In Argentinië hoopt iedereen op een medicijn tegen volksziekte nummer één

15/11/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Argentinië draaien de presidentsverkiezingen om de vraag wie de inflatie onder de 190 procent kan houden.

Argentinië kiest zondag een nieuwe president. Sergio Massa is minister van Economie in de impopulaire linkse regering, maar heeft persoonlijk nog wel krediet. Wat krediet in Argentinië waard is, daar komen we later op terug. Tegenstander is Javier Milei, een echo van Trump en Bolsonaro. De inzet: de economie. Nu maar hopen dat ze hun plannen netjes hebben laten doorrekenen.

Argentinië, letterlijk ‘van zilver’, was een eeuw geleden nog een van de rijkste landen ter wereld. Tegenwoordig leven vier op de tien Argentijnen in armoede. Het land zwalkte al van populistisch antikapitalisme (Perón) naar militaristisch rechts (Videla) in de hoop op een medicijn tegen volksziekte nummer één: gierende inflatie.

Sinds de Tweede Wereldoorlog kent Argentinië een inflatie van gemiddeld 190 procent per jaar. Keurig, in vergelijking met de 3.079 procent van 1989. Matig, in vergelijking met de 10 procent waarvan volk en regering in Nederland vorig jaar in paniek raakten. Het Argentijnse nationale faillissement van 2001 was het grootste in de wereldgeschiedenis.

Wie maakt een einde aan de voortdurende economische misère? Zondag wordt duidelijk of de man die de Centrale Bank en de gehele sociale zekerheid wil afschaffen een kans krijgt.

Oppervlakte 66 keer Nederland

Hoofdstad Buenos Aires

Inwoners 46 miljoen

Voetbalheld Mariano Bombarda

Pauselijke held Jorge Mario Bergoglio

Koningin Geen

Huidig inflatiepercentage 140

Aantal keer failliet gegaan 9

Gnocchi-dag Maandelijks

Favoriet kledingmerk Patagonia

Favoriet luiermerk Pampas

Perón 5a

Aantal meters Stille Oceaan-kustlijn 0

Andere landen vernoemd naar rijkdom Costa Rica, Ivoorkust, Cyprus

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio