Zuid-Afrikanen ruiken op duizenden kilometers afstand dat het conflict in het Midden-Oosten naar apartheid riekt

3/1/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Zuid-Afrika komt de steun voor de Palestijnse zaak niet uit de lucht vallen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ontving vorige week een officiële aanklacht tegen Israël wegens genocide. Was getekend, Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse steun voor de Palestijnse zaak komt niet uit de lucht vallen. Als er één land is dat weet hoe geïnstitutionaliseerde tweedeling en systematische uitsluiting er in de praktijk uitzien, is dat het land van wijlen Nelson Mandela wel. Het slepende conflict in het Midden-Oosten riekt naar apartheid en de Zuid-Afrikanen ruiken dat op 6.000 kilometer afstand.

De apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft mede dankzij grote internationale druk. Zo mocht het land tussen 1964 en 1992 niet deelnemen aan de Olympische Spelen. En dat terwijl de Zuid-Afrikaanse leiders juist zo’n zin hadden om de gouden, zilveren en bronzen plakken in aparte prijzenkasten uit te stallen.

Hoewel de apartheid is afgeschaft, is Zuid-Afrika nog altijd een diep verdeeld land. Dat komt sterk tot uiting in de economie: nergens ter wereld is de inkomensongelijkheid groter dan hier.

Nu kan Zuid-Afrika er waarschijnlijk niet voor zorgen dat Israël 28 jaar lang niet aan de Olympische Spelen mee mag doen, maar wellicht dat de diplomatieke druk die Zuid-Afrika via het Internationaal Gerechtshof op het Israël van Netanyahu zet, op termijn toch een vergelijkbaar effect sorteert als de internationale druk eind 20ste eeuw op het apartheidsregime. En als Zuid-Afrika echt doorpakt, vraagt het daarna aan het Internationaal Gerechtshof om de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika aan te pakken.

Oppervlakte 30 keer Nederland

Ligging Zuid-Afrika

Aantal hoofdsteden 3

Administratieve hoofdstad Pretoria

Wetgevende hoofdstad Kaapstad

Rechterlijke hoofdstad Bloemfontein

Grootste stad Johannesburg

Aantal kleuren in de vlag 6

Aantal kleuren in de bevolking Hangt af van wie je wanneer deze vraag stelde

Apartheidsvrij sinds Begin jaren negentig

Nationale verzoener Nelson Mandela

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen