Geen burenruzies voor Kiribati, het eiland dat in niemandszee is ontstaan

27/12/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Kiribati luiden ze als eerste het nieuwe jaar én het einde der tijden in.

Kiribati is normaal gesproken al nauwelijks uit het nieuws weg te slaan, maar zondag is het helemaal raak. Dan verwelkomt het eilandstaatje als eerste het nieuwe jaar.

Op andere dagen pronkt Kiribati ermee dat het zich op alle vier de halfronden bevindt. Dat komt uitsluitend doordat de mini-eilandjes lukraak over de Grote Oceaan zijn uitgestrooid, maar toch. Dankzij die verspreide kust heeft het land bovendien zeggenschap over een enorm deel van de oceaan. Zo’n ‘exclusieve economische zone’ is elders dé oorzaak van geopolitieke burenruzies, maar Kiribati was zo verstandig om in niemandszee te ontstaan.

Tot 1995 liep de internationale datumgrens dwars door Kiribati. Om ervoor te zorgen dat het hele land dezelfde datum had, besloot de regering dat het oosten 31 december 1994 maar moest overslaan. Zo won de tijdzonekaart van de wereld een flinke kronkel, en verloren de Oost-Kiribatiërs hun vrije zaterdag.

Het is een hoop gedoe voor een land dat in 2100 niet eens meer bestaat. Door de stijgende zeespiegel luidt Kiribati namelijk ook als eerste het einde der tijden in. Misschien kan de regering besluiten dat het land voortaan honderd meter hoger ligt.

Land Ongeveer de helft van Zeeland

Zee Ongeveer 22 keer Nederland

Zeeland Geen

Uitspraak Kie-rie-bass

Tijdzone UTC+12 t/m UTC+14

Hoofdatol Tarawa

Grootste atol Kersteiland

Kerstontbijt Feest-atol

Halfronden Alle vier

Voormalig kolonisator Verenigd Koninkrijk

Toekomstig kolonisator Grote Oceaan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio