In Senegal, gewoonlijk een baken van goed voetbal en politieke rust, wil de president nog even blijven

12/2/2024

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Senegal kan de informateur waarschijnlijk pas in 2025 aan de slag.

Senegal verloor afgelopen week niet alleen zijn titel regerend Afrikaans voetbalkampioen, maar ook zijn bestuurlijke onschuld. Door een powermove van zittend president met rocksternaam Macky Sall zijn de verkiezingen uitgesteld van eind februari naar half december.

Eerder al probeerde de Constitutionele Raad van Senegal de politieke rivalen van Sall buitenspel te zetten door een kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen te presenteren waarop, toevalligerwijs, de bij het volk populaire oppositiepolitici ontbreken. Een vergelijking met Nederland gaat mank, maar het is een beetje alsof de Hoge Raad besluit dat Dilan Yeşilgöz en Maarten van der Weijden de enige opties zijn voor het premierschap.

Ondanks de recente ontwikkelingen is Senegal normaal gesproken een baken van goed voetbal en politieke rust. Het is een van de weinige landen in de regio waar niet een man in uniform, maar een man in pak op de presidentiële zetel zit, en waar politici worden gekozen voor termijnen waar zij zich aan houden.

Daarnaast kenmerkt Senegal zich door nationale en internationale samenwerking. Zo plantte het miljoenen bomen in het Grote Groene Muur-project dat de Sahel van Senegal tot Somalië moet vergroenen. En hoewel de bevolking voor 95 procent uit moslims bestaat, zetten zij elk jaar een kerstboom op, terwijl christenen Eid-al-Fitr meevieren. Deze culturele saamhorigheid komt gelukkig niet in het gedrang door de politieke ambities van één man.

Hoofdstad Dakar

Ligging Rondom Gambia

Oppervlakte 5 keer Nederland

Aantal inwoners 1 keer Nederland

President Macky Sall

Meest beluisterde oud-minister Youssou N’Dour

Officiële taal Frans

Meest gesproken taal Wolof

Meest westelijke punt van Afrika Ja

Finishplaats Parijs-Dakar Nee

Vlag De pan-Afrikaanse kleuren groen, geel en rood

Favoriete religie Islam

Favoriete feest Kerstmis

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio