In Pakistan is het prachtig wandelen, maar daarom staat het land helaas niet bekend

22/1/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Deze week: Pakistan, Iran en de strijd om Beloetsjistan.

De regio Beloetsjistan is het lijdend voorwerp in een internationaal conflict tussen kernmacht Pakistan en aspirant-kernmacht en buurland Iran. Beloetsjistan is een stuk groter dan alleen de Pakistaanse provincie die deze naam draagt en omvat ook delen van Afghanistan en Iran. Als het aan de soennitische groepering Jaish al-Adl ligt, dan wordt de hele regio onafhankelijk. Dat vinden verder weinigen een goed idee, vooral het sjiitische Iran niet. Iran bestrijdt Jaish al-Adl tot over de grens en verwijt Pakistan onderdak te bieden aan terroristen.

Het moet gezegd worden dat de geografie van Pakistan zich exceptioneel goed leent voor prachtige bergwandelingen en voor het herbergen van mensen die niet gevonden willen worden. Zo hield Osama Bin Laden zich jarenlang schuil in de bergen in het noorden van het land. Ook in andere delen van het land weet de centrale overheid niet precies wie waar zit. Pakistan is gezegend met een prachtige natuur en een sterke agrarische sector, maar dat is helaas niet waar mensen als eerste aan denken als het over Pakistan gaat. Het helpt daarbij niet dat het nu meedoet aan een heen-en-weer van beschuldigingen en luchtaanvallen met een buurland.

Ligging Niet in het Midden-Oosten

Hoofdstad Islamabad

Pakistaanse steden groter dan Islamabad 8

Officiële taal Urdu

Talen meer gesproken in Pakistan dan Urdu 3

Religie Zie de naam van de hoofdstad

Bergen Check

Kust Check

Woestijn Check

Vlag Een van de 13 landenvlaggen met een wassende maan en een ster erop

Naam Acroniem van de vijf noordelijke regionen van voormalig Brits-Indië: Punjab (P), Afghania (A), Kasjmir (K), Sindh (S) en Beloetsjistan (TAN)

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen