In IJsland zorgt een 15 kilometer lange scheur voor opgewonden aardrijkskundeleraren

22/11/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De vulkaan op het IJslandse schiereiland Reykjanes is niet het enige wat daar in beweging is.

IJsland is een land in beweging. De slogan die door luie marketeers op elk land weleens is geplakt, is voor IJsland toevallig letterlijk waar. Onder IJsland schuilt een waar vuurland. Een pretpark van seismische activiteit vol warmwaterbaden, geisers en vulkanen. De Amerikaanse en Europese platen trekken IJsland uit elkaar en de vrijgekomen ruimte vult zich met verse aardkorst. Daardoor wordt het net iets langer vliegen naar Amerika.

Op dit moment is er in slow motion een vulkaanuitbarsting bezig op het schiereiland Reykjanes, ten zuidwesten van Reykjavik. Een 15 kilometer lange scheur vult zich met magma. Die zorgt voor schuivende wegen, geëvacueerde dorpen en opgewonden aardrijkskundeleraren.

Niet alleen IJsland zelf is piepjong, ook de IJslanders komen pas net kijken. Pas in de 9de eeuw vestigden zich de eerste mensen op IJsland. De hele bevolking is dus familie van elkaar. Bijna de hele IJslandse stamboom sinds de Vikingtijd is bekend, en is inmiddels te raadplegen via een app waarmee je kunt voorkomen dat je een volle neef of nicht meeneemt naar je slaapkamer. Veel gehoord in IJslandse kroegen: ‘O, je bent maar een achterneef? Prima zo. Your place or mine?’

Oppervlakte 3 keer Nederland, binnenkort nog net iets meer

Noordelijkste hoofdstad ter wereld Reykjavik

Inwoners Ongeveer net zoveel als Zeeland

Vulkanen ±130

Actief ±30

Geisers ook ±30

IJs 11 procent

Land 89 procent

Unique selling point App om te kijken of je niet met je neef of nicht zoent

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio