Een oude wijsheid luidt dat als iedereen aan zichzelf denkt, alleen Oekraïne wordt vergeten

13/12/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Oekraïne zien ze Poetin geduldig doormoorden tot het Westen verveeld raakt.

Eigen land eerst, roepen steeds meer westerse politici. Geen probleem natuurlijk. Een oude wijsheid luidt immers dat als iedereen aan zichzelf denkt, alleen Oekraïne wordt vergeten.

In de VS hebben de Republikeinen een nieuw hulppakket geblokkeerd, maar ook in Europa wankelt de steun. De Hongaarse premier Orbán is al langer verwikkeld in een gepassioneerde affaire met Poetin en zij hebben er met de teruggekeerde Slowaakse premier Fico een vurige partner bijgekregen. Het trio zal Wilders met open armen ontvangen.

Poetins plan A, de overrompeling van Oekraïne, faalde hopeloos. Plan B echter, geduldig doormoorden tot het Westen verveeld raakt, lijkt te werken. De Russische economie staat in standje oorlog. Bovendien verdient een omgekomen slachter aan het front meer geld voor zijn familie dan een levende slager achter de toonbank. Dat maakt sterven voor de waanideeën van je dictator een rationele keuze.

Intussen meldt de Russische kiesraad dat de geannexeerde regio’s Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja volgend jaar ‘mogen kiezen’ bij de ‘presidentsverkiezingen’. Om de nieuwe westerse leiders voor zich te winnen, moet hun eigenlijke president Zelensky waarschijnlijk de rol van zijn leven gaan spelen: een woke-hatende, klimaatverandering-ontkennende, rechtsstaat-verwoestende populist.

Oppervlakte ongeveer 1/28 van Rusland

Hoe ver van Nederland precies 1x Oekraïne

Aantal Oekraïners in Oekraïne in 2020 bijna 44 miljoen

Aantal Oekraïners in Oekraïne in 2023 bijna 37 miljoen

Aantal Oekraïners in Nederland ruim 100.000

Aantal lidwoorden vóór Oekraïne 0

Op één na meest gehate buurland Wit-Rusland

Op twee na meest gehate buurland Hongarije

Op drie na meest gehate buurland Slowakije

Best bewaarde stukje natuur Tsjernobyl

Favoriete kleur van kerkdaken Goud

Blauw-gele vlag Onbewolkte hemel boven trotse graanvelden

Realistische vlag Loodgrijs/modderbruin

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio