Kerstkind El Niño is Chili tot last, dit keer niet met regen, maar met extreme droogte

5/2/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Deze week Chili. De warmte en droogte veroorzaken bosbranden in dichtbevolkte gebieden.

Het minst ronde land ter wereld wordt geteisterd door de effecten van El Niño, het kerstkind. Dit terugkerende natuurverschijnsel werd zo genoemd door de vissers langs de lokale kusten. Wanneer El Niño op visite komt, wisten zij, is het tijd om de netten binnen te halen en de kerstversiering op te hangen.

Tijdens El Niño zijn de passaatwinden boven de Stille Oceaan zwakker dan normaal. Deze blazen minder warm water in de richting van Australië en Indonesië. In Chili en Peru wordt de nieuwjaarsduik er juist een stuk aangenamer op, terwijl de vissers hun hele vangst zien migreren naar koelere wateren.

De hogere watertemperaturen aan de Zuid-Amerikaanse westkust gaan normaal gesproken gepaard met warmer en natter weer, maar El Niño blijkt eens te meer een onvoorspelbaar kind. Het is namelijk enorm droog in Chili. En door het versterkte broeikaseffect wordt El Niño warmer en warmer.

De warmte en droogte veroorzaken pittige vuren in dichtbevolkte gebieden. De bosbranden die momenteel woeden hebben al tientallen levens geëist en de Chileense president Gabriel Boric heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Vuurland, de naam van het ijskoude zuiden van Chili, is nu toepasselijk voor heel het land.

Hoofdstad Santiago

Ligging Zuidelijkste land ter wereld

Vorm Peper

Lengte Van Amsterdam naar Moskou. En terug

Breedte Van Amsterdam naar Maastricht. Enkele reis

Inklapbaar tot formaat Turkije

Natuur Gletsjers, woestijnen en alles daartussenin

Reliëf Hooggebergte, strand en alles daartussenin

Droogste regio Atacama

Koudste regio Vuurland

Vurigste regio Valparaíso

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio