Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Zuid-Afrika komt de steun voor de Palestijnse zaak niet uit de lucht vallen.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ontving vorige week een officiële aanklacht tegen Israël wegens genocide. Was getekend, Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse steun voor de Palestijnse zaak komt niet uit de lucht vallen. Als er één land is dat weet hoe geïnstitutionaliseerde tweedeling en systematische uitsluiting er in de praktijk uitzien, is dat het land van wijlen Nelson Mandela wel. Het slepende conflict in het Midden-Oosten riekt naar apartheid en de Zuid-Afrikanen ruiken dat op 6.000 kilometer afstand.
De apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft mede dankzij grote internationale druk. Zo mocht het land tussen 1964 en 1992 niet deelnemen aan de Olympische Spelen. En dat terwijl de Zuid-Afrikaanse leiders juist zo’n zin hadden om de gouden, zilveren en bronzen plakken in aparte prijzenkasten uit te stallen.
Hoewel de apartheid is afgeschaft, is Zuid-Afrika nog altijd een diep verdeeld land. Dat komt sterk tot uiting in de economie: nergens ter wereld is de inkomensongelijkheid groter dan hier.
Nu kan Zuid-Afrika er waarschijnlijk niet voor zorgen dat Israël 28 jaar lang niet aan de Olympische Spelen mee mag doen, maar wellicht dat de diplomatieke druk die Zuid-Afrika via het Internationaal Gerechtshof op het Israël van Netanyahu zet, op termijn toch een vergelijkbaar effect sorteert als de internationale druk eind 20ste eeuw op het apartheidsregime. En als Zuid-Afrika echt doorpakt, vraagt het daarna aan het Internationaal Gerechtshof om de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika aan te pakken.
Oppervlakte 30 keer Nederland
Ligging Zuid-Afrika
Aantal hoofdsteden 3
Administratieve hoofdstad Pretoria
Wetgevende hoofdstad Kaapstad
Rechterlijke hoofdstad Bloemfontein
Grootste stad Johannesburg
Aantal kleuren in de vlag 6
Aantal kleuren in de bevolking Hangt af van wie je wanneer deze vraag stelde
Apartheidsvrij sinds Begin jaren negentig
Nationale verzoener Nelson Mandela