In Bolivia leverde de zoveelste couppoging geen nieuwe bordesfoto op

1/7/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Bolivia wordt afwisselend geregeerd door twee kampen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, laat staan een volledige ambtstermijn.

Bolivia heeft woensdag het wereldrecord couppogingen aangescherpt. Het land staat nu op 39 sinds de Tweede Wereldoorlog, ruim voor Soedan en Argentinië. Het mondiale Zuiden zit duidelijk aan de moeilijke kant van het schema. De enige noemenswaardige westerse couppoging kwam uit de VS: de Capitoolbestorming wordt door wetenschappers zo geclassificeerd.

Bolivia wordt afwisselend geregeerd door twee kampen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, laat staan een volledige ambtstermijn. Na de verkiezingswinst van huidig president Luis Arce werd zijn voorganger Jeanine Áñez meteen gearresteerd en tot 10 jaar cel veroordeeld. Beschuldiging: een coup!

Een paar tegenvallende economische groeicijfers en de pantservoertuigen rammen dus het presidentieel paleis. Toch levert niet elke putsch van wantrouwen een nieuwe bordesfoto op, zo ondervond de woensdag gearresteerde generaal Zúñiga.

Zijn poging staat echter niet op zichzelf. Legerleidingen zien recent weer heil in de ouderwetse staatsgreep, terwijl het al een tijdje hipper én effectiever is om eerst democratisch de macht te grijpen en pas daarna de media, rechtspraak en oppositie uit te schakelen. Als Zúñiga ooit nog vrijkomt, kan hij zich beter gewoon verkiesbaar stellen.

Landgenoten Bolivia

Ligging niet aan zee in Zuid-Amerika

Hoofdstad La Paz

Ook hoofdstad Sucre

Officiële vlag in de pan-Afrikaanse kleuren

Ook officiële vlag wiphala, een inheems embleem met kleurrijke blokken

Inheemse volken Quechua, Aymara

Hoogste bevaarbare meer Titicaca

Vernoemd naar Simón Bolívar

Valuta Boliviaanse boliviano

Exporteert lithium, quinoa en panfluiten

Bekend van toeristenfoto’s op de zoutvlakte van Uyuni

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio