hand, dat hij geen tegenspraak duldt en dat er geregeld oppositieleden verdwijnen. De vraag is in hoeverre de rest van de wereld dit wil horen. Het succesverhaal van Rwanda is zo sterk dat kritische geluiden niet altijd weerklank vinden. De pr-campagne van de sponsor van de Premier League-koploper werkt. Het Verenigd Koninkrijk moest er een nieuwe wet voor aannemen, maar ook daar is nu duidelijk: Rwanda is veilig.

Ligging Naast Oeganda

Hoofdstad Kigali

Taal Kinyarwanda

Kleiner dan Schotland

Groter dan Wales

Bekend om Genocide en gorilla’s

Totaalverbod op Plastic tasjes

Sponsor van Arsenal

Gekoloniseerd door Duitsland

Verdeeld door België

Heuvels Duizend

Elke laatste zaterdag van de maand Verplicht schoonmaken voor iedereen

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen