Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. El Salvador heeft de hoogste gevangenisbezetting ter wereld, maar komt pas na 42 jaar toe aan deze rechtszaak.
Mag je ongestraft journalisten vermoorden? Op die vraag komt in El Salvador wellicht een antwoord, nu 42 jaar na dato de verantwoordelijken voor de moord op vier Nederlandse journalisten voor de rechter moeten verschijnen.
De journalisten waren in El Salvador om verslag te doen van de burgeroorlog tussen het militaire bewind, gesteund door de VS, en linkse rebellen. Het eerste kamp was verantwoordelijk voor de moord op de Nederlanders en was de uiteindelijke winnaar van de burgeroorlog – wat meteen verklaart waarom de rechtszaak niet een paar decennia eerder plaatsvond.
De winnaars van de burgeroorlog en opeenvolgende rechtse regeringen hielden lang de hand boven het hoofd van mensen met bloed aan hun handen. Net als in veel andere landen in de regio zijn de inkomensverschillen in El Salvador groot en de corruptie hoog. Ook is er veel bendegeweld.
Als gevolg hiervan kent El Salvador de hoogste gevangenisbezetting ter wereld. De gedetineerden zijn voornamelijk leden van de vele drugskartels die het land rijk is, maar mocht het recht zegevieren, dan komen hier binnenkort enkele militaire leiders uit de jaren tachtig bij.
Ligging Zowel in Noord-Amerika als Midden-Amerika als Centraal-Amerika als Latijns-Amerika
Vernoemd naar Christus de Verlosser
Hoofdstad San Salvador
Oppervlakte Half zo groot als Nederland
Aantal inwoners Ruim 6 miljoen, waarvan ruim 2 procent in de gevangenis
Officiële valuta Amerikaanse dollar, bitcoin
Duur burgeroorlog 12 jaar (eind 1979 tot begin 1992)
Duur oorlog met Honduras 100 uur (medio 1969)
Aanleiding oorlog met Honduras Gewonnen voetbalwedstrijd
Aanleiding burgeroorlog Militaire staatsgreep
Tekst op vlag Rondom het wapen staan – heel praktisch – de naam en ligging van het land