Bij hun verkiezingen op 15 oktober staan de Polen lijnrecht tegenover elkaar

11/10/2023

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In de aanloop naar de Poolse verkiezingen neemt de polarisatie tussen het oosten en het westen van het land toe.

Bij hun verkiezingen op 15 oktober staan de Polen lijnrecht tegenover elkaar, alsof het woord polarisatie speciaal voor hen is uitgevonden. Prawo i Sprawiedliwość, de huidige regeringspartij, verzet zich tegen zo ongeveer elke EU-kernwaarde. Daartegenover staat Platforma Obywatelska, de partij van oud-EU-voorzitter Donald Tusk. De politieke voorkeur volgt een geografische lijn: het westen van Polen stemt pro-Europa, de oostkant kiest PiS.

De oorsprong van deze tweedeling ligt bij de eeuwenlange impact van naburige grootmachten. Vier jaar nadat Polen in 1791 met de eerste grondwet van Europa kwam, was het land volledig opgegeten door zijn buren. Lang verhaal kort: oost werd Russisch, west werd Pruisisch. Toen Polen 123 jaar later weer als onafhankelijk land op de kaart stond, was dat wederom van korte duur. Nog voor de Tweede Wereldoorlog begon, werd het land opnieuw verdeeld door twee tegenpolen: de nazi’s en de sovjets.

Maar wie het laatst lacht, lacht het best: geen van de buurlanden die Polen in 1990 had, bestaat nu nog. Tsjechoslowakije is opgedeeld, Oost-Duitsland is samengevoegd en de Sovjet-Unie is verdwenen. Nu maar afwachten wie er na 15 oktober nog lacht.

Oppervlakte: ruim 7 keer zo groot als Nederland

Ongeveer net zo groot als: Oman

Was in 1492 net zo groot als: 3,5x Oman

Vlag: Wit bovenaan en rood onderaan. Boze Poolse boeren keren hun vlag niet om, maar hangen die van Monaco of Indonesië op

Hoofdstad: Warschau

Inwoners: Polen

Aantal inwoners: ongeveer 38 miljoen

Poolse ster: Johannes Paulus II

Poolse ster met verstand van Poolsterren: Copernicus

Poolse sterren met Franse namen: Marie Curie, Frédéric Chopin

Poolse stercosmetist: Max(imilian) Faktor(owitz)

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige artikelen