Dankzij internationale sportevenementen hebben de Emiraten al veel ervaring opgedaan met gastvrijheid

6/12/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is op dit moment de klimaattop aan de gang.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn gastland van de klimaattop 2023. Dat is op het eerste gezicht een uitstekende keuze. Emiraten zetten in het naderende postfossiele tijdperk namelijk vol in op gastvrijheid.

Het land is per vliegtuig vanuit bijna de hele wereld makkelijk bereikbaar. De Emirati snappen: het klimaatprobleem is iets waarvoor we alleen een oplossing kunnen vinden als we het met zijn allen doen. En dus willen Dubai en Abu Dhabi fungeren als scharnier tussen oost en west. Liefst inclusief driedaagse stedentrip – nergens ter wereld wordt per bezoek meer uitgegeven dan in Dubai. Zelfs de politie rijdt in Bentleys en Bugatti’s.

Ook dankzij internationale sportevenementen hebben de Emiraten al veel ervaring opgedaan met gastvrijheid, zoals de petrolheads van de Formule 1 kunnen getuigen. Gastvrijheid is er ook voor rijke Russen die hun met gas verdiende kapitalen niet meer makkelijk over de hele wereld kunnen verschuiven door de sancties na de Russische inval in Oekraïne.

Kortom: de vele airconditioners die het land rijk is, staan vrolijk te snorren om de hoofden koel te houden van de tachtigduizend gasten die komen praten over de opwarming van de aarde.

Toch is er ook kritiek.

Oppervlakte twee keer Nederland, net zo groot als Oostenrijk

Aantal emiraten 7

Belangrijkste stad Dubai

Hoofdstad Abu Dhabi

Aantal inwoners 10 miljoen

Waarvan Emirati 11 procent

Waarvan vrouw 31 procent

Huidige olieproductie 3 miljoen vaten per dag

Resterende oliereserve 100 miljard vaten

Waarvan in Abu Dhabi plusminus 95 procent

Bekendste olieslurpers Emirates en Etihad

Jaar dat de VAE klimaatneutraal willen zijn 2045

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen