Syrië, de EU, de VS, China: bij Erdoğan is iedereen welkom voor een kopje Turkse koffie

29/1/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Deze week Turkije: een land dat als brug tussen oost en west veel invloed heeft, en dat zullen ze in Zweden weten.

Turkije is na anderhalf jaar onderhandelen akkoord gegaan met de toetreding van Zweden tot de Navo. Zweden vond een Navo-lidmaatschap nooit zo nodig, totdat Rusland een Europese oorlog begon. Toen liet Zweden zijn eigenzinnigheid rap varen en vroeg het om versnelde toelating. ‘Voor wat hoort wat’, dacht de Turkse president Erdoğan. ‘In Zweden zitten nog wat fanatieke Koerden en andere Turkse lastpakken.’ Nu die gevangenisstraf of uitzetting vrezen, is Erdoğan om.

Als enige Midden-Oosterse Navo-land heb je invloed. Turkije is vrij letterlijk de brug tussen twee continenten en werpt zich, als scharnier tussen oost en west, graag op als neutrale bemiddelaar tussen ruziënde partijen. Rusland, Syrië, de EU, de Verenigde Staten, China, de Arabische wereld: iedereen is welkom voor een kopje Turkse koffie.

Op het internationale podium is Erdoğan altijd beschikbaar voor een open gesprek, maar in Turkije zelf kun je maar beter niet alles zeggen wat er in je opkomt. Dat merken voormalige inwoners van Turkije tot in Zweden. Degenen onder hen die op de Turkse uitleveringslijst staan, maken nu wel dubbel kans om in een Navo-land te geraken.

Ligging Europa en Azië

Hoofdstad Ankara

Grootste stad Istanbul

Heette tot 1922, samen met nog wat andere gebieden Ottomaanse Rijk

Heet sinds 2022 officieel Türkiye

Aantal inwoners 85 miljoen

Aantal kalkoenen 5 miljoen

Theeblaadjesconsumptie 3 kilo per persoon per jaar

Nederlandse tradities met Turkse roots Tulpen, Sinterklaas, döner

Navo-lid sinds 1952

Kandidaat-EU-lid sinds 1999

Plaattektoniek Zeg dat wel

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen