Het steenrijke Saoedi-Arabië heeft zowaar btw geïntroduceerd

25/3/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Saoedi-Arabië gaat het Guinness-record van ‘dodelijkste WK ooit’ binnenslepen.

‘Elk land heeft zijn goede en slechte dingen’, sprak voetballer Georginio Wijnaldum over Saoedi-Arabië. Vooruit: het tweede deel van die stelling is correct. Een journalist in stukjes hakken? Done. Publieke onthoofdingen in de woestijn? Wekelijks. Vijftienhonderd dode gastarbeiders? Onder het tapijt.

Het zullen er alleen maar meer worden. De steenrijke oliestaat is de enige kandidaat van de Fifa om het wereldkampioenschap voetbal in 2034 te organiseren, waardoor Qatar het Guinness-record ‘dodelijkste WK ooit’ alweer kwijt dreigt te raken. Dodelijk wordt het dan voor Bengalen, Nepalezen en Filipijnen, want de verwende Saoedi’s gooien zelf liever met stenen dan dat ze ze stapelen.

En waarom zouden ze ook werken, met gratis zorg, onderwijs, huisvesting en subsidies voor eten, drinken en olie voor de Lamborghini? Toch is ook hier een groeifonds nodig om de economie toekomstbestendig te maken. Kroonprins Bin Salman ziet namelijk in dat de wereldwijde vraag naar olie niet zo oneindig is als de voorraden lijken.

Daarom is er zowaar btw op goederen geïntroduceerd. Die inkomsten steekt Saoedi-Arabië voorlopig onder andere in een liniaalvormige megastad van 170 kilometer lang en slechts 200 meter breed. Hoeveel gastarbeiders sterven er dit keer? Wijnaldum gaat het niet uitzoeken.

Ligging Arabië

Hoofdstad Riyad

Heiligste stad Mekka

Hoogste klok Mekka

Leukste rondje om een kubus Mekka

Helft van de naam Koningshuis van Saoed

Andere helft van de naam Arabisch schiereiland

Percentage arbeidsmigranten zo’n 33

Percentage Saoeds dat minister is zo’n 33

Rivieren, meren, beekjes, stromen en plassen 0

Mensenrechten 0

Nederlandse internationals 1

Toeslagenaffaires 0

Zweepslagenaffaires ontelbaar

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen